Nagyon sok jóhiszemű tanár bukhat a fizetéséből

Startlap - Startlap
Egy pedagógus kiszúrta, hogy a törvénnyel szembe menve csökkentették a garantált bérét.

Egy Budapest környéki iskolában dolgozó tanár figyelt fel arra, hogy az idei évre szóló kinevezési dokumentumát módosították: a papír alapján az előző tanévhez képest közel 10 ezer forinttal csökkent a garantált alapilletménye, amelyet törvény határoz meg a képzettsége és a munkában eltöltött évei alapján – írja az Index.

A tanár szerint kollégái nagy részének fel sem tűnt a változás, hiszen a bankszámlára mindenki megkapta eddigi fizetését, az ő fizetése megérkezett, sőt kicsivel több is, mint az előző tanévben – pedig fontos dologról van szó – hívja fel a figyelmet a portál. Ugyanis a garantált illetmény nem módosítható, nem csökkenthető, ha pedig ezt teszik, az törvénysértő. Az történt, hogy garantált illetményét fű alatt visszaállították a 2016-os szintre, és erről sem őt, sem kollégáit nem tájékoztatták.

Mi is az az alapilletmény?

A cikk emlékeztet, hogy még Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár nevéhez fűződő reform részeként jelentős béremelést ígértek a pedagógusoknak 2010 után. Majd felidézik, hogyan vált 4 lépcsőssé a vállalás, amit nem bírt volna el a költségvetés. 

A kormány már 2015-ben alkalmazott egy trükköt. Addig ugyanis a minimálbérhez volt kötve a tanárok alapbére: ennek 100-265 százalékát vették a garantált alapilletmény kiszámításához. A minimálbér azonban folyamatosan emelkedett, túl sok pénzük lett volna így a tanároknak. 2015 óta tehát már nem a minimálbér, hanem csak egy „vetítési alap” felszorzásával számolják ki a tanári fizetéseket. Ez az alap a 2014-es minimálbérnek felel meg (101 500 forint), és azóta sem változott.

A béremelés 2017 szeptemberében ért véget, de itt is történt egy módosítás. A béremelés utolsó elemét már nem kaphatta meg mindenki: ezt a keretet az iskolaigazgatók elvileg a tanárok teljesítménye alapján, az egyes pedagógusok között különbséget téve oszthatták ki. Egy kikötés volt, hogy a garantált alapilletménye senkinek nem lehet kevesebb az előző tanévre vonatkozó összegnél – írják.

A nyugdíja is kevesebb lesz

A pedagógus levele alapján most megint történt valami módosítás vagy hiba. „Ha hibát követtek el, ez engem, mint munkavállalót nem érdekel. Ha tavaly így állapították meg az alapilletményemet, egy évig így kaptam a pénzt, akkor most milyen alapon csökkentik ezt” – vetette fel a tanár a portálnak. Szerinte azért is érinti ez hátrányosan, mert hiába nem csökkent a fizetése, a nyugdíj alapjául a garantált illetményt veszik, ha pedig az csökken, a nyugdíja is kevesebb lesz.

Hiba?

Azt nem tudni, hogy csak helyi hibáról van-e szó, vagy az ország összes állami iskolájában fennáll-e ez a probléma. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányának tagja az Indexnek azt mondta: feltehetően azt történt, hogy a minőségi munkáért járó, munkáltatói döntésen alapuló illetményrészt tavaly nem különítették el a kinevezési dokumentumon, most pedig korrigálni akarják ezt a hibát. A portál egyébként kereste a minisztériumot és az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központot is, de még nem kaptak választ.

Aki aláírta, az így járt

Nagy Erzsébet szerint teljesen jogos a pedagógus kifogása, főleg úgy, hogy nem kapott tájékoztatást a változásról. Nem lehet egyoldalúan csökkenteni a törvényesen meghatározott garantált alapilletményt. A pedagógusok nagyrésze ugyanakkor feltehetően jóhiszeműen átvette és aláírta az idei évre szóló kinevezési dokumentumát, ezzel pedig létrejött a megállapodás a munkavállaló és a munkáltató között.

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Péter így kívánt kellemes húsvéti ünnepeket

képcím

Emelkedik a tanárok pótlékainak összege is

képcím

Megérkezett az Európai Bizottságtól a pedagógusok béremelését...