'3 évente 2 éjszakát miért nem lehet kibírni' - a Debreceni Gyermekklinika is visszautasította az anyás ágyakat

Startlap - Startlap
Az osztály maga kérte a szülőknek szánt összecsukható tábori ágyakat a civilektől, amikről aztán többek között azt mondták, kényelmetlenek, a jótékonysági akció szervezőjét pedig 'agresszív adományozónak' minősítették. A hozzátartozóknak marad a szék vagy a föld, az bizonyára kényelmesebb.

Ötven intézményben már használják azokat a kisméretűre összecsukható pótágyakat, amelyeket Orosvári Zsolt kezdeményezése nyomán ajánlottak fel gyermekosztályok részére, hogy az édesanyáknak és édesapáknak ne a földön kelljen aludnia beteg gyermekük mellett. A Heim Pál Gyermekkórházról már korábban kiderült, hogy nem kérnek az adományból, és ahogy ők is, úgy a kezdeményezést végül szintén visszautasító Debreceni Egyetem Gyermekklinikája is zavaros magyarázkodásba kezdett – írja a hvg.hu.

Az egyik dolgozó szerint kényelmetlenek az ágyak, nem úgy, mint egy kozmetikai szék

A klinika főigazgatója február végén egyébként még megköszönte Orosváriéknak a húsz ágyat amit decemberben kaptak, de a múlt héten a lap kérdésére már azt mondta: a kismamaszállóra szállították az adományt, mert a kórtermekben nem tudják őket használni. A felsorolt érvek érthetetlenek.

Az egyik ilyen érv az, hogy a fekhelyek kényelmetlenek – ezt az intézmény egyik dolgozója pénteken mondta egy anyukának, akinek a tábori ágy helyett egy 45 centiméter széles, csúszós műbőr felületű, külön ülő-, láb- és hátrészből álló kozmetikai székre kellett feküdnie, aminél végül a padló is kényelmesebbnek bizonyult. 

Egy másik orvos szerint nem egyeztettek előzetesen az akcióról, csakhogy ez nem igaz 

A klinika gyermek haematológiai osztályán dolgozó egyik orvos, Szegedi István – aki egyébként az Együtt képviselője a debreceni közgyűlésben – ugyancsak roppant furcsa magyarázattal állt elő közösségi oldalán. Mint írja, Orosvári Zsolt “agresszív adományozó”, mivel egy “normális” adományozó előzőleg megkérdezte volna, hogy viheti-e az ágyakat. Hasonlóan védte az álláspontját az intézmény főigazgatója is. Ehhez képest a klinika korábban a megbeszélt 20 ágyon felül további ágyakat kért az akció szervezésében közreműködő alapítványtól.

A bejegyzés alatt a szülők is emlékeztették Szegedit arra, hogy a civilek csak azután szállították le az ágyakat, hogy az intézmény áldását adta rá. A Hvg idézett két felháborító érvet a poszt alatt kialakult vitából:

3 évente 2 éjszakát miért nem lehet kibírni

illetve

nem pihenni megy oda senki.

Kifogásolják a fertőtleníthetőséget és a méretet, miközben az ágyak megfelelnek a kritériumoknak

A harcba az intézmény egy másik dolgozója is beszállt, aki azt írta: “egészségügyi intézményben betegellátás során csak a higiénés követelményeknek megfelelő orvostechnikai eszköznek minősülő eszköz használható”, ezeket az ágyakat nem lehet rendesen fertőtleníteni, plusz amúgy se férnek el. Ez azonban nem igaz, ugyanis direkt a fertőtleníthetőség szempontja miatt kórházi dolgozók bevonásával választották ki az ágyakat, amik elférnek a debreceni kórtermekben is, nappalra pedig összecsukva egy  pontosan 15*15*60 centiméternyi helyen tárolhatók.

Ez is érdekelhet

képcím

Kifogyott az ukrán repülőből az üzemanyag, többen meghaltak

képcím

Inkább széken aludjanak a szülők, de a civilek által...

képcím

Egy civil férfi oldotta meg az állam helyett a magyar kórházak...