Kiemelt Hírek 2019. január 14.

Az adatvédelmi biztos szerint szabályt sértettek az élőzéssel a képviselők az MTVA épületében

Startlap Kiemelt Hírek 2019. január 14.
Az Unió adatvédelmi rendelete a képviselőkre is vonatkozik.

Az MTVA székházában történtekről beszélt az M1 reggeli műsorában a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. Péterfalvi Attila hangsúlyozta: az országgyűlési képviselőkre is vonatkozik az Európai Unió adatvédelmi rendelete, szerinte a politikusok azzal, hogy élőben közvetítették az eseményeket, személyes adattal élhettek vissza, ami a jogellenes adatkezelés egy büntetőjogi aspektusa – írja a hvg.hu.

Nem egyértelmű, hogy a képviselők milyen személyes adatokat kezelhetnek jogszerűen

Péterfalvi szerint az ügyben azt is vizsgálni kell, hogy a képviselők milyen célból kezelhetnek személyes adatokat. Hozzátette: a szabályok értelmében a képviselők a feladataikkal összefüggésben gyakorolhatnak különböző jogokat, és azokba az intézményekbe léphetnek be, amelyek a végrehajtó hatalom alá tartoznak, ugyanakkor szerinte rögzíteni kell, hogy

ezen intézmények ellenőrzése során milyen személyes adatokhoz férhetnek hozzá, s miként kezelhetik ezeket, ugyanis erre vonatkozóan nincsen konkrét szabály.

December 17-én több ellenzéki politikus megpróbált bejutni az MTVA stúdiójába, ahol szerették volna beolvasni követeléseiket. Nem sokkal később az MTVA fegyveres biztonsági őrei egyszerűen kidobták a képviselőket az épületből. Az MTVA összesen 160 feljelentést tett az ügyben.

Keresés az oldalon