Az MTA 200 dolgozója írt nyílt levelet a kormánynak

Startlap - Startlap
Azt akarják, hogy Palkovics hagyja nyugodtan dolgozni az akadémiát.

Nyilatkozatban fordultak a kormányhoz a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bölcsészettudományi, Közgazdasági és Regionális tudományi és Társadalomkutató központjainak szakszervezetei, hogy a január óta, az MTA állami költségvetésének felfüggesztése nyomán kialakult áldatlan helyzetet kérjék számon Palkovics László innovációs- és technológiai miniszteren, illetve a magyar kormányzaton – írja a Mérce.hu.

Az írás  szerint a kialakult körülmények miatt már 5000 MTA-dolgozó került bizonytalanságba, mivel a jelent állapotban a kutatóintézetek szervezeti és finanszírozási helyzete megoldatlanná vált. 

A csütörtöki ülésen, annak érdekében, hogy a helyzet minél hamarabb rendeződjék, nyolc pontban fogalmazták kéréseiket: 

  1. Tartsák tiszteletben az MTA és kutatóintézeteinek egységét és függetlenségét, az MTA mint köztestület továbbra is maga dönthessen szervezetéről és költségvetésének felosztási módjáról!
  2. Tartsák fenn az akadémiai intézetek korábbi finanszírozási rendszerét, amelynek meghatározó része az alapműködést szolgáló normatív állami támogatás! A kutatóhálózat működtetése nem lehetséges pályázati jellegű konstrukciókon keresztül, ezért minden ilyen tervezetet elutasítunk. A pályázati úton elnyert támogatások a normatív állami támogatást nem helyettesíthetik, csak kiegészíthetik.
  3. Az érintettek bevonásával készüljön átfogó tudomány-, technológia- és innovációpolitikai stratégia, ami a közpénzből finanszírozott kutatóhelyek szerepét, feladatait, teljesítménymérési és finanszírozási módját is meghatározza. Amíg nem lehet ezt a stratégiát megvalósítani, az MTA intézetei a 2018-as szervezeti keretek között működjenek, és kapják meg a teljes költségvetési támogatást!
  4. Tartsák egyben a kutatóintézeti hálózatot! Az Akadémia nemzeti és nemzetközi értéke csak a történetileg kialakult, tudományos teljesítmények által igazolt egységben szavatolható.
  5. A kutatóhálózat feletti szakmai felügyelet maradjon az Akadémiánál! A kutatói munkának csak a kutatóközpontok és intézetek által korábban felállított és nemzetközi tudományos sztenderdekhez igazított teljesítményértékelésnek kelljen megfelelnie!
  6. A foglalkoztatás maradjon a kutatóközpontoknál, illetve kutatóintézeteknél! Garantálják a dolgozók érvényes közalkalmazotti jogviszonyának és munkaszerződésének fenntartását!
  7. A közalkalmazotti jogviszonytól és az egyetemi oktatói bértáblától csak a dolgozók javára lehessen eltérni!
  8. Versenyképes és a társadalmi közjót hatékonyan szolgáló tudomány csak a kutatói munkahelyek stabilitásának helyreállításával, a kutatók és a kutatást segítő dolgozók európai viszonylatban versenyképes bérezésével érhető el.

Amennyiben követeléseinket nem veszik figyelembe, további lépéseket teszünk hazai és nemzetközi fórumokon

– zárták végül a nyilatkozatot.

Ez is érdekelhet

képcím

Így akadályozná meg a Mammut az újabb öngyilkosságokat

képcím

Távozik Vitézy Dávid

képcím

Orbán Viktor elfogadta Palkovics László lemondását