Orbán: Ha mindent jól csinálunk, jövőre már beszélhetek a 2040-ig szóló tervekről

Startlap - Startlap
Az erdélyi Tusványoson tartott beszédet Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt. Ezúttal a tavalyi, fajelméleti fejtegetéshez hasonló botrányos kijelentések nélkül.

“Román hadakon átvágva érkeztünk meg ide, de mi inkább szeretnénk őket fogadóbizottságnak látni, amire jó okunk van, mert a kereszténységért folytatott küzdelemben szükségünk lesz a román ortodoxiára is” – kezdte tusványosi beszédét Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint minden évben okoz némi fejtörést, hogy miről is kellene igazából beszélni, mert azt előre tudjuk, hogy a végén mire fogunk mindannyian gondolni, a kérdés, hogy jutunk el oda. Mint mondta, idén kapott a beszédéhez segédanyagot, mert a román külügy küldött egy hivatalos levelet, hogy miről szabad beszélnie és miről nem, ismertette is a “hivatalos állami iratot”.

Eszerint a magyar kormányfőt arra is felszólították, hogy ne beszéljen „nem létező romániai közigazgatási egységekről”. Erre Orbán úgy reagált: mi soha nem állítottuk, hogy Erdély és Székelyföld román közigazgatási egység lenne.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j)
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j). Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán: Elmozdult a világ erőegyensúlya

A nemzetközi politikára térve Orbán úgy fogalmazott: a világ erőegyensúlya elmozdult, és ennek súlyos következményeit nyögjük most.

A kormányfő kiemelte: a második világháború után 80 évig a világban erőegyensúly létezett, és ez az időszak “nekünk, magyaroknak két részből állt”. Volt az első 45 év, amikor “az angolszászok odaadtak bennünket a szovjet kommunistáknak – zárójel: akkor még nem voltak olyan finnyásak az oroszokra, mint manapság -,” és volt a második, eddig 33 év, amikor “szabadon, katonai megszállás, Szovjetunió és kommunisták nélkül élhettünk” – fogalmazott.

 Hangsúlyozta: 80 évig a világ egyensúlya nem bomlott meg, mert a Szovjetuniót sikerült háború nélkül kivezetni a történelemből. Most azonban Kína elfordította a világ egyensúlyát – tette hozzá.

A világpolitikai folyamatok Kínának kedveznek, az Amerikai Egyesült Államok folyamatosan visszaszorul, és napról napra haladunk az összeütközés felé – jelentette ki.

Az egymillió dolláros kérdés, hogy elkerülhető-e az összeütközés Kína és az Egyesült Államok között – jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve

az igazság az, hogy ez a nagyfiúk dolga. Ebben nekünk nem osztottak lapot.

“Mi csak annyit mondhatunk, hogy most valami olyasmit kellene tenni, amire még nem volt példa, a nagyoknak el kellene fogadni, hogy két nap van az égen. A szembenálló feleknek, egyenlő feleknek el kéne egymást elismerniük, függetlenül attól, hogy mik az éppen aktuális erőviszonyok” – fogalmazott.

Orbán: Az Európai Unió olyan, mint egy kiöregedett boxbajnok

Egy gazdag és gyenge unióként jellemezte az Európai Uniót a magyar kormányfő.  Orbán Viktor úgy fogalmazott: az Európai Unióról az a benyomásunk alakulhat ki, hogy szorongás gyötri és bekerítve érzi magát.  Az Európai Unió jól látja magát, egy gazdag és gyenge unió, amely lázadozó világot lát maga körül, “zavaros lárma, régi sérelmek, sok éhes száj, óriási fogyasztás” – sorolta és kitért az Európába indulni készülő milliókra.

Rámutatott: a Nemzetközi Valutaalap országlistája azt jelzi 2030-ra, hogy az első tízből kiesik a ma még ott lévő Nagy-Britannia, Olaszország, Franciaország, és a ma negyedik Németország a tizedik helyre csúszik vissza.

Ez a realitás – összegzett, hozzátéve: a félelem, a bekerítettség érzés az Európai Uniót az elzárkózás felé tereli, megijedt a versenytől.

Az uniót egy kiöregedett boxbajnokhoz hasonlította, aki mutogatja a bajnoki öveit, de többet már nem akar bemenni a szorítóba.

