Videón a sarki fény a Balatonnál

Startlap - Startlap
Szabad szemmel, ilyen színárnyalatokban Magyarországon megfigyelni a sarki fényt rendkívül ritkán van mód.

Elképesztő színű és megjelenésű sarki fényt csodálhattunk meg szerte az országban, köszönhetően annak, hogy a vártnál is erősebb, G5 fokozatú geomágneses vihar zajlott éjszaka, amelyhez hasonló utoljára 2003 novemberében történt – írja az Időkép.

Ugyan idén ötödik alkalommal tűnt fel Magyarország égboltján a sarki fény, az, hogy szabad szemmel is látni lehessen, meglehetősen ritkának számít. Szerencsére a felhőzet is eloszlott, és a Balaton partjáról nézve, a tó vizén visszatükröződő égi jelenség a háttérben a Holddal egészen földöntúli látványt nyújtott.

Sarki fény az északi égbolton a Balaton felett a fonyódi magaspart felől fényképezve 2024. május 10-én este. (Fotó: MTI/Varga György)

A pirosas-rózsaszínes árnyalatok mellett zöldek is megjelentek, ami végképp ritka hazánk területén. A portál megjegyzi, 20-30 évente van lehetőségünk megpillantani ezt a látványt, és mivel a Nap okozta gerjesztés 11 éves ciklusában jelenleg még az aktív Nap időszakában vagyunk,

az aurora borealis észlelési valószínűsége a következő 2-3 évben lesz a maximális.

A csodálatos jelenséget az MTI fotósa mellett az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium teljeségbolt-kamerája is rögzítette. Az alábbi videón közel 7 órányi felvétel látható 3 perc 20 másodpercbe sűrítve.

Az elmúlt éjszakai sarki fény az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium teljeségbolt-kamerájának felvételeiből…

Posted by ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium on Friday 10 May 2024

 

Címlapkép: MTI/Varga György

Ez is érdekelhet

képcím

Elképesztő félméteres kilátó és "nádkorona-sétány" épült...

képcím

Megbillent a Balaton

képcím

Megkezdték a Balaton vizének leeresztését