Kütyü 2019. október 25.

Melyik a legjobb androidos telefon?

Balázs Kütyü 2019. október 25.
A szokásos ajánlóinknál valamivel részletesebben, az eddig felgyűlt tapasztalatok alapján fogunk válogatni ebben az írásban az idei telefonfelhozatalból.

A legfrissebb műszaki cikkekről megírni a frankót azért nagyon nehéz, mert sok esetben a problémák nem azonnal jelentkeznek, amint kiszedi az ember a dobozból vadonatúj kütyüt, hanem idővel kezdenek felbukkanni, több heti vagy akár több hónapnyi rendszeres használatot követően. Ennek következtében lehetetlen kimerítő elemzéseket írni a mostanában megjelent telefonokról is, így kénytelenek leszünk megvárni, amíg eltelik annyi idő, hogy felszínre kerüljenek a kevésbé vonzó tulajdonságaik.

De addig is, amíg ez megtörténik érdemes szétnéznünk a 2019 folyamán megjelent és már elég ideje köztünk lévő telefonok között, hogy azoknak is tanácsokkal tudjunk szolgálni, akik biztosra mennek és nem azonnal akarják megvenni a legújabb, legjobb kütyüt.

Kell-e mindenáron új telefont venni?

Természetesen nem. Azt kell megnézni, hogy az aktuális telefonunk megfelel-e az elvárásainknak. Ha igen, akkor ráérünk addig az új készülékkel, amíg ez így marad. Pláne, hogy a később megjelenő új telefonok, már csak a teljesítmény alapú verseny szabályai miatt is, jobbak lesznek, mint azok, amik most kaphatók a piacon, így a kivárással még jól is járunk. Persze járható út az is, ha félévente mindenből újat veszünk, bár egy kicsit költséges mulatság.

Akkor érdemes elgondolkodni új készülék vásárlásán, ha a korábbi már nem azon a hatásfokon működik, amivel elégedettek lennénk.

Abban az esetben meg kifejezetten ajánlott a telefoncsere, ha már a gyártó sem ad ki hozzá frissítéseket, mivel egyrészt túl nagy a biztonsági kockázata egy ilyen eszköz rendszeres használatának, másrészt pedig egy csomó alkalmazást nem fogunk tudni használni, amiket az újabb operációs rendszerekkel ellátott telefonokra fejlesztettek.

Ha az egyedüli bajunk az, hogy gyöszös az akkumulátor, érdemes a gyártónál vagy egy független szerviznél érdeklődni a kicserélésével kapcsolatosan. Ezt manapság már a legtöbb készüléknél meg lehet csinálni és az akkumulátorcsere nagyságrendekkel olcsóbb játék, mint venni egy új telefont.

Mitől jó egy telefon?

Ezzel kapcsolatban is rengeteg mindent lehet összeolvasni a neten, hogy milyen és mekkora a kijelző, hány GB RAM van benne, milyen a processzora, operációs rendszere, dizájnja, van-e belőle piros, stb. Ám ezek csak indikátorok, amik alapján be tudja ugyan lőni az ember a telefon várható teljesítményét, illetve a kinézetét, de önmagukban nem garantálják, hogy a kütyünk az elvárható maximumot is hozza.

Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni azt, hogy egy telefon valóban jó-e hat dolgot kell megnéznünk, ahogyan például a The Wired Cutter is tette:

1. Teljesítmény: Egy jó Android-telefonnak mindig fürgének és gyorsnak kell lennie attól függetlenül, hogy éppen játszunk, vagy csak az alkalmazások között lapozgatunk. A legtöbb élvonalbeli telefon ugyanazzal a hardverrel rendelkezik (hasonló minőségű, vagy konkrétan ugyanaz a processzor), így a teljesítménybeli eltérések rendszerint szoftveralapú problémákra vezethetők vissza.

