A legjobb társasjátékok karantén idejére

Balázs
Most, hogy benne van a pakliban az, hogy kénytelenek leszünk több időt otthon tölteni, mint egyébként, ki kellene találni, mivel is dobjuk fel az otthoni élet egyhangúságát. Erre a társasjátékok például elég jó jelöltek.

Most, hogy annyira nem kell sehova se menni (ha jót akarunk magunknak) eljött a társasjátékok ideje, igyekeztünk olyan darabokat összeválogatni, amiket kicsik, nagyok, vagy akár együtt az egész család is játszhat.

Három csoportra szedtük szét a társasokat.

Az első kategóriában olyan játékok szerepelnek, amiket a nagyobbak játszhatnak, a második kategória a kicsiké, nekik elsősorban itt olyan játékokat választottunk, ami segíti őket a tanulásban is, míg a harmadik csoport a családi társasoké

A nagyoknak

Ebben a merítésben többféle társasjátékot is találtok majd, kooperatívat csak úgy, mint egymás ellenit, stratégiás gondolkodóst és rettegve sunnyogóst csak úgy, mint eposzian kalandozóst. A fő hangsúlyt jelen esetben a kooperatív játékokra helyeztük, elvégre mégsem jó az, ha a velünk egy légtérben huzamosabb ideig tartózkodók halálosan megsértődnek egy ravaszabb hátba bökés miatt, jobb a békesség és hogy közösen dolgozzunk az elérni kívánt cél érdekében. Persze azok számára is van ötletünk, akik javíthatatlan versengők és csakis egyedül szeretnek győzni. Ezek a játékok (ellenben a lejjebb található, kicsiknek és a családoknak szóló magyar nyelvű játékokkal) újdonságnak számítanak, ezért angol nyelvűek és az Amazonról lehet megrendelni őket. Ettől még a mostani járvány sújtotta viszonyok közepette sem kell megijedni, az alábbi játékok egyikét mi is megrendeltük, kevesebb, mint egy héten belül megérkezett.

A Varys szimulátor

A War of Whispers világa erősen emlékeztet a Trónok harca miliőjére. Itt is több frakció küzd az elsőségért egy középkori szetting kellős közepén. Azonban a korábbi hasonló társasjátékoktól eltérően nem egy frakció vezetőjeként, vagy csatatéren romboló hadvezéreként kell helytállnunk, hanem egy olyan titkos társaság tagjaként, amelyik a terület hírszerzéséért felel.

Magyarán kémfőnökök leszünk és a dolgunk, hogy az általunk éppen favorizált frakció (hogy ez melyik, az könnyen változhat a játék során, akár többször is) a legtöbb területet vonja az ellenőrzése alá.

Ezt pedig a kis kémeink (madárkáink) ügyes pakolgatásával érjük el, csak arra kell vigyáznunk, hogy a többi játékos is hasonló terveket szövöget a maga pókhálója mélyén.

A War of Whispers

Ára: Kb. 50 000 Ft az Amazonról, azt ígérik, hamar megérkezik. Elő is rendelheted, de ki tudja, mikor érkezik meg.

Hirdetés

 

Még a halál is meghalhat

A nemzetközi horrorirodalomnak talán nincs is nagyobb hatású figurája, mint Howard Phillips Lovecraft. A munkásságából filmek, játékok (szerep, társas, videó egyaránt) készültek, inspirált zenekarokat (a legismertebb ezek közül a Metallica) és most egy sorozat is készül a sajátos hangulatú világából. Természetesen nem jelent újdonságot ő a társasjátékok birodalmában sem, magyarul is kapható a Rettegés Arkhamben című játék, az új nekifutás, a Cthulhu: Death May Die nagyon sok szempontból hasonlít is erre a szériára.

A legszembetűnőbb különbség, hogy a fókusz ebben az esetben a szörnyűségek lélektani vonzatára irányul (míg a korábbi sorozatban puszta játéktechnikai elem volt csupán).

