Nem a hajléktalanok használják a civilek ételdobozát: lakni még van miből, enni már nem jut

Ételosztásra szégyellnének elmenni, de a doboz anonimitást biztosít azoknak is, akik a lakhatást és a rezsit még valahogy kifizetik, de ennivalóra csak a hónap elején jut pénz.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-21 08:00

Fotó: YouTube

A Re-Formáló egyesület egy évvel ezelőtt fogott neki a kezdeményezésének, amelynek keretében ételgyűjtő dobozokat állítanak ki a közterületekre, hogy aztán a rászorulók kivehessék az élelmiszert. Már országszerte 40 ilyen doboz működik, és a forgalom többségét nem a hajléktalanok teszik ki, hanem olyanok, akiknek van otthonuk, de ételre már nem futja a keresetükből – írja az Abcúg

Minden dobozt csak úgy helyezünk ki, ha legalább egy 15 fős csapat van egy adott részre. Ezen kívül nyilván kellenek támogatók, azt senkitől sem várjuk el, hogy csak saját pénzből töltse fel a dobozokat, ez nem olcsó dolog. Kispesten például egy pékség ad nekünk minden nap pékárut, más kerületekben boltok adják oda a megmaradt árut, vagy szintén pékségek, zöldségüzletek

– mondja Kóber György óvodapedagógus, a Re-Formáló egyesület alelnöke. A dobozba bárki betehet élelmiszert: van, aki vásárlás közben vesz plusz egy zacskó kekszet, hogy azzal gyarapítsa az ételgyűjtő tartalmát.

A dobozokat magáningatlanok falára, vagy kerítésekre teszik ki, illetve olyan helyekre, ahol az önkormányzat engedélyt ad. A tucatnyi önkéntes a folyamatos üzemeltetést segíti, figyelik az élelmiszerek lejárati dátumát, és azt is, hogy senki se rabolja le a teljes készletet. Ez utóbbi Kóber szerint az emberek elenyésző részére jellemző, és nekik is igyekeznek elmagyarázni, hogy másnap is feltöltik majd a készletet, valamint felhívják a figyelmet arra is, hogy másokra is kell gondolni. 

A gyűjtődobozokba meleg étel is kerül: van, aki dobozban hozza, és van, aki nagyobb mennyiségben főz, majd az egyesület segítői bedobozolják és felcímkézik az adagokat. A mostani hidegben nincs gond a meleg ételek eltarthatóságával sem, de egyébként sincs sok idő arra, hogy bármi lejárjon az ételgyűjtőben.

80 százalékban nem hajléktalanok használják. Fiatalabbtól idősig bezárólag az, aki még a lakhatását valahogy kifizeti, és a rezsiköltséget is, de a hónap közepétől már nincs mit ennie. A tendencia az, hogy minden hónapban ötödikétől kicsit csökken az ételdoboz forgalma, és a hónap közepétől megint megemelkedik

– fogalmaz Kóber György. Arra a kérdésre, hogy miben más ez a doboz, mint egy hagyományos ételosztás, a válasz pont abban rejlik, hogy kik keresik fel a gyűjtőpontokat. Nagyon sokan nem állnának sorba ételosztásokon élelmiszerért, mivel szégyellik azt, hogy ilyesmire szorulnak. A doboz azonban anonimitást biztosít, így azok is hozzájuthatnak az ételhez, akik egyébként sosem fogadnának el nyilvánosan adományt.

Volt olyan falu, ahol a polgármester asszony mondta azt, hogy még keret is lenne arra, hogy támogasság a rászorulókat, viszont az érintettek nem szeretnék elfogadni. A polgármester asszony pedig kért egy ilyen dobozt, hogy ő a keretből vásárolt élelmiszert beletölthesse.

Az egyesületben bárki lehet önkéntes, Kispesten például a doboz környékén lévő boltok dolgozói felügyelik és töltik fel a gyűjtőket. Óvodások és iskolások is látogatják a dobozokat, ahol mesélnek nekik a kezdeményezésről, és beszélgetnek a szegénységről.

Mai nap hírei

Az esedékes 400 ezer helyett egymillió vakcina érkezik áprilisban

vasarnap.hu4 órája

Európában is megjelent a szuperfertőző indiai kettős mutáns vírus

drivemebaby.hu6 órája

Visszakozik Joe Biden

demokrata.hu7 órája

Novák Katalin: Komoly jobboldali erő a láthatáron

magyarnemzet.hu7 órája

Megkaptam a Moderna vakcinát: olyan félelmetes mellékhatás jött ki rajtam, amire nem voltam felkészülve

joy.hu8 órája

Felszólították a Netflixet, hogy kérjen bocsánatot, amiért A korona egyik jelenetében rossz színben tüntette fel Fülöp herceget

promotions.hu17 órája

Le akarta buktatni Hadházyt az orbánista portál, de hatalmas öngól lett belőle

propeller.hu17 órája

Az AstraZeneca egy újabb mellékhatását vizsgálják

vg.hu19 órája