Az egész EU-ban csak a bolgárok szegényebbek a magyaroknál

Az Eurostat szerint mindeközben Romániában olyan mértékben emelkedett a jólét, amennyire az egész unióban sehol.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-12-14 17:42

Fotó: Thinkstock

Egyetlen olyan ország volt tavaly az Európai Unióban, amelynek lakosai rosszabbul éltek a magyaroknál: az Eurostat jelentése szerint egyedül Bulgáriaban volt rosszabb élni mint Magyarországon, legalábbis a tényleges egyéni fogyasztás mutatója alapján, ami vásárlóerő-paritáson hasonlítja össze a tagállamok népességének fogyasztását.

A statisztika szerint a magyar háztartások anyagi jóléte az uniós átlag 62 százalékát érte el 2017-ben és 2016-ban. 2015-ben még 63 százalékon álltunk az átlaghoz képest, de akkor még Horvátországot és Romániát is megelőztük ezzel az értékkel, akik viszont azóta beérték minket, illetve Románia egy százalékkal meg is előzte a magyarokat. A románok 58 százalékról javítottak 68-a, ami az egész unióban a legnagyobb mértékű javulás.

Tíz olyan EU-s ország van, akik felülről tekintenek le a tényleges egyéni fogyasztás uniós átlagára: az első helyen Luxemburg áll, amit Asztria és Németország követ. Igaz, visszaesés a gazdag államok körében is volt: Ausztriában például már 120 százalék helyett csak 117 százalékos az átlaghoz viszonyított jólét, Luxemburg pedig 140 helyett most már “csak” 132 százalékkal a legtehetősebb.

Az Eurostat másik jóléti mutatója, az egy főre jutó GDP mentén viszont már egy kicsit jobban fest a magyar helyzet: ezen a listán már csak hátulról az ötödikek vagyunk Lettország, Románia, Horvátország és Bulgária előtt úgy, hogy az egy főre eső hazai GDGDP az EU-s átlag 68 százalékát éri el.

Mai nap hírei

Rendkívül súlyos a helyzet a kórházakban, egyre többen vannak intenzív osztályon

168.hu3 órája

„Átlagos panelház” előtt fotózkodott Jakab Péter

hirado.hu4 órája

Extrém módon tüntette el a karcolódást, most mindenki az autót csodálja

drivemebaby.hu5 órája

Kemény kritika: „Harry és Meghan interjúja hitvány, öncélú badarság volt”

ridikul.hu7 órája

Kétségbeejtő jóslat érkezett az oltásokról

napi.hu16 órája

Lengyel EP-képviselő: Orbán Viktor tervében rejlik a jövőnk

demokrata.hu18 órája

La Liga: Talán csak annyi dőlt el, hogy ki nem lesz bajnok Spanyolországban

hatharom.com19 órája

Vallott a Megasztár énekese: 100 milliós adósságom van

femcafe.hu19 órája