Praktikák, amikkel hosszan tárolhatod a friss zöldségeket és gyümölcsöket

Fatima
Ezekkel a trükkökkel sokáig élvezhetjük a gyümölcsök és a zöldségek frissességét.

A koronavírus alatt enyhén szólva megváltoztak a vásárlási szokásaink: nem mentünk boltba olyan gyakran, próbáltunk egy beváráslással lefedni egy hosszabb időszakot. Áttértünk a konzervekre és hasonlóan hosszabb ideig tárolható termékekre – persze ott volt és van az örök vágyakozás a friss zöldségek és gyümölcsök iránt.

Jelenleg az egyik legnagyobb kihívás az, hogy ezeket a romlandó termékeket akár hetekig is friss állapotban tartsuk, miután hazavisszük őket. 

De nem lehetetlen, néhány praktikával bárkinek sikerülhet. A legfrissebb gyümölcsök és zöldségek kiválasztása az első lépés a leghosszabb tárolási idő eléréséhez. A The New Food Lover írói, Sharon Tyler Herbst és Ron Herbst szerint a leveleknek zöldeknek kell lenniük, csak semmmiféle sárguló folt! Amikor gyökérzöldségeket, például káposztát, tököt és hagymát választunk, azt tanácsolják, hogy azoknak méretük szerint kategorizáljuk – lehetőleg legyenek nehezek piszok vagy foltok nélkül.

Fő feltételek

Friss gyümölcsök és zöldségek tárolásakor figyelembe kell venni „a hőmérsékletet, az etilént és a légáramlást – a három nagyot” – mondta Emily Gove, az Equal Exchange friss termékek értékesítési stratégája. Sok terméket lehet jól tárolni a hűtőszekrényben, míg néhány olyat, mint a burgonya, a hagyma és a fokhagyma, a legjobb, ha hideg szobahőmérsékleten hagyja.

Friss zöldségek és gyümölcsök tárolása
Getty Images

Aztán ott van etilén gáz, amelyet egyes gyümölcsök – például alma és banán – felszabadítanak. Gyorsítja az etilénre érzékeny bizonyos terméktípusok érlelését (és esetleges romlását), például káposzta, leveles zöldek, saláta és brokkoli, csak néhányat említhetünk – írja a New York Times. Hűtőszekrényben vagy azon kívül, az etilénre érzékeny gyümölcsöket és zöldségeket külön kell tartani a gázt kibocsátóktól.

A műanyag zacskók korai romlást idézik elő, mivel nem hagyja, hogy a zöldség, gyümölcs lélegezzen.

A legtöbb hűtött termék hosszabb ideig friss marad, ha lezárják, akár zárral ellátott műanyag zacskókban, újrafelhasználható tasakokban, akár szorosan lezárható fedéllel ellátott tartályokban. Ezek a tartályok megtartják a nedvességében, megakadályozzák a termékek kiszáradását, és segítenek megvédeni az érzékeny termékeket az etilén gáz hatásaitól.

Burgonya és édesburgonya

 • Ne fagyasszuk le, helyette tároljuk hűvös, sötét helyen, ahol jár a levegő, viszonylag magas páratartalommal
 • Tartsuk külön a hagymától, a banántól és az egyéb etiléntermelő termékektől.
 • Függetlenül attól, hogy keményítőképes (rusztikus) vagy viaszos (Yukon Golds) – néhány hétig hűvös, sötét helyen, például légkondicionált kamrában vagy pincében tároljuk, ugyanis meleg szobahőmérsékleten a burgonya kihajt és elbomlik. Hűtőszekrény hőmérsékleten átalakítja a keményítőt cukorrá, túl gyorsan megbarnulhatnak, és sütve megsérülhetnek. ” A burgonya etilénre is érzékeny, és nem szabad lógni hagyma vagy banán közelében – írja a portál.
 • A Poison Control azt mondja, hogy dobjuk el a burgonyát, ha zöld vagy kihajt, míg mások azt tapasztalják, hogy mindaddig, amíg a burgonya szilárd, használható és finom eredményt ad. A zöld bőr vagy a hús azonban azt jelzi, hogy a burgonya két glikoalkaloid (PDF) mérgező szintjét tartalmazza, és azt ki kell dobni.
 • Az édesburgonya és a jamgyökér is jól elvan hasonló tárolási körülmények között, de lehet, hogy rövidebb időtartamig. A csírázott édesburgonya biztonságosan fogyasztható; főzés előtt csak le kell vágni a hajtásokat. Az összes összezsugorodott, penészes vagy rothadt édesburgonyát el kell dobni.