Eleve a kiindulási pont is arra utal, hogy nincs minden rendben a játékosok fejében, elvégre a korábbi szitutól eltérően nem megakadályozni akarják a Mérhetetlen Vének felébredését, hanem maguk idézik meg őket, hogy egyszer és mindenkorra leszámolhassanak velük. Nos, aki ismeri Lovecraft világát, az tudja, hogy ez mennyire hülye egy ötlet, aki meg nem, az hamarosan megtanulja.

Cthulhu: Death May Die

Ára: Kb. 30 000 Ft.

Hirdetés

 

Kalandok Középföldén

A hagyományos asztali szerepjátékok játékmechanizmusát igyekszik ötvözni a társasokkal a The Lord of the Rings: Journeys in Middle-earth. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy nagyobb történet fejezeteit játsszák végig a játékosok, ami akár heteken, hónapokon át is tarthat, tehát ez nem az a fajta társasjáték, amivel leülünk, eltöltünk egy estét, aztán lehet kezdeni elölről, hanem folyamatosan változik.

Ezt a gyártó azzal érte el, hogy összekötötte a táblás módszert egy alkalmazással és az app lesz az, amelyik kiosztja a küldetéseket és eldönti, hogy miképpen kell felállítani a játékelemeket az adott kalandhoz.

A karakterek fejlődnek a kalandok során, tapasztalatot, meg jobbnál jobb cuccokat szereznek és az epizódok együttesen teszik majd ki a játék végeredményét, ami lehet siker, vagy bukás. Ez a játék halmozottan kooperatív, hiszen a háttér története az, hogy megalkothatjuk a saját magunk Gyűrű Szövetségét a cimborákkal és indulhatunk kiosztani pár kokit és sallert Szauronnak.

Lord of the Rings: Journeys in Middle-Earth

Ára: Kb. 30 000 Ft.

Hirdetés

 

Irány Raccoon City

Nincs karantén zombiapokalipszis nélkül és ebben a műfajban a Resident Evil széria egy fogalom, legalábbis a gamerek körében, így kézenfekvőnek tűnt egy túlélő és horror elemekkel alaposan tökig pakolt társasjátékot megalkotni belőle.

Tulajdonképpen a videójátékos széria második darabját játszhatjuk végig akár három haverral is, a rendőrőrstől a titkos földalatti laboratóriumig és közben sunnyoghatunk kedvünkre, de ha kevésbé vagyunk szerencsések, akkor össze is mérhetjük erőnket a játékból ismert hírhedt agyontápolt lényekkel.

Resident Evil 2: The Board Game

Ára: Kb. 25 000 Ft.

Hirdetés

 

Róma sem egy nap alatt épült fel

Elég lesz hozzá másfél óra is. Ebben a társasjátékban ugyanis mi felelünk az örök város felépítéséért, úgyhogy serényen tele is pakolhatjuk szebbnél szebb épületekkel és azokért cserébe zsírosabbnál zsírosabb összegek üthetik a markunk. Jól hangzik? Naná.

A gondok ott kezdődnek, hogy nem a korabeli Laurentius Lanius szerepében tetszelgünk, lesznek sajnos versenytársaink is, akik ugyanekkora hévvel és lelkesedéssel szeretnének hozzájárulni Róma épüléséhez és nem átallják (már ha hagyjuk) elhappolni előlünk a jobb építési területeket.

Szóval ha harc, hát legyen harc, győzni az fog, akinek a munkássága a legtöbb betelepülőt és árut hozza a városba.

Foundations of Rome

Ára: Kb. 30 000 Ft.

Hirdetés

A kicsiknek

Ahogy fentebb is írtuk itt a cél elsősorban az ismeretszerzés és a tanulássegítés egy játékos formája volna, hiszen az iskolák bezárásával a gyerekek is otthon vannak, hát miért ne könnyíthetnénk meg a dolgukat azzal, hogy a velük való tanulást játékká változtatjuk?

Bagolytanoda

Ez a játék elsősorban az alsó tagozatos diákok (2. osztálytól felfelé) anyanyelvi és környezetismereti tudását igyekszik elmélyíteni és két részből áll. Van egy kvízszerű része, ahol a témába vágó kérdésekre kell helyes válaszokat adni, viszont könnyebbség, hogy a kérdések feleletválasztósak, tehát négy válasz közül kell eldöntenie a gyerek(ek)nek, hogy melyik a helyes válasz.