2. Szoftver: Egy összegányolt Android-verzió pokollá teheti az életünket, mivel hiába van mondjuk a telefonban a legmenőbb processzor és a világ összes RAM-ja, ha a szoftver nem lett megfelelően optimalizálva. Általában azok a telefonok működnek a legjobban, amibe nem nyúlt nagyon bele a gyártó. Ugye az Android eredetileg egy Google-fejlesztés, amit a gyártók egy része megpróbált saját arculatot adni és ez volt ahol működött, volt ahol annyira nem. Továbbá a telefonon elég sok érzékeny személyes adatot is tárolunk, így egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire biztonságos. Pl. egy elavult szoftverrel értékesített telefon, vagy egy olyan, ahol a gyártónak túl sokszor gyűlt meg a baja a biztonsági résekkel, nem biztos, hogy jó választás, még akkor sem, ha nagyon olcsón adják.

3. Kijelző: Mivel manapság napi szinten is több órát töltünk el a telefonunk nézegetésével, ezért elképesztően fontos, hogy annak a kijelzője mindig éles képet adjon, és könnyen olvasható maradjon, még kint a szabadban is.

4. Kamera: A legjobb kamera az, amit az ember magával tud vinni mindenhova, épp ezért kitűnő dolog, hogy a telefonokon is van ilyen. Ám a felsőpolcos készülékek és egy átlagos között hatalmas különbségek lehetnek a kamerák minőségében is.

5. Akkumulátor élettartama: Az alap ebben az esetben az, hogy ha a telefon nem húz ki töltés nélkül egy olyan napot, amikor masszívan használják, akkor nem érdemes megvenni. Vannak ugyan telefonok, ahol a gyártó azt ígéri, hogy több napon át is bírják, ám ez annyira nem fontos. Ha reggeltől az esti lefekvésig nem merül le, az már tökéletes, hiszen mindenki éjszaka tölti a telefonját.

6. Az alkatrészek minősége: Van egy csomó olyan telefon, amiért akár 300 ezer forintot is elkérnek, ha nem többet, viszont ha nem megfelelő minőségű alapanyagokból készítik el, akár már azelőtt tönkre mehet, vagy eltörhet, mielőtt még kifizetnénk a részleteit.

A fentiek alapján mutatunk 3 olyan telefont, amelyik a leginkább megfelel a kritériumoknak a tesztek alapján!

Google Pixel 3 és Google Pixel 3 XL

Google Pixel 3 és XL (Forrás: Getty Images)

A két telefon valójában csak a kijelző és az akkumulátor méretében tér el egymástól.

Miért szeretjük?

Mivel az Android fejlesztője a Google, ezért elég egyértelmű, hogy a világ legjobb és legfrissebb Android alapú operációs rendszere ketyeg a Pixel 3-ban, olyan, amelyikbe semmilyen másik gyártó nem piszkált bele. A tapintása szinte tökéletes, a vibrációk épp elég erősek ahhoz, hogy észre vegyük őket és a hangja is kiváló, ráadásul úgy van kialakítva a telefon, hogy a hang felénk áramlik, így nem tudjuk a forrást véletlenül eltakarni, miközben egy videót nézünk.

Az Android 10-es talán a legjobb dolog, ami a mobiliparral történhetett, jelenleg a legjobb szoftveres élményt Android-alapú telefonon akkor érjük el, ha a 10-est használjuk operációs rendszerként. Szinte mondani se kell, hogy a Pixel 3-ba ezt tették bele. A kezelőfelület egyszerű és villámgyors.

Forrás: Getty Images

A legerősebb része a telefonnak kétségkívül a kamerája és amennyiben az okostelefonunk az elsődleges fotókészülékünk, érdemes komolyan elgondolkodni egy Pixel 3-as beszerzésén. Itt megint belefutunk a teljesítmény kontra részletek történetbe, és ha csak azt nézzük, hogy hány megapixel, meg ilyenek, azzal könnyen átsiklunk a valódi lényeg fölött, ami a Google-technológia és melynek jóvoltából a piacon jelenleg elérhető telefonok abszolút csúcstartója a Pixel 3, már ha a fotózásról beszélünk.

A telefon mindezek mellett vízálló, lehet vezeték nélkül is tölteni, valamint üvegből van a hátlapja és nem műanyagból.