Más gyökerek és gumók

 • El kell távolítani a leveleket, hűtőszekrényben egy műanyag zacskóban a leghosszabb az élettartama.
 • A fehérrépa,  a sárgarépa, a fenyőmag és a gyömbér hosszú távú tárolású, mivel nem bocsátanak ki sok etilén gázt, a gyökérzöldségeket olyan gázérzékenyebb termékek mellett tárolhatjuk, mint például a leveles zöldek, a káposzta, a brokkoli és a karfiol.
 • Sárgarépa vagy fehérrépa vásárlásakor a tárolást megelőzően érdemes eltávolítani a zöld részeket, mivel ezek kiszívják a nedvességet a növényből. A gyökerek néhány hétig frissek maradnak légmentesen elzárva, a hűtőszekrényben.
 • A retek, bár technikailag a káposzta család része, ugyanúgy viselkednek, mint más gyökérzöldségek. Légmentesen tartósan hosszú ideig elmaradnak hűtőszekrényben – néha akár három hétig is.

Hagyma és fokhagyma

 • Nem javasolt lefagyasztani, ellenben érdemes hűvös, sötét helyen tárolni, alacsony páratartalommal, de hagyni némi légáramot.
 • Tartsuk külön a burgonyától és az édesburgonyától.
 • A közönséges hagymát és a fokhagymát könnyű friss állapotban tárolni, ha távol tartjuk őket a nedvességtől, ilyen közegben ugyanis gyorsabban romlik. A fokhagymát és a hagymát fedél nélküli, száraz tartóban érdemes tárolni, semmiképp sem zacskóban. A maradékot zacskóba csomagolva vagy ételdobozba zárva lehet hűtőbe tenni a következő fogyasztásig.

Káposzta és rokonai

 • Hűtőszekrényben, lezárt tárolóban érdemes elhelyezni, a vágás után zárjuk le légmentes dobozba.
 • A vágottak egy vagy két hét után elkezdenek oxidálódni, de eltávolíthatók az elszíneződött részek.
 • A káposztához hasonlóan a brokkoli és a karfiol is kemény és sokoldalú, 2 hétig ropogósak maradnak műanyag zacskókban vagy fedett tartályokban tárolva.

Téli tök

 • Tároljuk szobahőmérsékleten, tartsuk távol a banántól és más etilént termelőktől.

Leveles zöldségek

 • Hűtőszekrényben, mosatlanul, lezárt zacskóban.
 • A túlzott nedvesség miatt a leveles zöldek gyorsabban rothadnak a hűtőszekrényben, emiatt a legtöbb szakértő azt ajánlja, hogy ezeket a zöldségeket ne mossuk csak akkor, amikor használni akarjuk. A hosszabb élettartam érdekében távolítsuk el a barna vagy nyálkás leveleket, majd a maradékot lezárható zacskóba vagy más légmentesen záró tartóba tegyük.
 • A zeller a pár hétig ropogós marad egy lezárható zacskóban a hűtőszekrényben.

Alma és körte

 • Hűtőszekrényben egy műanyag zacskóban javasolt tárolni, ideális esetben használjunk egy apróbb fiókot, amelyet nem etilénre érzékeny gyümölcsöknek – például eper, áfonya, narancsra és málna – szánunk.
 • Ne tartsuk az asztalon, mert az alma szobahőmérsékleten gyorsan fonnyadt lesz – inkább a hideget kedveli, ezzel is megőrizhetjük ropogósságát.
 • A műanyag tasak fontos, mivel az alma, mint a hagyma, felszabadítja az etilén gázt, amitől a hűtőszekrényben lévő többi friss termék gyorsabban elromlik.
 • A körte kissé más történet: az éretlen darabokat szobahőmérsékleten szabad tálban tárolni, ám ha egy kicsit megpuhulnak, akkor be lehet tenni a hűtőszekrénybe, ahol készen állnak a fogyasztásra akár egy-két hétig.
Így tároljuk a zöldségeket és gyümölcsöket
Fotó: Getty Images

Mangó

 • Éretlen állapotban tárolható szobahőmérsékleten, érett állapotban érdemes lehűteni és elválasztani az almától és a körtétől.

Citrusfélék

 • Tárolhatjuk a tálcán egy héten keresztül, hűtőszekrényben tovább eláll.
 • A narancs és a grépfrút nem érzékeny az etilénre, ezért alma és körte közelébe is tehetjük őket, de ügyeljünk arra, hogy a citromot és a lime-ot külön tartsuk az etiléntermelőktől.