444.hu: Listázná a politizáló ELTE-s tanárokat Habony lapja

Startlap - Startlap
A diákokat kérik, hogy küldjék el nekik a „kéretlen baloldali politizálást” folytató pedagógusok nevét.

Csütörtökön felhívás jelent meg a G. Fodor Gábor által szerkesztett, Habony Árpád tulajdonában lévő 888.hu nevű oldalon, melyben arra kérik az egyetemistákat, hogy ha elegük van az egyetemükön zajló „kéretlen baloldali politizálásból”, akkor egy megadott emailcímen jelentsék fel tanáraikat – hívja fel a figyelmet a 444.hu.

A portál felidézi, hogy a 888-on korábban megjelent egy írás, amiben egy elsőéves diák panaszkodott, hogy az ELTE „már a gyakorlatban is a balliberális eszmék szócsöve lett, a kormányellenes propaganda beszőtte magát az órák tematikái közé is”. Ebben olyan kijelentések hangzanak el, mint hogy az ELTE médiatudomány szakának oktatói szerint alulfizetik a felsőoktatást, miközben a tanárok átlagosan havi félmillió forint fölött keresnek. És hogy volt oktatója, aki szerint a CEU Közép-Európa legjobb egyeteme, pedig erre a cikk írója semmiféle bizonyítékot nem talált. 

Az írásban megjelenteket az ELTE médiatanszékének blogján cáfolta Hammer Ferenc tanszékvezető:

  • A 888.hu szerint az előadó azt mondta, hogy “.. a kormány krónikusan alulfizeti a felsőoktatást. Olyan szinten, hogy még villanykörtére sem jut.” Ezzel szemben semmilyen villanykörtéről nem volt szó az órán, míg viszont aznap, szerda délelőtt, az ország legnagyobb egyeteme legnagyobb karának legnagyobb előadójában nem lehetett vetíteni projektorral. 
  • A 888.hu azt írja: Lehet sivalkodni, hogy nem jut elég pénz projektorra és villanykörtékre, az persze nem zavarja a tanárokat, hogy havonta több mint félmilliót keresnek átlagosan.” Ez hazugság. Az ELTE Médián senki nem keres nettó 500 ezret, a 10 főállású oktató nettó átlag még 250-et sem nagyon keres. 
  • A 888.hu írja: “Azt is megtudtam, hogy a CEU Közép-Európa legjobb egyeteme, függetlenül attól, hogy erre sehol sem találtam bizonyítékot.” A QS World Rankings szerint a CEU 5 szakja benne az első 100-ban, a legjobb magyar egyetem itt a Szegedi Egyetem a 380. hely környékén, az ELTE valahol a 700-750. hely körül van. 

Gyomor kell hozzá

Írása végén Hammer kitért arra, hogy a 888.hu többek között „sivalkodás” címszóval látta el a szóban forgó cikket, és mint szerkesztőségnek, ezt szíve-joga tenni. Majd így folytatta: „Hogy ezt zömmel közpénzből teszik, ahhoz már talán kell némi gyomor. Azonban, hogy a 888.hu szerkesztősége megengedte, hogy egy munkatársuk elsős ELTE média szakos hallgatóként közöljön egy tévedésektől és ferdítésektől hemzsegő cikket a saját egyeteméről, az cinikus és lelketlen dolog. Mert ugyan ezért a munkáért a 888.hu-től kap fizetést a hallgató, ám úgy tűnik, a megtámadott ELTE Média jobban aggódik hallgatójáért mint a 888.hu ifjú munkatársáért.”

Beindult a gépezet

A 444.hu kiemeli, hogy ezzel a történet nem ért véget, hiszen Hammer válaszára reagálva jelent meg csütörtökön egy újabb cikk Habony lapjában, amit aztán az Origo is szemlézett, és ami tartalmazta a feljelentésre való felhívást is. Az írás szerint Hammer „megtámadta” a 888 egyik munkatársát azért, mert „hallgatóként őszintén leírta, hogy politikailag milyen egyoldalú, manipulatív és uszító mondatok hangzottak el az ELTE-n”.

A tanárok feljelentgetésének gesztusa Magyarországról legutóbb az államszocializmus időszakából lehet ismerős, de nemzetközi példákból látni, hogy a szélsőjobboldal több országban is rákapott – emeli ki a 444.hu. Példaként a szélsőjobboldali brazíliai elnököt, valamint a német AfD-t hozzák.

Ez is érdekelhet

képcím

RTL: Vegyi fegyvernek minősülő szerek voltak az ELTE laborjában

képcím

Putyin részleges mozgósítást rendelt el: "Nem blöffölök"

képcím

Kövér László szellemi bérgyilkosokról beszélt