Kiemelt Hírek 2018. július 26.

A tusványosi támadó medve elveszthette a bocsait

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 26.
Elrendelték a kábítólövedékes elaltatását és elszállítását.

Gratiela Gavrilescu román környezetvédelmi miniszter szerda este engedélyezte, hogy elszállítsák Tusnádfürdőről azt az anyamedvét, amely az elmúlt hetekben a bocsaival együtt járta a település utcáit, és embereket is megtámadott.

Most zajlik a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, melyen egy 27 éves férfira támadt az állat.

A hárombocsos anyamedve kábítólövedékes elaltatását és elszállítását azt követően hagyta jóvá a miniszter, hogy szerdán, nem sokkal az esti koncertek kezdete előtt a tábor közelében elütött két medvebocsot a vonat.

Egyelőre csak feltételezik, hogy a gyakran látott hárombocsos anyamedve két bocsáról van szó. Azért kérték az azonnali beavatkozást, mert a bocsait elvesztő állat az állatvédők szerint agresszívvé válhat.

Csütörtökön érkeznek a helyszínre a zernyesti (Zarnesti) medvemenhely képviselői, hogy a vadőrökkel együtt megkeressék, majd altatólövedékkel elkábítsák és elszállítsák a bocsait elvesztő anyamedvét és a megmaradt bocsot.

Hargita megyében jelenleg háromszor nagyobb a medvepopuláció az optimális létszámhoz képest, hiszen körülbelül 1500 medve tartózkodik a területen, holott csak 400-nak kellene lennie.

Székelyföldön, valamint a környező megyékben is az elmúlt időszakban megszaporodtak a medvetámadások, amelyek azóta sokasodtak meg, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2016-ban betiltotta a populációt szabályozó medvevadászatot is.

 

Forrás: MTI

Keresés az oldalon