Virtuálisan, de idén is lesz CES: jön a világ legnagyobb kütyükiállítása

Balázs
Több mint 1000 résztvevővel indul meg január harmadik hetében a CES 2021. Nézzük, mik lesznek a nagy durranások!

A világ legnagyobb éves elektronikai kütyükiállítása egy kicsit más lesz idén, mint amit megszoktunk. Ahelyett, hogy elöntenék Las Vegast a gazdag geekek, az 51. CES-t bizony kénytelenek lesznek online megtartani. Nézzük is meg, hogy mik lesznek a techvilág szokásos nagy enumerációján az idei nagy durranások!

A CES 2021 hivatalosan január 11-én, hétfőn indul és 14-ig, csütörtökig tart. Az első nap a médiáé, amikor vagy 20 cég tart majd gigasajtótájékoztatókat. Ez ugyan első blikkre unalmasnak tűnik, de ilyenkor lehet beleszaladni a legtöbb szenzációs bejelentésbe.

A második naptól lesz lehetőségük a kiállítóknak online bemutatókon és prezentációkon felvonultatni a frissen bejelentett cuccaikat.

A rendezvény online jellege előnyökkel is jár, hiszen nem kell helyszűkétől tartania senkinek, így vagy 1000 cég összesen több mint 100 órányi prezentációs anyaggal fut neki az idei dzsemborinak.

Kik lesznek jelen?

Tuti, hogy az LG ott lesz, a cég már a show előtt megkapta a CES legjobb innováció díját az új játékokhoz készült monitoráért, amit egy gombnyomásra íveltté tehet a felhasználó. Emellett többek között be fogják mutatni a 2021-re szánt LCD televíziókat, de a fura OLED koncepcióktól sem ódzkodó LG vélhetőleg itt mutatja majd be az átlátszó kijelzőjét is.

Az LG feltekerhető tévéi 2020-ból.
Az LG feltekerhető tévéi 2020-ból. (Forrás: Mario Tama/Getty Images)

A Sony évek óta profi kiállítója a CES-nek, idén nagy valószínűséggel a PS5 lesz porondon, valamint az új évre szánt Sony termékek.

Egyesek azt is rebesgetik, hogy itt fogja bejelenteni a cég a már annyira várt Sony WF-1000XM4 vezetéknélküli fülhallgatót is.

Tévékkel, telefonnal és fülhallgatóval felszerelkezve érkezhet a Samsung is, hiszen a Galaxy S21-es 14-re kitűzött indulása egybeesik a CES végével, úgyhogy hiba volna itt nem bemutatni az új telefonjukat. Szóba kerülhetnek az új QLED tévéik is csak úgy, mint a nem sokára piacra kerülő MicroLED készülékeik is. Fülhallgató fronton pedig jó eséllyel a Galaxy Buds Pro, az Apple AirPods Pro konkurenciájának szánt fülessel találkozhatunk. A múlt évet elég erős tévékkel záró Panasonic is egész biztosan villant valami menőt.

A 2020-as év sztárjai

2020 a Consumer Electronics Show 50. évfordulóját jelentette, és az érdeklődés középpontjában a várakozásoknak megfelelően a TV-k kerültek, a Samsung, a Sony és a TCL 8K-s tévéivel, a Panasonic a lenyűgöző megjelenésű 4K OLED zászlóshajójával, valamint az új felcsavarható és 48 colos LG OLED készülékkel. Ezeket elnézve könnyű volt elképzelni, ahogyan néhány hónap múlva már a nappalinkból mosolyognak ránk.

A Samsung kiállítótere a 2020-as CES-en.
A Samsung kiállítótere a 2020-as CES-en. (Forrás: David Becker/Getty Images)

A 8k-s előretörés idén is várható, hiszen az előzetes tervek szerint nyáron megtartandó Tokiói Olimpiát már 8k-ban fogják közvetíteni, így a gyártók egész biztosan ki akarják majd szolgálni a megjelenő keresletet.

Az autótechnika és az audió is reflektorfényben sütkérezett, akárcsak a vezeték nélküli fejhallgatók, mint a Technics. Még a Playstation5 logóját is bemutatta a Sony jóval a PS5 megjelenési dátuma előtt.

Márkák ezrei mutatták be a szórakoztató elektronika széles skáláját – az intelligens robotoktól a csúcskategóriás hifiig – a Las Vegas-i Kongresszusi Központ és a város számos más helyszínén. Remélhetőleg az idei CEs még ennél is több érdeklődőt vonz majd, ami már csak azért is lehetséges, mert nem kell hozzá senkinek se több ezer kilométert utaznia.