Az egész EU-ban csak a lett, a lengyel és a román kormány költ kevesebbet az egészségügyre Magyarországnál

Németországban például kétszer annyi volt az éves egészségügyi ráfordítás fejenként, mint nálunk. Igaz, a románok sokkal rosszabbul jártak: ők fele annyiból gazdálkodtak, mint a magyarok.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-29 13:46

A berlini UKB kórház orvosai CT-vizsgálatra készítik elő az egyik beteget. (Fotó: Theo Heimann/Getty Images)

Az európai statisztikai hivatal, az Eurostat csütörtökön tette közzé statisztikáit az európai országok egészségügyi kiadásainak össehasonlításáról. Az adatokból az derül ki, hogy az egész unióban gyakorlatilag alig van olyan ország, ahol olyan keveset költenek az egészségügyre, mint Magyarországon – írja a 444.hu.

A jelentés szerint 2016-ban az egészségügyi ráfordítás Magyarországon fejenként 853,5 euró volt. Ehhez képest például a szlovákoknál ugyanez a szám 1061 euró/fő/évre jött ki, Csehországban fejenként 1193 eurót költöttek, Szlovéniában pedig a magyar összeg közel kétszeresét, 1657 eurót.

Nem mintha bárkit is meglepne, de azért leírjuk: a svédek és a németek ennek sokszorosát fordítják az egészségügyre. A kormányközeli médiában aggasztónak titulált helyzetű Svédországban 5126 eurót, Németországban pedig 4252 eurót szántak fejenként az egészségügyi szolgáltatásokra.

 

 

Jól érzékelteti a magyar helyzetet, hogy még a Szovjetuniótól csak 1991-ben függetlenedett Litvániában és Észtországban is sikerült többet költeni az egészségügyre két évvel ezelőtt: a litván kormány fejenként 899, az észt pedig 1072 eurót gazdálkodott ki. 

Egyedül Lettországban, Lengyelországban és Romániában rosszabbak a számok a magyar adatnál: a legdurvább összeg a románoké, ahol a 2016-os egy főre jutó ráfordítás mindösszesen 432 euró volt.

Mai nap hírei

Eljátszotta kétgólós előnyét, végül mégis nyert Hollandia

eurosport.hu9 órája

Orbán Erdogannal töltötte a vasárnap estét

444.hu12 órája

Eriksen szíve leállt, kiderültek a részletek mi is történt valójában

metropol.hu13 órája

Mérhetetlenül dühös lett a német kereszténydemokrata politikus, hogy Orbánt le akarja váltani az ellenzék

nyugatifeny.hu15 órája

Komoly pénzosztás jöhet, csak éppen nem a rászorulóknak

mfor.hu17 órája

Mit okozhat egy szupervulkán kitörése?

koponyeg.hu18 órája

Bognár György közleménye a dán–finn Eb-csoportmeccs alatt történtekkel kapcsolatban

m4sport.hu19 órája

Hogy lehetséges ez? Lengyel Tamás szülési fájdalmaktól szenved

promotions.hu20 órája