Kütyü 2020. április 16.

Hogyan fertőtlenítsük a mobiltelefont?

Fatima Kütyü 2020. április 16.
Az eddigi kutatások szerint a koronavírus bizonyos felületeken hosszú napokig fennmaradhat - akár a telefonunkon is. Éppen ezért égető kérdés, hogyan fertőtlenítsük a készüléket a járvány idején. Mutatjuk!

Manapság a mobiltelefonunk folyamatosan a kezünkben van, mindenhova visszük magunkkal. A kapaszkodót fogjuk a buszon, majd később abban a kezünkben landol a készülék, vagy letesszük egy pultra, vagy a bevásárlókocsit tologatva nyomkodjuk. Sorolhatnánk még a lehetséges eseteket, egy azonban biztos: a járványhelyzetben nemcsak a saját tisztaságunkra, hanem a környezetünkre is oda kell figyelni, ez alól pedig a telefon sem kivétel. 

Persze fejtörést okozhat, mit használjunk a fertőtlenítéshez úgy, hogy ezzel ne rongáljuk a készüléket. Az Apple állítja: biztonságosan megtisztítható az iPhone szimpla fertőtlenítő törlőkendőkkel, mint például a Clorox, a Samsung pedig hozzátette, hogy alkohol alapú tisztítószereket is lehet használni mikroszálas törlőkendő kíséretében. Azonban nézzük meg kicsit bővebben, hogyan lehet a legjobban fertőtleníteni a telefont, megtisztítani az ujjlenyomat-szennyeződésektől, a portól és a képernyőn ragadt sminkmaradéktól.

Fotó: Getty Images

Általános fertőtlenítés

A legbiztonságosabb a 70% izopropil-alkoholtartalmú fertőtlenítő törlőkendők használata a telefon képernyőjének tisztításához – írja a Cnet.

Az is jó megoldás, ha ilyen koncentrációjú fertőtlenítőszert permetezünk egy puha, szöszmentes kendőre, majd azzal töröljük át a kijelzőt. Papírtörlővel nem érdemes kísérletezni, ugyanis a vizsgálatok szerint okozhat apró karcolásokat, kopásokat. Az általános tisztításra azonban egy elképesztő kütyüt is kitaláltak, ez a PhoneSoap, aminek lényege, hogy UV-fényben “napoztatjuk” a készüléket. A gyártó állítása szerint a baktériumok 99,99% -át megöli, de koronavírusra eddig még nem tesztelték.

PhoneSoap

UV-s tisztító okostelefonokhoz

Hirdetés

Ujjlenyomatok eltüntetése

Elkerülhetetlen, hogy ujjlenyomatok borítsák a telefonunkat, ám ahelyett, hogy az egész kezünkkel elkennénk a foltokat, használjunk inkább desztillált vizet a mikroszálas kendő nedvesítéséhez, majd ezzel törölgessük át a képernyőt, a készülék hátulját és oldalát.

Ahogy a fertőtlenítőszernél, úgy a víznél is fontos, hogy a kendőre permetezzünk egy kicsit, ne direktben az eszközre!

Ha valami extrémebbre vágynánk, akkor kipróbálhatunk mikroszálas képernyőtisztító matricát is, amit a telefon hátulján lehet hordani, így bármikor kéznél van.

GWEE telefontisztító

Hirdetés

Szösz, por, homok

Borzasztóan idegesítő, amikor ilyen apróságok ragadnak bele a telefon portjaiba, réseibe, de van ellenük is megoldás. Egyesek ragasztószalaggal vagy fogpiszkálóval próbálják kiimádkozni a kis szennyeződéseket, míg mások a hagyományos porszívóhoz vesznek kiegészítőket, amik segítségével kitisztíthatják a telefont – egyébként más kis eszköz vagy akár autó takarítására is alkalmas az alábbi készlet.

Schneider porszívókészlet

Hirdetés

Smink ragadt a telefonra

Bár a smink lemosásához sminktisztítót használunk az arcunkra, a telefonunkat kíméljük meg ettől, ugyanis bizonyos vegyi anyagok nem tesznek jót neki. Ehelyett lehet a telefonnak is saját sminktisztítója, például a Whoosh, ami minden képernyő számára biztonságos, nem tartalmaz alkoholt, klórt, ammóniát vagy foszfátokat, amelyek károsíthatják a különféle kijelzők bevonatát – írja a Cnet. Persze nem csak a smink eltávolítására, hanem általános fertőtlenítésre is alkalmas.

WHOOSH! Screen Shine kijelző tisztító

Hirdetés

Keresés az oldalon