Hátrányok

Az akkumulátora elég kicsi és ugyan a fenti egynapos kritériumnak megfelel, de van (főleg ha napközben játszunk rajta, vagy filmet nézünk), hogy nagyon kell hozzá sietni hazafelé.

Ha valakinek ez necces, akkor érdemes az XL készüléket megvásárolni. A 4GB RAM memória is sokak számára elég kevéskének tűnik, főleg, hogy a csúcskategóriában 6-8 GB RAM-okkal is szaladgálnak telefonok, viszont ez a készülék kialakítása miatt a mindennapi használatban nem lesz szembetűnő hátrány.

Az ára viszont igen borsos, ellenben ez már nem fog sokáig tartani, hiszen bármelyik pillanatban érkezhet a Google Pixel 4 és ez természetesen a hármas árának csökkenésével fog együtt járni. Az üveg hátlap miatt óvatosan dobáljuk, vagy inkább semennyire se.

Google Pixel 3 64GB Mobiltelefon

Ára: Kb. 200 000 Ft-tól

Hirdetés

 

Jó, de ha a Pixel 3 nem tetszik, akkor milyen telefont vegyek?

Samsung Galaxy S10e

Forrás: Getty Images

Ez a konstrukció magába foglalja a Galaxy S10 család valamennyi fontos vonását, ráadásul úgy, hogy kijelzőjét és kameráit tekintve majdnem van annyira jó, mint a Pixel 3.

Kézreálló, kényelmes, por, illetve vízálló, de ami a legfontosabb nem kerül annyiba, mint a család többi tagja és ha megnézzük, ahhoz képest meg sokat tud, magyarán nem biztos, hogy ár/érték arány szempontjából van értelme 10-est, vagy 10+-t venni.

Ami a teljesítményét illeti, ugyan csak Android 9-es van benne, viszont gyorsaságban kis híján utoléri a Pixel 3-at, viszont ha összességében nézzük, a Google terméke a fejlesztői előny birtokában legalább egy fejhosszal veri a Samsungot. A frissítések esetében is adódnak kellemetlenségek, ugyanis a Google-től eltérően a Samsung ritkán ad ki ilyeneket.

Samsung Galaxy S10e 128GB Dual G970 Mobiltelefon

Ára: Kb. 175 000 Ft-tól.

Hirdetés

 

OnePlus 7 Pro

Forrás: iStock

Amennyiben egy nagytestű telefonra vágyunk és nem jön be a Google Pixel 3 XL, akkor érdemes tenni egy kísérletet a kínaiakkal. A Snapdragon 855-ös processzornak köszönhetően gyorsabb mindkét fentebbi versenyzőnél, az oldalán lévő riasztó csúszkával pedig egyetlen mozdulattal válthatjuk a csörgési módunkat némára. Ez az iPhone-okon bevettnek számító módszer eddig még nem jelent meg az Android alapú mobilok körében.

Az akkumulátora is jobb, mint a Galaxy S10, vagy a Pixel sorozatból bármelyik darabnak, viszont a valóban csodálatos 90 Hz-es kijelző eszik is annyit, hogy a végeredményt döntetlenre hozza ki a három telefon között.

Ugyan a kamerái a legjobbak, amit eddig OnePlus készülékekben láthattunk, azonban ezek sem érik el az S10-esekbe épített kamerák szintjét sem, nemhogy a Pixel 3-ét. Ugyan a felugró szelfikamera ötletes dolog és ezzel meg is lehetett spórolni a noccsot, viszont az apró, törékeny kis szerkezet hamarabb eltörhet, mint, hogy eszünkbe jutna a telefoncsere gondolata.

További problémái a OnePlus 7 Pro-nak, hogy se nem vízálló, se vezeték nélküli töltést nem tud, a gyártó ügyfélszolgálata sem a leggyorsabb, így fel kell készülni arra, hogy az esetlegesen előforduló garanciális javítások eltartanak majd egy darabig.

OnePlus 7 Pro 128GB 6GB RAM Mobiltelefon

Ára: Kb. 210 000 Ft.

Hirdetés

Keresés az oldalon