Kiemelt Hírek 2018. július 22.

A Velencei-tóból öt, a Balatonból 18 embert kellett kimenteni

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 22.
A hirtelen jött vihar alaposan kibabrált a fürdőzőkkel, de szerencsére nem történt komolyabb baj.

Szinte pillanatok alatt változott meg az időjárás, és a ragyogó napsütésből óriási vihar lett. A szeszélyes időjárás sokakat váratlanul is ért szombaton, ami a fürdőzők esetében különösen veszélyes.

A police.hu beszámolt róla, hogy a Velencei-tavon  ketten vitorlással akadtak el, miután a hajóvitorla elszakadt az erős szélben, hárman pedig SUP-deszkával voltak képtelenek a partra evezni önerőből. Mindkét esetben intézkedtek a rendőrök, és kisegítették a bajba jutott embereket.

A Balatonon is hasonló esetek történtek, ám ott hat esetben összesen 18 embert kellett kimenteni. Volt, aki gumimatraccal, csónakkal, SUP-deszkával sodródott el a viharos szél miatt, de a vízirendőrök ott is helytálltak. A mentések idején többnyire II. fokú viharjelzés volt érvényben.

A rendőrség ismételten felhívja az emberek figyelmét arra, hogy mennyire fontos betartani a viharjelzési szabályokat, mert a vészhelyzet pillanatok alatt kialakulhat. Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, abban az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi eszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 90-szer villan, olyankor tilos fürdeni, valamint csónakkal és más vízi eszközzel közlekedni.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon.

Keresés az oldalon