"Orbán fél azoktól, akik gondolkodnak" - ismét tüntettek a CEU mellett

Startlap - Startlap
Amennyiben a kormány nem írja alá a megállapodást, akkor "minden, ami lényeges, elmegy" Bécsbe Magyarország legnívósabb egyeteméről.

Michael Ignatieff, a CEU rektora csütörtökön jelentette be, hogy szeptember 1-től Bécsbe költöztetik a CEU minden amerikai akkreditálású képzését, ha a kormány nem írja alá a megállapodást az egyetemmel, ezért ismét tüntettek a CEU mellett – számolt be a hvg.hu.

Ignatieff úgy fogalmazott, hogy amennyiben a megállapodás nem jön létre, “minden, ami lényeges, elmegy”. Hozzátette: a bécsi kampuszt mindenképpen meg fogják nyitni, a diákokat pedig azzal nyugtatták, hogy Bécs vonattal csak 2,5 órára van a magyar fővárostól.

A demonstrációt a Momentum Mozgalom szervezte az egyetem Nádor utcai épülete elé, illetve november 7-re az LMP ifjúsági tagozata is meghirdette az egyetem melletti tüntetését. Az eseményen több ismert ember is részt vett, többek között az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, a DK-s Vágó István és Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt is – írja a 24.hu.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Mikor én születtem, Orbán épp Soros ösztöndíjasaként tanult Oxfordban. Most ott tartunk, hogy Orbán a legnagyobb ellensége annak, hogy a magyarok itthon is hasonló tudásra tegyenek szert. (…) Orbán fél azoktól, akik nem veszik be Soros Györgyöt, akik többet tudnak, és többet akarnak tudni, mint ő. Orbán fél azoktól, akik gondolkodnak. Fél tőletek , ezért üldözi el a CEU-t, veszi el a tudást, teszi tönkre az oktatást. Azt akarja, hogy szavazógépek legyünk, hogy kussoljunk. A jövőnket is akarják, nem adjuk 

– fogalmazott beszédében Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, aki szerint a jelen kormánynak Széchenyi, Kossuth, és Deák sem kellene.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Magyarországnak december 31-ig van ideje aláírni a megállapodást New York állammal, hogy a CEU amerikai nyelvű diplomát adhasson ki a felsőoktatási törvény lex CEU-ként elhíresült módosításának előírása szerint.

 

Ez is érdekelhet

képcím

Meg kellett műteni Gyurcsány Ferencet

képcím

Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter? Szombat este zárul a szavazás

képcím

Jakab üzent Márki-Zaynak: Könyörgöm, Péter! Nem Dobrevvel...