Samsung, LG, Philips: ezek voltak a legmenőbb TV-k az idei CES-en

Balázs
Alig tértünk magunkhoz a szilveszteri kábulatból és hevertük ki az évkezdés viszontagságait, máris itt a szokásos januári nagy tech-dzsembori a CES, ahol bemutatkoznak az idén jó eséllyel piacra kerülő slágertermékek. Ezúttal a tévékkel foglalkozunk.

A CES összejövetelein általában kiemelt fontosságot tulajdonítanak az új televíziótípusok bemutatásának és ez most sem volt másként. Hozzá kell ugyan tenni azt is, hogy 2020 nem hozott akkora forradalmi újdonságot ezen a téren, mint a korábbi esztendők, sehol egy HDR, 8k, vagy 3D fajsúlyú bejelentés, idén inkább a már meglévő technikai megoldások polírozgatása, tökéletesítése vitte a prímet.

Samsung Q950TS 8K TV

A fentiek fényében a Samsung nem is csinált semmi eget rengető dolgot, már ami a technológiai újításokat illeti, mégis egész csinosra sikeredett a CES-en bemutatott új tévéje. Ennek talán az elsőre szembetűnő tulajdonsága az, hogy egyáltalán nem rendelkezik semmiféle kerettel, így kissé olyan érzés támad tőle fel az emberben, mintha a televíziónak nem is lennének valódi határai. Természetesen a QLED kijelzős készülék felbontása 8k, bár ennek még jelenleg nincs túl sok értelme, viszont az is biztos, hogy a tévézés jövője ebbe az irányba vezet.  

A legizgalmasabb vonása a televíziónak kétségtelenül az a benne lévő M.I., amely képes idővel a nem 8k tartalmakat is 8k közelivé feljavítani. Magyarán minél többet nézzük, annál szebb képet kapunk.

Hasznosnak ígérkezik még az Aktív hangerősítőnek nevezett szolgáltatása is, ez azt tudja, hogy ha zajos környezetben kellene tévéznünk, akkor automatikusan kompenzálja ezeket a zajokat, a hangerő növelésével.

TCL 6-Series Mini-LED

Ha nem vagyunk lélekben és bankszámlában eléggé felkészültek arra, hogy milliókért vásároljunk televíziókat, viszont szeretjük, ha a készülékünk jó képet ad és összességében is remek tévéként funkcionál, akkor lehet, hogy a TCL frissített hatos verziója (Dolby Atmos + Dolby Vision) lesz a megfelelő választás a számunkra.


 

Persze nem érdemes abba az illúzióba ringatni magunkat, hogy valami büdzsé tévével lesz dolgunk, a TCL CES-en bemutatott terméke még így is a háromszázezer forintot fogja karistolni, de hát a minőségnek ára van.

Ugyan QLED kijelzős készülékről van szó, viszont az új versenyző színárnyalataiban abszolút hozza az egyébként sokkal drágább OLED életérzést, amit többek között a TCL saját fejlesztésű Mini LED-es háttérvilágításának is köszönhet.

Philips 804 Series OLED TV

Eredetileg ennek a készüléknek nem lett volna túl sok keresnivalója a CES-en, ugyanis már néhány hónapja hozzáférhető az európai piacon, viszont a Philips egy történelmi bejelentéssel lendített egyet a dolgon, ugyanis kiderült, hogy ez a cég első olyan OLED TV-je, ami az Egyesült Államokban is kapható lesz. Az OLED kijelző minősége az LG hasonszőrű termékeivel vetekszik, de rendelkezik a televízió más extra tulajdonságokkal is.

Ilyen például az Ambilight-nak nevezett funkció, ami a tévé mögötti fal megvilágításáért felel. Ráadásul kompatibilis a Google Assistant-tel, így már az se lesz probléma, ha elkevertük valahova a távirányítót, hiszen simán bekapcsolhatjuk és szörfölhetünk a csatornák között a hangunkkal is, továbbá támogatja az összes komolyabb HDR formátumot.

Vizio 4K OLED TV

A Vizio szintén friss húsnak minősül az amerikai piacon és

a legnagyobb vonzereje, hogy megfizethető áron kínál jó minőséget, így amikor egy OLED TV-vel jelentkezik, arra mindenki felkapja a fejét, hiszen rendszerint ezek csillagászati ára volt az oka annak, hogy eddig hiányoztak az átlagos földi halandók otthonaiból.

Per pillanat túl sok mindent nem lehet a készülékről tudni, leszámítva a méreteit (55 és 65 collos kiszerelésben lesz kapható).


 

Mivel az OLED kijelzők egyetlen forrásból érkeznek (az LG dél-koreai gyárairól van szó), ezért két OLED tévé közötti különbségeket rendszerint a dizájn, a képfeldolgozás minősége és a ropogós forintokban kiköhögött ellenértéke rejtik. Az mondjuk erősen kétséges, hogy a Vizio képes lenne megugrani a Sony A9G által az egekbe lőtt képfeldolgozási mércét, az azonban biztos, hogy a két készülék közti árkülönbség bőségesen kárpótolni fog mindenkit ezért.

Vizio P-Series Quantum X

A Vizio egyébként 2020-ra a korábbi zászlóshajójának a P-Series Quantum X-nek a feltuningolásával készült. Most már ez is támogatni fogja a legelterjedtebb HDR formátumokat, úgy mint a Dolby Vision, a HDR10 és a HDR10+, processzora rendelkezik majd a gépi tanulás képességeivel, így a korábbiaknál is szebb képeket tud előállítani.

A Vizio P-Series Quantum X-et a hatalmas, 85 collos kiszerelésben is megkaphatjuk, de természetesen előfordulnak majd kisebb modellek is a piacon.

Külön jóság, hogy lesz benne AMD Freesynch technológia, amivel kifejezetten a nagyképernyős gamereknek akarnak kedvezni.

LG GX Gallery Series

A legbájosabb extrával kétségkívül az LG rukkolt elő az idei CES tévéfelhozatalában. Ők egy olyan falra szerelhető, OLED kijelzős készüléket hoztak, ami, ha nem használjuk, elkezd festményként viselkedni, magyarán beállíthatunk rajta egy tetszőleges képet, amit kimerevítve olyan élethűvé varázsol, mintha csak egy olajfestmény volna a privát galériánkban.

LG
CES 2020, LG pavilon (Forrás: Bridget Bennett/Bloomberg via Getty Images)

Persze ez csak a hab a tortán, valójában a tévé igazi erejét a beleszerelt Nvidia G-sync és AMD Freesynch adják, melyek lehetővé teszik, hogy laggolás nélkül toljuk a legújabb játékokat akár egy 75 collos képernyőn is. Természetesen ezt is vezényelhetjük simán csak a hangunkkal, lesz benne a képet a szoba megvilágításához idomító szoftver.