Lombok nélküli lombkoronasétány épült, mert tarra vágták körülötte az erdőt

Startlap - Startlap
Uniós támogatásból építettek lombkoronasétányt Nyírmártonfalván, az építkezés közben azonban kivágták körülötte a fákat.

Kitermelte az erdőt a 60 milliós uniós támogatásból épített lombkoronasétány építése közben a nyírmártonfalvai polgármester – írja az Átlátszó. A fideszes Filemon Mihály a lapnak azt mondta, semmi közük hozzá, hogy mire költi az uniós támogatásokat. 

A Debrecentől mintegy 30 kilométerre lévő Nyírmártonfalván az eredeti tervek szerint az 50 méter hosszú sétányt a fák lombkoronájának szintjébe álmodták meg. Azonban nemcsak néhány fát vágtak ki az építése közben, hanem az egész erdőt tarra vágták körülötte, amint az az Átlátszó videójában is látható.

A lap olvasói képeket kapott, amik arról tanúskodnak, hogy 2022 februárjában még megvoltak a fák. A Google Earth műholdfelvételei szerint is erdő volt a területen; a fákat tavaly nyáron termelték ki – írják.

Az Átlátszó azt írja, a beruházásra mint magánszemély Filemon Mihály, a falu polgármestere nyerte el a támogatást. A lombkoronasétányt az uniós adófizetők állják, a kifizetés az uniós finanszírozású Vidékfejlesztési Program pályázatából történt. Az uniós pályázati nyilvántartás szerint a támogatást 2021-ben ítélték neki oda, a kérelmet még 2018-ban nyújtotta be. A telek szintén a fideszes polgármesteré.

A lap megjegyzi,

maga a lombkoronasétány egyébként egy tákolmány,

ugyanis a rétegelt fenyőből készült építmény ottjártukkor nem volt lekezelve, a lépcső falécein pedig már repedések jelentek meg, a fokok sincsenek rendesen alátámasztva, így ha azokra rálépünk, meghajolnak.

„Az elmúlt években igyekeztem olyan helyszíneket bemutatni, amik képileg is megmutatják azt az iszonyatos szervezett lopást, ami az elmúlt 10 évben az európai uniós pénzekkel történt. Én úgy gondolom, hogy ennél szebb helyszínt, ennél szimbolikusabb helyszínt nemigen fogunk találni” – fogalmazott a lapnak Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő, miután megnézte a lombok nélküli lombkoronasétányt.

Címlapkép forrása: Átlátszó/YouTube videó

Ez is érdekelhet

képcím

Hadházy: Egymilliós szoknyában népszerűsítette saját...

képcím

Hadházy: "Titokban" kihallgatták Rogán Antalt

képcím

Hadházynak sikerült beszélnie Magyar Péterrel - előkerült egy...