Kiemelt Hírek 2018. június 27.

A bécsi hajléktalanok szerint ott az utcán jobban lehet élni, mint itthon egy normális fizetésből

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 27.
Mi történik vajon az utcán élő emberekkel az alaptörvény hetedik módosítása után?

A múlt héten elfogadott hetedik alkotmánymódosítás értelmében ezentúl tilos a hajléktalanok számára a közterületek életvitelszerű használata. A 24.hu videós riportjában fideszes képviselőket és bécsi hajléktalanokat kérdezett a változtatásról.

– Miért gondolják azt, hogy be kell tiltani a hajléktalanságot?

– Már a kérdés is egy csacsiság. A betegségeket, meg a szegénységet meg a köhögést sem lehet betiltani.

– Jó, akkor a hajléktalanok köztéren való tartózkodását.

– De azt sem tiltjuk meg, hanem a közterület életvitelszerű, rendeltetésellenes használatát.

– Ez ugyanazt jelenti.

A fenti párbeszéd Hende Csabával hangzott el, de Pócs János országgyűlési képviselő se érti, mi lehet a baj az új alkotmánymódosítással, ugyanis meggyőződése, hogy az utcán alvásnál bármi jobb – habár ő még nem volt hajléktalanszállón. A bécsi magyar hajléktalanok nem értenek egyet a fideszes képviselővel: szerintük a hazai szállókon hatalmas a fertőzésveszély, csótányok vannak és penész.

Rengeteg de rengeteg csótány, penész, nem lehet kinyitni az ablakokat. A fürdőben olyan hideg a víz, hogy fáztam benne. A bécsihez képest a miénk egy putri. Ez egy hotel, itt minden újszerű, és ha megnyomod a gombot, forró víz jön

– mesélik. Ráadásul azt mondják, habár Bécs nem az ő hazájuk, mégis szívesebben fogadják őket ott, mint itthon. És nemcsak a szállók jobbak, hanem a pénz is. “Az emberek jobban élnek itt az utcán, mint otthon egy normális keresettel”- állítja egyikük, ráadásul Bécsben munkát is kapnak, és mint mondják, csak a minimálbér 1400 euró.

Ha nem szabad az utcán élni, hova menjenek, ötcsillagos hotelbe? Mit csináljon, húzza fel magát? Hát, lehet, hogy egy kötélre futja

– foglalja össze a helyzet fonákját János, aki egyébként Bécsben ott szokott aludni, ahol éppen éri őt az éjszaka.

Keresés az oldalon