Ugyanaz a kérdés többször is előkerülhet a játék során, így nem csak a megszerzett ismeretek csillogtatására jó a Bagolytanoda, hanem a tanulásra is.

A játék másik része pedig egy tipikus erőforrás beosztós, taktikázós társasjáték, amelyben ügyesen kell lépdelnünk az őket körülvevő világot éppen megismerő bagolyfiókáinkkal.

Bagolytanoda társasjáték

Ára: Kb. 9 000 Ft.

Hirdetés

 

Ossz és szorozz játszva

A Tri-Facta egy olyan társasjáték, ami a matematikai tudásunkra és képességeinkre épít és ez a verziója az osztás és szorzás birodalmában segít eligazodni (a fenti videó egy olyan változatáról készült, ami az összeadást és a kivonást tanítja meg).

A lényeg, hogy a nálunk lévő számokat minél gyorsabban kipörgessük úgy, hogy a megadott számok szorzatát adják ki.

A tantárgyi tematika szerint ez a második osztályosoktól felfelé használható, de ha játékos formában szeretnénk megismertetni kisebb gyerekeinkkel ezt a két alapműveletet, annak sincs akadálya.

Tri-Facta szorzás-osztás gyakorló társasjáték

Ára: 8 890 Ft.

Hirdetés

 

Középkori országépítés

A Hunyadi Mátyás uralma alatti Magyarország felvirágoztatása lesz a feladatunk ebben a kooperatív társasjátékban, ahol csak akkor van esélyünk a sikerre, ha nem önzőzünk, hanem együtt dolgozunk a győzelem eléréséért.  2-4 fő játszhatja és a készítők 8 éves kortól felfelé ajánlják.

A játék abban az időszakban veszi kezdetét, amikor Mátyásnak össze kellett gyűjteni elegendő pénzt ahhoz, hogy visszavásárolhassa a Szent Koronát III. Frigyes német-római császártól és ebben a nagy feladatban bizony szüksége lesz hűséges alattvalói segítségére.

Ne hagyjuk cserben a királyt.

Keller & Mayer: Mátyás társasjáték

Ára: Kb. 10 000 Ft.

Hirdetés

   

Fedezd fel Magyarországot!

Ez egy komplexebb kvízjáték, amit akár az egész család is játszhat és a fókuszában Magyarország található.

Több témakörben is összemérhetjük a tudásunkat, ezek a történelem, a kultúra, tudomány és természet, földrajz, valamint a sport.

Egy játék kb. 45 percig tart, szóval gyors, pörgős és egy szeánsz során akár többször is megismételhető. Te mennyire vagy képben?

Elbűvölő Magyarország kvízjáték

Ára: Kb. 6 500 Ft.

Hirdetés

 

Ismerd meg a világot

Ez a változtatható nehézségű, interaktív világtérkép jó móka lehet az egész családnak, a cél, hogy felfedezzük a világ 78 országát és válaszoljunk a velük kapcsolatos kérdésekre.

Külön előnye a társasnak, hogy nem csak magyarul, de angolul is játszható, így a földrajzi ismeretek mellett az angolt is gyakorolhatjuk.

Többféle játékot is játszhatunk vele, van egyszerű felfedező és kvízmódja, de rendelkezik a bonyolultabb szuperkvíz és egy párbaj opcióval is. 

Az Én világtérképem - interaktív térkép gyerekeknek

Ára: Kb. 11 000 Ft.

Hirdetés

 

Családoknak

Ajánlónk záró részében pedig azoké a játékoké a főszerep, amik nem ismeretterjesztő jellegűek, hanem csupán a felhőtlen szórakozást biztosítják az egész család számára. Persze ezt is érdemes a helyén kezelni, hiszen alapvetően a társasjátékok logikájának megértéséhez nem árt, ha egy bizonyos életkort már elértünk, így a nagyon kicsi gyerekekkel rendelkező családoknak nyilván nem ez lesz az ideális megoldás. Továbbá érdemes azt is figyelembe venni, hogy az életkori kritériumok játékonként eltérők, így mindig meg kell nézni, hogy mi a minimális életkor, amitől ajánlják a gyártók.

