A CES legígéretesebb laptopjai

Balázs
2020 akár a laptopok éve is lehet, legalábbis erre utal a CES tech-kiállítás idei laptopos seregszemléje, hiszen annyiféle módon próbáltak a legizmosabb cégek hozzányúlni a régi formához és valami újjal, forradalmival, innovatívval megtölteni azt.

Ugyan a TV-k terén nem hozott látványos változást az életünkben a Las Vegas-i techdzsembori, ez már koránt sem mondható el a laptopokról, ahol a gyártók rafináltabbnál rafináltabb módon próbálták megújítani a lassanként már vagy 40 éve változatlan formulát, ami alapján egy laptopnak működnie kell.

Ha valamit bizonyított idén a CES, az éppen az, hogy ez az év fantasztikusnak ígérkezik a laptopok terén és egy csomó új, gyorsabb, könnyebb és pengébb géppel leszünk gazdagabbak, mielőtt újra pukkanna a pezsgő szilveszterkor.

Dell XPS 13

A Dell XPS 13 eddig is a világ legjobb laptopjainak egyike volt, ám a széria 2020-as darabja nem csak egy esetlen ráncfelvarrást takar, hanem olyan szintű újragondolását az eddig is sikeres koncepciónak, hogy ettől idén is megkérdőjelezhetetlenné vált a gép dobogós helyezése.


 

Új kijelzőt kapott, ami már 16:10-es képarányban tolja, a billentyűzetre leginkább a szuperkényelmes jelzőt volna érdemes használni, ráadásul a keretből is visszavettek a kijelző javára, így szinte már egy egybefüggő képernyővé vált az egész.

Két dolog jelentett korábban gondot ennél a gépnél a szakértők szerint, az egyik a túl kicsi touchpad, ezen javítottak, a másik pedig a csillagászati ára, ami sajnos megmaradt, így a prémium érzésért sajnos sok pénzt kell kifizetni továbbra is.

Asus Zephyrus G14

Az Asus teljes erejével jelen volt a CES-en, egy sor laptopot és egyéb kütyüt jelentettek be, ám ezek közül is kitűnt a Zephyrus G14, amit a világ leggyorsabb 14 collos gamer laptopjaként hirdettek.

Asus Zephyrus G14 a CES-en. Fotó: Bridget Bennett/Bloomberg via Getty Images

A gép elképesztően vékony és könnyű, ám ez ne tévesszen meg senkit, a szerény megjelenés egy teljesítményszörnyet takar, elvégre az AMD Ryzen 4 nyolcmagos processzorával és egy RTX 2060-as videokártyával rendelkezik.


 

Mindezek mellett a fedelén tartalmaz még egy Anime Matrix extra kijelzőt is, ami 1 215 mini LED lámpából áll és képes akár üzenetek és gifek megjelenítésére is. Az egész biztos, hogy amikor ez a monstrum megjelenik, pillanatokon belül a legjobb gamer laptopok élvonalába kerül.

Lenovo ThinkPad X1 Fold

A hajtogatós telefon felemás bemutatkozását követően elég nagy bátorságra vall előrukkolni egy hajtogatós laptop koncepciójával, ám a Lenovo ezt mégis megtette.

Lenovo ThinkPad X1 Fold (Fotó: Brigitte Bennett/Bloomberg via Getty Images)

Igaz, amikor bejelentették a tavalyi CES-en, akkor még nem volt egyértelműen látható, hogy mennyire gyerekcipőben jár még ez a technológia. Talán nem is véletlen, hogy az idei összejövetelen nem is mutatták be ezt a laptopot, viszont egy csomó infót elárultak róla.

Többek között már tudjuk, hogy az elképzelés ugyanaz, mint a telefonoknál csak nagyobb kiszerelésben, tehát lesz egy hatalmas tabletünk, amit ketté hajtva laptopként is használhatunk, ráadásul mindezt egy 13,3 collos, OLED kijelzővel játszhatjuk el.

Persze a sok menőséggel jött a hidegzuhany is, a Lenovo bejelentette, hogy olyan 2 500 dollár (kb. 700 000 ft.) környéki összegért akarja majd árusítani ezt a lapost, szóval komoly meggyőzőerőre lesz szüksége a gépnek, ha azt akarja a cég, hogy vigyék mint a cukrot.

Samsung Galaxy Chromebook

A Samsung Galaxy Chromebook szinte szemtelenül kirívó és itt most nem a vörös színére gondoltunk elsősorban, hanem gyakorlatilag mindenre, amije csak van. Eleve a kijelzője 13,3 collos 4k-s AMOLED képernyő (először a Chromebookok történetében), szinte minden porcikája a prémium érzetet sugározza, a masszív alumínium felépítésétől kezdve a könnyű hordozhatóságáig bezáróan.


 

Nem beszélve arról, hogy a 10. generációs i5-ös proci ketyeg benne, viszont az ára ennek is húzós lesz, elvégre 999 dollár (kb. 280 000 ft.) még akkor is sok pénz egy Chromebookért, ha közben kacsalábon forog.

HP Elite Dragonfly

Bár a HP alig néhány hónapja eresztette csak ki a Dragonfly szériát, a 2020-as CES-re mégis összedobtak egy frissített verziót, ami több igen figyelemreméltó újítással is rendelkezik. A dizájnon mondjuk pont nem lehet észrevenni semmi lényeges változtatást, ám a Dragonfly esetében a HP a külcsín helyett a belbecsre fókuszált. Ez a darab lett például a világ leginkább fenntartható laptopja, hiszen a vázat teljes egészében újrahasznosítható anyagokból rakták össze.


 

Ahova meg mindenképpen műanyagot kellett használni, ott meg az úgynevezett óceánok felé tartó műanyagot preferálták.

Ez azt jelenti, hogy az óceánok, illetve tengerek felé sodródó műanyagot kihalásszák a folyók torkolataiból és ezeket használják fel a laptopokban. Természetesen a lapos rendelkezik 5G támogatással is, bár ennek jelenleg nincs sokkal több értelme, mint a 8k tévének, de ettől még értékelhetjük a gyártó szándékát, miszerint ez a gép még akkor is laptop lesz, amikor már mindenhol hasítani fog az 5G.