Otthon 2021. április 18.

Ezeket a társasjátékokat várjuk 2021-ben

Balázs Otthon 2021. április 18.
A társasozás nem csak a karantén unalmas heteit, hónapjait tudja feldobni, hanem egy átlagos szombat estét is, így a nagy nyitogatás közepette is érdemes lesz nézni, hogy milyen játékok érkeznek a közeljövőben.

Ha már egynél többen unatkozunk otthon, kiváló megoldás lehet a köldöknézés helyett társasjátékozni, szerencsére erre egy komplett iparág is kiépült, így ma már nem a Gazdálkodj Okosan jelenti ennek a vonalnak a megfellebbezhetetlen csúcsát. Nyomozós, okoskodós, félős, bulizós, családos, kaszabolós, van minden, amire csak gondolni lehet. Azt is eldönthetjük, hogy olyan játékkal játszunk-e, ahol a többiekkel való kitolás, vagy az együttműködés hozza el számunkra az áhított győzelmet.

A pandémia kezdeti szakaszában össze is lapátoltunk nektek anno egy izmosabb társasjáték gyűjteményt, amiből csemegézhettetek, most azonban nézzük meg, hogy mi várható még az év hátralévő részében!

Frosthaven

Korábban már írtunk a Gloomhaven nevű játékról, a Frosthaven ennek képezi a folytatását, amire szükség is van, hiszen a Gloomhaven az egyik legfelkapottabb, legismertebb társasjátéka lett azoknak a köröknek, akik szeretnek fantasy alapú szettingben szörnyeket ölni és arannyal degeszre tömött erszényeket zsebre vágni.

A Gloomhaven népszerűségét kevés dolog bizonyítja jobban, minthogy a folytatására alig egy hónap alatt 13 millió dollárt kalapoztak össze a készítők a Kickstarteren.

A folytatás játékélménye annyiban változik, hogy itt nem csak a hősöknek kell jobbra-balra kalandozniuk a város védelmében, hanem fejleszthetik is a települést, így védelmet és egyéb extrákat nyújtó épületeket húzhatnak fel.

Játékosok száma: 1-4

Darkest Dungeon: The Board Game

Aki ismeri a közösségi finanszírozásból összedobott, igen sötét hangulatú, véren, verejtéken és könnyeken kívül csak lebilincselő atmoszférát nyújtó Darkest Dungeon videojátékot, az vélhetőleg örömmel veti bele magát a táblás változatába (vagy sikoltozva menekül az ellenkező irányba).

A Darkest Dungeon alapvetése, hogy míg az egyszeri fantasy játékban hőseink lesereglenek a kazamatába, fenéken billentik a gonoszt, majd kincsekkel megrakodva hazatérnek, addig itt az ősi gonosz fészkébe bemerészkedő játékosok jó eséllyel inkább megőrülnek és/vagy kinyírja őket egy hordányi veszett zombipocok.

A különféle karakterek eltérő speciális képességekkel rendelkeznek, és ahogy fentebb is jeleztük, a szokásos életerő mennyiség mellett figyelnünk kell az épelméjűségünk megőrzésére is, ami korántsem lesz könnyű feladat ebben a sötét, a hibákat, vagy a mezei szerencsétlenséget kegyetlenül megtorló világban.

Játékosok száma: 1-4

Assassin’s Creed: Brotherhood of Venice

Maradunk a videojáték-adaptációknál, az Assassin’s Creed sorozatot vélhetően nem kell sokaknak bemutatni, a történelem különböző koraiban kell benne helytállnunk egy bérgyilkos szekta tagjaként, amely a világuralomra törő Templomosok ellen küzd. Ezen korokon átívelő harc helyszíne ezúttal a későközépkori Velence.

A játék maga kooperatív jellegű, így az együttműködésre épít a versengés helyett és leginkább a taktikai elemek hangsúlyosak benne. Mi döntjük el, hogy az adott problémát hogyan intézzük, kapualjban sunnyogással, vagy üvöltve baltalóbálással.

Persze a sikeresek akkor leszünk a játékban, ha megtaláljuk a lopakodás és a harc közötti megfelelő egyensúlyt. Magyarán nem kell minden konfliktus elől elsunnyognunk, de ugyanígy dőreség volna az összesbe beleállnunk. Természetesen a játék során fejleszthetjük a karaktereinket és a főhadiszállásunkat is.

Játékosok száma: 1-4

Circus

Ebben a játékban egy cirkuszigazgató bőrébe kell bújnunk és bebizonyítanunk a többi kóklernek, hogy a mi mutatványaink a legmenőbbek és a mi cirkuszunkat komálja leginkább a nép.

A hét körös játék során mindegyik körben egy mutatványosunkat kell sorompóba állítanunk, aki bemutat egy számot és annak sikere és látványossága függvényében fog vastapsot aratni. A cél nyilván az, hogy a mi artistánk prezentálja a legjobb produkciót.

Persze okosan kell játszani, hiszen van egy rahedli módosító a játékban, amik bizonyos tulajdonságokat növelnek meg és ezeket ügyesen kell elosztanunk az artistáink között ahhoz, hogy az adott körben jobbak legyenek, mint az ellenfeleink mutatványosai.

Játékosok száma: 2-4

Masters of the Night

Egy ismeretlen városban térünk magunkhoz, ahol a családunkat kell életben tartanunk, meglehetősen rendhagyó körülmények között úgy, hogy eközben egy furcsa társaság vadászik ránk. Ja, mert hogy vámpírok vagyunk és ebben a kooperáción alapuló játékban közösen kell felvirágoztatnunk a kis vámpírklánunkat, illetve sikerrel kell lenyomnunk a ránk utazó szemét vadászokat. 

Ahogy a játék halad előre, úgy nyerjük vissza a hosszú pihenés után apránként a szuperképességeinket, amihez persze nem árt némi vért is fogyasztanunk.

A játék lényege az egyensúlyban található, tehát olyan mértékben használni a képességeinket, amivel még nem, vagy nem nagyon hívjuk fel magunkra a vadászok figyelmét. Ha ugyanis ránk találnak, akkor szuperképességek ide, szuperképességek oda, a szépreményű vámpírklánnak reszeltek.

Játékosok száma: 1-5

Keresés az oldalon