Az MTA teljes vagyonát is egy új vagyonkezelő alapítványra bízná a kormány

Startlap - Startlap
Ez történik a Corvinus Egyetemmel is.

Az Indexhez eljutott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által múlt héten megkezdett tárgyalásának jegyzőkönyve, amelyből kiderült: az MTA fenntartására egy új vagyonkezelő alapítványt hozna létre a kormány. Ezzel a kutatók közalkalmazotti státusza is megszűnne.

Hogy pontosan milyen lesz egy ilyen alapítvány, az még csak most körvonalazódik: a parlament hétfőn kezdi meg tárgyalni a Trócsányi László igazságügyi miniszter által a vagyonkezelői alapítványokról benyújtott törvényjavaslatot. A nagy vagyonokra szabott alapítványi konstrukcióról egyelőre annyit tudni, hogy ilyen modellben működne július 1-jétől az eddig állami fenntartású Corvinus Egyetem. Minimum 600 millió forint tőke kell hozzá, és közérdekű intézmények fenntartására, valamint nagy családi vagyonok kezelésére szolgál. 

A múlt hét szerdán megtartott első tárgyaláson a lap információi szerint az MTA főtitkára és gazdasági vezetői számára a minisztérium képviselői ismertették az új alapítványi forma lényegét. A minisztérium hangsúlyozta az elképzelés előnyeit, miszerint angol és német modellen alapszik, és a kevesebb megkötés miatt alkalmasabb az optimális gazdálkodásra. 

Az Index szerint a felkínált konstrukcióban valószínűleg a kormánynak lenne nagyobb mozgástere, mivel országgyűlési hozzájárulás nélkül befolyásolhatnák az MTA költségvetését. Ezen kívül az akadémiai intézeteket a jelen törvényekhez képest jóval alacsonyabb védelem illetné meg, valamint a dolgozók elvesztenék közalkalmazotti státuszuk. A lap úgy tudja, Palkovics László még ebben a hónapban szeretne megállapodni az átalakításról.

Ez is érdekelhet

képcím

Akkora a kereslet a hatósági áras tűzifára, hogy több helyen...

képcím

Megjelentek a rezsicsökkentés újabb részletszabályai - több...

képcím

Schmidt Mária sorkötelezettségről szóló ötletétől masszívan...