Otthon 2019. december 15.

Ezek voltak a legjobb társasjátékok idén

Balázs Otthon 2019. december 15.
Ugyan a sok kütyü meg háztartási cucc, meg okosdolgok tengerében a társasjátékok némileg mostoha szerepre jutottak nálunk, most villámgyorsan pótoljuk a lemaradást.

Társasjátékozni menő dolog, egyrészt azért, mert kiváló közösségi élmény, ráadásul olyan sokféle van belőlük, hogy nem kell feltétlenül a hajdanában barátságokat tönkre tevő Rizikó játék feszültséggel terhelt atmoszférájára asszociálni. Léteznek olyanok például, ahol a lényeg nem a másik lenyomása, hanem a közös győzelem kivívása. Másrészt pedig azért, mert hatalmasat változott a világ a Gazdálkodj okosan megmosolyogtató gyermetegsége óta. Ma már egy jó társasjáték akár napokra is képes lekötni egy baráti társaságot az unalom leghalványabb esélye nélkül.

Nézzük is meg, hogy melyek azok a játékok, amikkel a legjobb volt csapatni idén és persze mondani se kell, de továbbra sem késő beszerezni őket.

Pandemic Legacy Season 1

Egyik hasonló listából sem hiányozhat a Pandemic, amely a műfaj igazi klasszikusa, nem csoda, hogy számtalan kiegészítő és új verzió készült már hozzá. A tét nem kisebb, mint megmenteni az egész emberiséget egy járványelhárító csapattal.

Játék közben az egész világot be kell járnunk, hogy megtaláljuk a négy vírus ellenszereit, kihasználva saját karakterünk és a többiek képességeit.

Miért szeretjük?

Létezik a játéknak egy új, egymásra épülő, sorozatszerűen működő verziója is, a Legacy, amelyben a következő menet mindig az előző parti eredményétől függ. Nagyon nehéz erről spoilerezés nélkül beszélni, ugyanis a játék minden alkalommal képes meglepni minket a ravaszul csavart történetszálával és nagyon sok esetben egy korábbi, az adott körülmények között a legjobbnak tűnő döntésünk pusztító következményeivel leszünk kénytelenek felvenni a harcot.

A Pandemic köré tehát már egy egész társasjáték-univerzum épült, így garantáltan nem fogjuk megunni. További előnye még, hogy jelentősen befolyásolható a játék nehézsége, így gyerekek számára is élvezetes lehet, és ketten is tökéletesen játszható.

Kinek ajánljuk?

Pároknak, de nagyobb társaságoknak is, gyerekeknek szintén.

Pandemic Legacy társasjáték

Ára: Kb. 18 000 Ft.

Hirdetés

Cosmic Encounter

Ez a játék tipikusan azok közé tartozik, amiben csak félig teszi a gyakorlat mesterré a játékost, ugyanis annyi fura dolog tud közben történni, hogy a végén a veteránok közt az életéért harcoló nyeretlen kezdő is képes behúzni magának a győzelmet.

Miért szeretjük?

A játékmenet pofonegyszerű. A résztvevőknek (3-5 fő) kolóniákat kell szerezniük egymás bolygóiról, viszont teljességgel rajtuk áll, hogy ezt vérrel, vagy ügyes alkudozások árán oldják meg. Az a játékos nyer, akinek először gyűlik össze az öt megszerzett kolónia. Ez egyelőre egy szabadabban értelmezett űrbéli Rizikónak is tűnhet, azonban most jön a csavar. Ugye a karakterek nem emberek, hanem idegen lények, akik mindenféle speciális képességekkel rendelkeznek, ezek pedig meglehetősen furcsák. Pl. van olyan, aki akkor nyer csatát, ha veszít, a másik összekukázza a többiek eldobált csatakártyáit, sőt olyan is akad, aki nekifutásból megnyeri a játékot abban a pillanatban, amikor elbukta az utolsó űrhajóját is.

Magyarán ebben a játékban még az se biztos, hogy aki megtámad, az valójában meg akarja-e nyerni egyáltalán az összecsapást, így nem árt észnél lenni. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy van egy rakat egyszer használatos kártya is a játékban, amik tovább görbítik a megszokott szabályokat.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akiknek nem okoz túl nagy törést az életükben, ha alulmaradnak egy roppant vicces, de azért mégis kompetitív alapú játékban.

Cosmic Encounter társasjáték

Ára: Kb. 16 000 Ft.

