Milyen telefonokat várhatunk 2020-tól?

Balázs
Ugyan sok jel mutat arra, hogy még a legnagyobb gyártóknál is lázas üzemben zajlik az agyalás, hogy milyen irányba vigyék tovább a mobiltelefonok fejlesztését, így az igazán nagy durranásokra lehet, hogy éveket kell várni. Azonban ne szontyolodjunk el, 2020 egyelőre úgy tűnik, hogy ötletes megoldásokkal és olcsósodással fog minket kompenzálni.

Korábban megnéztük, hogy milyen tévékkel, illetve milyen laptopokkal készülnek számunkra 2020-ban a nagyobb gyártók, úgyhogy most az idei CES-en bemutatott mobiltelefonokat vesszük górcső alá. Ahogyan fentebb is jeleztük, egyelőre a CES-es cuccok fényében 2020-at nem a mobiltelefonok nagy éveként fogják jegyezni és ez elsősorban nem azért van, mert a nevadai techdzsemborinak hagyományosan nem a telefonok az erősségei, sőt az idei évben meglepően sok telefont mutattak be itt.

Ami a mostani merítésben izgalmas lehet, hogy

megjelentek a büdzsé-okostelefonok, melyek az élvonalhoz tartozó, még megfizethetőbb modellek áraihoz képest is tizedannyiba fognak kerülni, illetve előkerült néhány izgalmasnak tűnő, viszont cserébe még erősen konceptuális fázisban lévő darab is,

melyek megmutathatják, hogy miképpen gondolkodnak egyes gyártók a jövő telefonjairól.

Samsung Galaxy S10 Lite

Ugyan erről a gurításáról akár azt is gondolhatjuk, hogy csalt a Samsung, amikor nóvumként prezentálta az S10 Lite-ot, ami a tavalyi übersikeres S10 szériának egy valamivel olcsóbb változata. Ennek megfelelően kicsit butítottak rajta, persze nem annyit, hogy ez látványos legyen, így az S10 Lite-tal a vásárlók nagy többsége így is elégedett lesz.

Telefon
Samsung Galaxy S10 Lite (Forrás: Samsung)

A 6,7 collos kijelző hozni fogja a most divatos féltégla méretű telefon életérzését, az AMOLED képernyő meg elintézni, hogy jól nézzenek ki rajta a cuccok. A Snapdragon 855-ös proci bőven elég a mezei felhasználóknak, ezzel tulajdonképpen a legmenőbb játékokat is csapatni lehet.

TCL 10

A TCL-t leginkább a televízióiról ismeri a nagyközönség, azonban a cég tavaly a TCL Plex-szel megjelent a mobilpiacon is. Most nekifutásból három új telefont is bejelentettek TCL 10 L, TCL 10 Pro és TCL 5G néven, ezek közül az előbbi kettőt az amerikai, míg az utóbbit a globális piacra szánják.

Telefon
Stefan Streit, a TCL marketingigazgatója bemutatja az új telefonokat a CES-en Forrás: Bridget Bennett/Bloomberg via Getty Images

Per pillanat olyan nagyon sokat még nem tudni a telefonokról azon kívül, hogy egyikük ára sem fogja elérni az 500 dollárt (kb. 140 000 Ft.). Bővebb tájékoztatást majd a február végi Mobile World Congress-re ígért a cég.

Alcatel 1B

Az Alcatel négy okostelefont is bemutatott a CES-en, ám ezek közül az 1B volt a legkiemelkedőbb. A Google fejlesztette, rendkívül letisztult és keveset fogyasztó Android Go operációs rendszer fut rajta, amit kifejezetten az alacsonyabb teljesítményű telefonokra találtak ki.

Ettől azonban még a lehetőségekhez mérve nagy kijelzővel (5,5 coll), négymagos processzorral, és egy spéci, Google Assistant előhívó gombbal is rendelkezni fog.

A végére pedig a legmeglepőbb hírt tartogattuk, az előzetes tervek szerint a telefon nem fog többe kerülni, mint 66 dollár (ez kb. 18 000 forintnak felel meg).

Ha minden jól megy az elkövetkezendő három hónapon belül be is fut a telefon a piacokra.

OnePlus Concept One

A OnePlus olyan nagyon nem erőltette meg magát, legalábbis, ami a telefon hardverét illeti, tulajdonképpen fogtak egy OnePlus 7T Pro készüléket és azzal álltak ki a porondra. Azonban a OnePlus idei mutatványában a legkevésbé a telefon típusa az érdekes, sokkal izgalmasabb az az új technológia, amivel a hátlapon lévő kamerákat elrejtik. Ugyanis egyik pillanatban még látszanak a kamerák, aztán eltűnnek, mintha sose lettek volna ott.

Az ötlet valahol igen agyafúrt, már-már zseniális, tulajdonképpen azt csinálták, hogy a telefon hátlapjára több üvegréteget szereltek és ebből egy az autóiparból már ismerős elektrokromatikus, vagy más néven okosüveg.

Ez a réteg képes elsötétedni, ha úgy akarjuk, ezért tűnnek el a telefon kamerái is mögötte. Azt sajnos nem tudni, hogy a OnePlus mikorra készül el egy ezt a technológiát tartalmazó telefonnal, sőt azt sem lehet tudni, hogy egyáltalán akar-e ilyet csinálni a közeljövőben, de ettől függetlenül ez egy izgalmas újítás, ami egy pillanatra megmutathatja, hogy mire lesznek képesek a jövő telefonjai.

Boox E Ink Phone

Talán a legfurább és egyben zseniális megoldással a Boox rukkolt elő a 2020-as CES-en. Ez a cég alapvetően e-book olvasókat gyárt és most egy olyan e-book olvasót tettek le az asztalra, amivel lehet telefonálni is. A kijelző a Kindle olvasókból is ismert E ink technológiát hozza, amit elektronikus papírnak is neveznek, mert tényleg úgy néznek ki rajta a dolgok, mintha egy papírlapra rajzolták volna őket fekete tintával. Ennek két hatalmas előnye van a hagyományos telefonkijelzőkhöz képest.

Egyrészt sokkal inkább kíméli az ember szemét, másrészt az akkumulátor teljesítményét is megnöveli, hiszen az ezerféleképpen animált színes szagos történések nem szívják belőle a delejt.

Persze ugyanúgy tud képeket, de még videót is megjeleníteni, mint a többiek, annyi különbséggel, hogy a kapott eredmény itt fekete-fehér lesz. Előreláthatólag pár hónapon belül indul a telefon tömeggyártása, ami arra enged következtetni, hogy akár még idén a boltokba is kerülhet.