Találjátok meg a gyilkost

Hongkongban dolgoztok egy gyilkossági ügyön, viszont a szálak szövevényesek és nehezen kibogozhatók. Sokkal nehezebben, mint korábban valaha.

Lehet, hogy van köztetek valaki, akinek nem áll érdekében, hogy fény derüljön a rejtélyre?

Induljon a nyomozás! A játékot 14 éves kortól felfelé ajánlják és 4-12 ember vehet részt benne.

Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban

Ára: Kb. 9 000 Ft.

Hirdetés

 

Irány az Ezeregyéjszaka földje!

A Five Tribes: Naqala dzsinnjei egy területfoglalós stratégiai játék, ahol a cél megszerezni a hatalmat Naquala városa fölött, de vannak mások is (a többi játékos) akik hasonló terveket dédelgetnek.

Nem árt résen lenni és ravaszan keverni a kártyákat, jól taktikázni, hogy a miénk legyen a szultáni trón és ne valami érdemtelen felkapaszkodott tegye rá a mancsát.

13 éves kortól 2-4 játékos csapathatja.

Five Tribes: Naqala dzsinnjei

Ára: Kb. 14 000 Ft.

Hirdetés

 

Telepítsetek erdőt

A Photosynthesis nevű játék lényege, hogy van egy erdei tisztás és alaposan tele kell ültetni fával. Ez egyelőre nem hangzik túl bonyolultnak, biztos van benne valami csavar.

Persze, hogy van, a játékosok választanak egy-egy fafajtát és a cél, hogy az ő fajuk legyen a domináns az erdőben.

Ehhez pedig nem árt egy kicsit gondolkodni és tervezni, hiszen a játék erőforrása a fáink által begyűjtött napfény, amiből meglehetősen kevés jut, ha az ellenfél ültet mellénk egy nagyobb fát és az leárnyékolja a miénket. A játékot 8 éves kortól 2-4 résztvevő számára ajánlja a gyártó.

Photosynthesis

Ára: Kb. 9 000 Ft.

Hirdetés

 

Csináljatok aranyat!

Vagy idézzetek sárkányokat, kutyuljatok össze gyanúsan fortyogó folyadékokat, egyszóval váljatok alkimistákká.

A Res Arcana világa pontosan erről szól, lehettek erdei remeteségben gyógyfüveket kotyvasztó druidák, vagy a holtakat uraló félelmetes nekromanták, a lényeg, hogy a varázslataitok segítségével ti gyűjtsétek össze a legtöbb pontot és ezáltal megnyerjétek a játékot.

12 éves kortól 2-4 játékos részére nyújt kikapcsolódást és mókát ez a társas.

Res Arcana: A hatalom alkímiája

Ára: Kb. 9 000 Ft.

Hirdetés

 

Egy régi klasszikus új köntösben

Aki élt már a késő kádárkori Magyarország hanyatló szocializmusában, az biztos, hogy tudja miről beszélünk, amikor azt mondjuk, hogy Novoplast. Igen, ez a cég gyártotta a korszak legmenőbb társasjátékait a vasfüggönyön innen és ezek közül is kiemelkedően jóra sikerült a Police 07 nevű társasjáték – most egy pillanatra tekintsünk el attól a ténytől, hogy ez a nyugaton sikeres Scotland Yard játék szemérmetlen lenyúlása volt.

A rafinált műkincstolvaj Dr. Faktor kergetése jó kis családi időtöltés volt és ezt az életérzést hozta vissza a Retro Games a Police 07 Reloaded játékával.

Továbbra is Budapesten menekül a galád doktor a rendőrök elől, de néhány új szabállyal korszerűbb köntösbe öltözött a játék, például vannak benne már térfigyelő kamerák is. Már csak az a kérdés, hogy el tudjátok-e kapni Dr. Faktort, vagy az a játékos, aki a műkincstolvajt alakítja, lóvá tud-e tenni mindenkit?

Police 07 Reloaded

Ára: Kb. 8 000 Ft.

Hirdetés