Hirdetés

Holtak tele – Válaszúton

Az emberi civilizációt elsöpörte a zombiapokalipszis és a játékosokon múlik, hogy képesek-e egyben tartani és sikerrel menedzselni a túlélők egy apró közösségét.

Miért szeretjük?

Az egész egy kicsit olyan, mint a Walking Dead sorozat, ahol a zombik csak a probléma egy apró szelvényét képezik. Mert ugye mit ér a jól kiépített védelem, ha nincs mit enni, vagy épp a fagyhalál leselkedik ránk, esetleg kifogyunk az üzemanyagból? Szóval minden körben lehetőségünk van egy csomó dolgot csinálni, utánpótlás után kutatni, a védelmet szervezni, ritkítani a zombikat, hogy minél később rohanjanak le minket, stb.

Tulajdonképpen minden adott egy hangulatos kooperatív játékhoz, melyben együtt (2-5 fő) küzdünk a világvége ellen, nem? Hát nem feltétlenül. Ugyanis a játékosok között lappanghat egy áruló, aki a kommuna bukásában érdekelt.

Tehát, a feladat nem más, mint versenyt futni az idővel, zombikkal, kezelni az áruló kérdést és megmenteni a közösséget. Az árulóval úgy lehet leszámolni, hogy ha felmerül ez a gyanú valakiről, akkor tartunk egy szavazást és az illetőt száműzhetjük a közösségből, aki ezt követően a peremterületeken fog tenni-venni roppant aggasztó és idegesítő módon, ugyanis mi, a közösség maradék tagjai, nem fogjuk tudni, hogy miben mesterkedik. Persze a játékot lehet áruló nélkül is játszani, de úgy kevesebb az izgalom.

Kiknek ajánljuk?

A csavaros cselekményű kooperatív játékok szerelmeseinek.

Holtak tele - Válaszúton társasjáték

Ára: Kb. 13 000 Ft.

Hirdetés

Gloomhaven

A Gloomhaven a klasszikus szerepjátékok és a társasjáték ötvözete. A sztori az RPG korszak hajnalához méltóan faék egyszerűségű, egy csapat (2-4 fő) kalandozó zsoldossal mindenféle barlangokba, kazamatákba, ősi romok közé megyünk kutakodni természetesen aranyért, amit rendszerint csúfabbnál csúfabb szörnyek őriznek, akiket okvetlenül el kell náspángolnunk azért, hogy hozzáférhessünk jutalmunkhoz.

Miért szeretjük?

Azért mert a fenti ismerős egyszerűségen annyit csavart a játék nem mindennapi mérete (csak kártyából 1 700 darab van benne) és a gyönyörű dizájnja.

Ezzel akár hónapokig is el lehet lenni, hiszen van benne vagy 50 küldetés és a kerettörténetre hatással vannak a korábbi döntéseink, megoldásaink is, így a következmények bizony üldözni fognak minket a későbbi játékok során is.

Szóval csak óvatosan a kapzsisággal, mert nagyon rá lehet fázni.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik szeretik a klasszikus szerepjátékokat és nem bánják, ha egy játékot akár heteken át kell játszani.

Gloomhaven társasjáték

Ára: 42 990 Ft.

Hirdetés

Mysterium

Miért szeretjük?

Elsőre talán furának tűnhet, hogy ez a játék egyszerre asszociációs és kooperatív, de pont ezért különleges – na meg persze a misztikus, sajátos atmoszférát teremtő kialakítás és történet miatt.

A kiindulás szerint a kastélyban egy korábbi inas szelleme kísért, és az új tulajdonos spiritiszta ismerőseit hívja át, hogy kiderítsék, mi lett az inas végzete, hogy szelleme végre nyugalomra leljen.

A médium-játékosok – a szellem – szintén egy játékos – által küldött jelekből olvasva egymás után zárják ki a lehetséges gyilkosokat, és ebben az asszociációs (a játékban látnoki) képességeiknek is fontos szerep jut.

Kinek ajánljuk?

Ha valaki úgy érzi, hogy egy sima kooperatív társasban nem tud eléggé kibontakozni, mert a hangadó játékosok elnyomják, akkor jó alternatíva lehet a Mysterium, hiszen itt együtt és külön is játszanak a résztvevők. Egyszerre kell mindenkinek a saját feladatán gondolkodnia, miközben a többiekkel együtt keresi a gyilkost, és a leplezéshez ők is kellenek. A Mysterium annál érdekesebb, minél többen játsszák (7 fő a maximum), de van egy ketten játszható verziója is.

Mysterium társasjáték

Ára: Kb. 11 000 Ft.

Hirdetés

Keresés az oldalon