Kiemelt Hírek 2018. október 13.

2500 ember kirúgását jelenthetik be hétfőn

Startlap Kiemelt Hírek 2018. október 13.
Gulyás Gergely szerint elsősorban a leépítés leghumánusabb módját alkalmazzák.

A tervek szerint hétfőn tartandó Kormányinfón fog beszámolni Gulyás Gergely a kormányülésen a bürokráciacsökkentéssel kapcsolatban meghozott döntésekről – írja a Magyar Idők

Hozzáteszik: a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy tájékoztatott, az elmúlt évek fejlesztéseinek következtében a központi közigazgatás bizonyos területein kevesebben is el tudják látni a feladatokat, és a párhuzamosságok megszüntetése is fontos, ám külön-külön minden minisztériumnál megvizsgálják a racionalizálás lehetőségét.

Mint mondta, a minisztériumokban és azok háttérintézményeiben dolgozó kevesebb mint 14 ezer főnyi munkavállalói létszám hozzávetőleges, 15-20 százalékos csökkentése várható.

A tárcavezető akkor hangsúlyozta: elsősorban a leépítés leghumánusabb módját alkalmazzák: a nyugdíjazott munkatársak helyett nem vesznek fel újakat.

A Magyar Idők emlékeztet: a költségvetési intézményekben a közalkalmazotti létszám a legnagyobb, az első negyedévben 455 ezer fő volt a KSH adatai szerint. Közéjük tartoznak többek közt a tanárok és az orvosok, akiknek az elbocsátásáról szó sincs. Szintén nem volt szó a köztisztviselői kör – jelenleg 35 ezer fő – létszámcsökkentéséről. A Gulyás által is említett kormánytisztviselők létszáma 41 és fél ezer fő. Korábban, 2016-ban a létszámuk még megközelítette a 80 ezer főt, ám az állam átszervezésével sokan más feladatot kaptak, vagy nyugdíjba vonultak.

Tartalékosokká képeznék őket

A 24.hu információi szerint a kormányzat arra számít, hogy a kirúgottak legalább egy részét át tudja majd irányítani az egészségügy és a szociális ágazat emberhiánnyal küzdő területeire, mert éppen Budapesten és Pest megyében van az országban a legnagyobb kereslet kórházi ápolóra és műtőssegédre. Az átirányításokat OKJ-s képzések előznék meg, amelynek költsége fejenként 1 millió forint lehet.

A lap értesülései szerint a kormány egyszerre tervez leépítést a minisztériumok dolgozói állományában, és komoly bővülést a honvédség létszámában. Ezt a két célt pedig egyszerre szeretnék elérni azzal, hogy rákényszerítik a kirúgott dolgozók egy részét, hogy álljanak be tartalékosnak, és ez alól a nők számára sem lesz kibúvó.

Keresés az oldalon