Palkovics László évekig nem publikált, mégis 800 ezres fizetést kapott az MTA-tól

Pedig a szerződésében szerepelt ez a kötelezettség.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-15 13:41

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) átalakítása melletti egyik visszatérő érv, hogy a kutatók úgy veszik fel fizetésüket, hogy évek óta nem publikáltak. Az akadémia jelenlegi formájának felszámolásán ügyködő Palkovics László Innovációs és Technológiai Miniszter (ITM) a Magyar Narancs értesülései szerint jó példa lehetne erre a gyakorlatra, ugyanis évekig úgy kapott fizetést az MTA-tól, hogy nem is publikált, pedig szerződése szerint kellett volna.

Palkovics 2006-ban levelező tag, 2013-ban pedig rendes tagja lett az Akadémiának, továbbá 2000-től tavaly júniusig az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (SZTAKI) kollégája volt. Rendes tagként havi 455 ezer forintot kap, a SZTAKI-tól pedig 400, majd később 800 ezer forintban részesült munkájáért. A publikációs jegyzékek szerint mindezt úgy, hogy 2014 óta nem végzett ilyen jellegű tudományos tevékenységet. 

A SZTAKI külön szerződés alapján fizetett a miniszternek, amit háromszor módosítottak, de a mósosítások egyike sem tért ki a publikálási kötelezettségre, amelyet az eredeti, 2000-ben megkötött szerződésben rögzítettek. Ebben évi két publikáció megjelentetését írták elő. A SZTAKI 2017-ben emelte 400-ról 800 ezerre Palkovics fizetését, de az nem derült ki, hogy miért.

A lap az ügyben megkereste az ITM-et, ahol elismerték, hogy mióta Palkovics László a kormányban dolgozik, nem publikál, csak szakmai tanácsokat ad:

Kutatási tevékenysége így azóta csak szakmai tanácsadásra terjedhet ki. (…) Palkovics László nem tartja elfogadhatónak azt az egyébként bevett gyakorlatot, hogy olyan publikációkon tüntesse fel a nevét szerzőként, amelyeknek csak az előkészítésében vagy koordinálásában vett részt.

Mai nap hírei

Mi történik a testeddel, ha egyáltalán nem hordasz bugyit?

joy.hu4 órája

Három perc alatt alakul repülővé a szlovák csodaautó

szeretlekmagyarorszag.hu12 órája

Svédországban új csúcsot ért el a járvány

demokrata.hu13 órája

A kétnapos imolai F1-es hétvége TV-közvetítései

f1vilag.hu13 órája

Megváltozik a hagyományos újságírás? - Így működik a mesterséges intelligencia a médiában

startlap.hu14 órája

Az évszázad bankrablását hozta össze két fiatal mosómedve

hamuesgyemant.hu15 órája

Vitray Tamás elárulta, miért mentek tönkre a házasságai

femcafe.hu17 órája

Szélsőséges időjárás, extrém hideg tél jöhet

agroinform.hu18 órája