Hadházy Ákos és a tüntetők égő fáklyákkal vonultak, rendőrsorfalba ütköztek az MTVA épületénél

Startlap - Startlap
„Bűnözőket védtek”, skandálja a tömeg.

Hadházy ÁkosA hazugsággyár blokádja címmel szervezett tüntetést péntek estére az MTVA Kunigundai úti épületéhez. A demonstráció alatt többek közt felszólalt Ungváry Krisztián történész, aki szerint

Bayer Zsolt, Georg Spöttle és Nógrádi György is „az agresszort támogató second hand háborús bűnös”.

Ungváry után Varga Orsolya tanár szólalt fel, őt követte Kalmár Lili, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium diákja. Simkó Edit szintén pedagógusként lépett a színpadra, úgy véli, az a baj, hogy azért, mert mindenki járt iskolába, mindenki azt hiszi, hogy ért az oktatáshoz, ám ez nem igaz, és a szakmát a szakmának kellene irányítania. 

Akik ebben az épületben dolgoznak, remélem, nem nálam tanultak – mondta felszólalásában Polyák Gábor médiajogász. „Az MTVA-t azért hozták létre, hogy elfedjék a közpénzek mozgását, a szerkesztői felelősséget”, hangsúlyozta. Színpadra lépett Hajnal Edina a Magyar Anyáktól, majd Mérő Vera író, aktivista, aki többek közt a lúgos orvos ügye kapcsán bírálta az MTVA működését. Baranyi Krisztina kilencedik kerületi polgármester már arról beszélt, hogy „Magyarország ’56 óta nem volt annyira kétségbeejtő helyzetben, mint ma”. Az orosz-ukrán háború említését követően a tömeg a „ruszkik, haza” skandálásába kezdett.

A tüntetés utolsó felszólalójaként a szervező Hadházy Ákos elmondta, a legnagyobb kérdés az, hogy lehet-e erre a hatalomra eredményesen hatni. Erre válaszul felolvasta a hírt, miszerint az M1 17:30-as híradója beszámolt a tüntetésről, illetve beolvasták a diákok és pedagógusok 9 pontos követelését is.

A 24.hu helyszíni tudósítója szerint jelen volt Juhász Péter volt Együtt elnök, Molnár Áron színész, aktivista, Kerpel-Fronius Gábor momentumos főpolgár-helyettes, Gelencsér Ferenc Momentum-elnök, Szabó Tímea és Szabó Rebeka párbeszédes politikus is.

A beszédeket követően a tüntetők egy része Hadházy Ákos vezetésével, égő fáklyákkal az MTVA épületének Bojtár utcai bejáratához indult, itt viszont rendőrsorfalba ütköztek. A rendőrök kizárólag a jelen lévő országgyűlési képviselőket voltak hajlandóak átengedni, így a demonstrálók énekléssel válaszoltak a feltartóztatásra.  

A 24.hu élő, szöveges közvetítésében további részletek olvashatóak a péntek esti tüntetésről.

Ez is érdekelhet

képcím

Lombok nélküli lombkoronasétány épült, mert tarra vágták...

képcím

Különös felcsúti építményen akadt meg a szeme a német...

képcím

Lezárták az Üllői utat az autósok elől - tanárok, diákok,...