Mindebből egy gazdasági, politikai és kulturális gettóba való zárkózás következik – mondta a kormányfő.

Orbán: Kiszorítási kísérletet hajtanak végre a föderalisták

Kiszorítási kísérletet hajtanak végre a föderalisták, nyíltan megmondták, hogy kormányváltást akartak Magyarországon, “pénzelték is a politikai korrupció minden eszközét bevetve a magyar ellenzéket” – mondta Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: “ugyanezt csinálják most Lengyelországban, és emlékezzenek rá, hogy hogyan akarták megakadályozni, hogy a Meloni-féle jobboldal győzelmet arathasson”.

Azt mondta: abban reménykedik, hogy a 2024-ben esedékes európai parlamenti választás és az azt követő hatalmi pozíció-újraosztást követően “egy számunkra kedvezőbb egyensúlyi helyzet lesz Európában”.

Kitért rá: a visegrádi négyek (V4) ellen támadást intéztek a föderalisták, “az eredményt mindannyian látjuk: a csehek lényegében átálltak, Szlovákia billeg, csak a lengyelek és a magyarok tartanak ki”. Van esély, hogy gyarapodjon a szuverenisták tábora, hiszen Olaszországban ilyen kormány alakult, “Ausztriában is mozog valami, holnap pedig választás lesz Spanyolországban” – tette hozzá.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 Orbán: A magyar alkotmány középpontjában a “mi” áll

Az új magyar alkotmány az a dokumentum, amely “a legnyilvánvalóbban megkülönböztet bennünket az Európai Unió többi országától”, hiszen az európai országok liberális alkotmányainak a középpontjában az “én” áll, míg a magyar alkotmány középpontjában a “mi” áll – jelentette ki Orbán Viktor.

 Kiemelte: a magyar alkotmány abból indul ki, hogy “van egy hely, ami a miénk, az otthonunk”, van egy közösség, “ami a miénk, ez a nemzetünk”, és van egy “életrend, ami a miénk, és ez a kultúránk és a nyelvünk”. Ezért a szellemi kiindulópont az alkotmányban úgy fogalmazható meg, hogy “az emberi életben azok a legfontosabb dolgok, amiket egyedül nem lehet megszerezni” – fogalmazott.

Hangsúlyozta: a békét, a családot, a barátságot, a törvényt és közösségi szellemet, sőt a szabadságot sem lehet egyedül megszerezni, mert “az az ember, aki egyedül van, az nem szabad, hanem magányos”. Az összes jó dolog az életben a másokkal való együttműködésen alapul, és “ha ezek az életünk legfontosabb dolgai”, akkor ezeket kell védelmezni a társadalomnak és a jogrendszernek – mondta.

Orbán: Jövőre már talán a 2040-ig szóló tervekről is beszélhetek

“A legnehezebb időszakon most már túl vagyunk, az infláció az egekben volt, letörjük, minden esélyünk megvan arra, hogy év végére egy számjegyű legyen” – fogalmazott a kormányfő. Mint mondta, a hitelek kamatai is az egekben Magyarországon, úgy látja, ezt normalizálni   legkorábban jövő év második negyedévében sikerül.

“Ez azt jelenti, ha mindent jól csinálunk, szerencsénk is van, akkor a 2024-es EP- és önkormányzati választáskor már újra azon a kijelölt pályán leszünk, azon a kijelölt útvonalon haladunk, ami elvisz bennünket 2030-ig” – fogalmazott Orbán, hozzátéve, hogy akkor a  jövő évi tusványosi táborban már a 2030 és 2040 közötti tervekről is beszélhet.

Román nacionalisták is érkeztek a beszédre

Orbán Viktor a beszéde elején arra utalt, hogy tusnádfürdői felszólalására román nacionalisták is érkeztek, a román zászlós tüntetők egy „Erdély mindörökre román föld” feliratú molinót hoztak magukkal – tudósít a helyszínről a 24.hu. Mint írják, a szervezők nem akarták beengedni őket a tábor területére,  végül ígéretet kaptak arra, hogy elindulhatnak befelé.

Címlapfotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán a gazdákkal kampányol: "Én volnék Magyarország első...

képcím

Titokban, egy magtárban indította a kampányt Orbán Viktor

képcím

"El kell foglalnunk Brüsszelt" - Orbán Viktor kiadta választási...