Otthon 2020. március 29.

Így védekezz otthonodban a koronavírus ellen

Fatima Otthon 2020. március 29.
Nemcsak a személyes tisztaságunkra, hanem a környezetünk sterilitására is oda kell figyelnünk. Adunk pár tippet, hogyan védd meg az otthonod és a családod a COVID-19 ellen.

Mint ismert, a COVID-19 cseppfertőzéssel terjed, tehát akkor, ha a fertőzött személy köhög vagy kilégzi a levegőt. Ezek a cseppek az ember körüli tárgyakra és felületekre kerülnek, így aki megérinti ezeket a dolgokat, majd szeméhez, orrához, szájához nyúl, könnyen fertőzötté válhat. Az eddigi kutatások alapján a vírus órákon át vagy akár több napig is fennmaradhat a felületeken, ez eltérő körülmények között változhat. Tehát a saját tisztaságunk mellett a környezetünk fertőtlenítése is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Fotó: Getty Images

Fertőtlenítő kendő

Érdemes naponta egyszer vagy kétszer fertőtlenítőkendővel letisztítani azokat a dolgokat a lakásban, amihez sokszor hozzányúlunk, például ajtógombok, kilincsek, csaptelep, szekrény fogantyúi, hűtőszekrény, mikró ajtaja, távirányítók, hiszen rengeteg baktérium – vagy éppen vírus – lehet ezeken. Jó alapos áttörlés után hagyni kell száradni a felületet. Ha az egyik családtagunk beteg, akkor naponta többször is javasolt ezt a rövid tisztogatást megeszközölni.

Fertőtlenítő spray

Nagyobb felületeken (szekrény) vagy olyan bútorokon, amiket nem lehet egyszerűen letörölni – mint például a kanapé és a szőnyeg -, használható fertőtlenítő spray. Az EPA (United States Environmental Protection Agency) a Lysolt ajánlja az amerikaiaknak, ám ennek híján más alternatívát kell alkalmaznunk itthon. A Sanytol Univerzális Fertőtlenítő Spray szinte minden felületre használható, ám ugyancsak hiánycikk. A kívánt hatást azonban el lehet érni a Pronto multifunkcionális felülettisztítójával is.

Vissza az alapokhoz

A cipőkön is behozhatunk rengeteg baktériumot, vírust a lakásba, éppen ezért ajánlott jól bevált, erős fertőtlenítőszerekhez nyúlnunk. Ahol metlaki van, például sokak konyhájában, előszobájában és fürdőszobájában, ott javasolt naponta egyszer klóros vagy ecetes vízzel felmosni. A parketta tisztítása már macerásabb, így arra használjuk az eddig bevált tisztítószert vagy langyos vizet.

Fotó: Getty Images

Tisztítsunk hidrogén-peroxiddal

A legtöbben a hidrogén-peroxidról fogfehérítés vagy a fodrász kapcsán hallottak, pedig nem csak a szépségiparban használható. Többek közt mosogatóba, járólapra vagy a WC-be lehet önteni, majd 10–15 percig hagyni, hogy hasson. Ezt követően ledörzsölni, vízzel öblíteni és már kész is a steril felület – írja a Cnet.

Az autóról se feledkezzünk meg

 
Fotó: Getty Images

Nemcsak az otthonunk, hanem az autónk tisztaságára is ügyelnünk kell: ajánlott naponta fertőtleníteni a kulcsokat, az ajtókon a kilincseket, gombokat, a kormányt, az érintőképernyőket, a sebességváltót, de az üléseket és a napellenzőket is. A legjobb a már említett törlőkendőt használni, érintőképernyőre azonban a mikroszálas kendő javasolt. Kifejezetten a bőrfelületekre lehet kapni alkalmas tisztítószert, szövetülések esetén pedig a fertőtlenítő spray is jó szolgálatot tesz.

Egyéb háztartási cikkek, amikre ráfér a tisztogatás

  • a számítógép billentyűzete és egér 
  • okoseszközök, kiemelten hangszórók
  • tévé gombjai és a távirányítók
  • minden gyakran használt elektronika, például táblagépek és telefonok
  • hitelkártyák

 

Keresés az oldalon