Konyha 2020. május 08.

Itt a Fagylalt Napja: Így készítsd el otthon a hűsítő finomságot!

Fatima Konyha 2020. május 08.
Először 2013-ban rendezték meg a Fagylalt Napját, melynek keretében féláron vásárolhattunk fagyit az akcióhoz csatlakozott készítőktől. A nap célja: a magyar kézműves fagylalt népszerűsítése, az ízek és új kreációk bemutatása. Ez a nap május 8-ra esett, mert az ötödik hónap római számmal leírva (V betű) a tölcsért, a 8-as pedig két, egymáson nyugvó gombócot szimbolizál. Bár úgy tűnik, idén is elmarad a fagyiünnep, nem kell lemondanunk a finomságról.

A meleg idő beköszöntével és a nyár közeledtével egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fagylalt. Ha a fagyi napja a jelen helyzetben el is marad, akkor sem kell búslakodnunk – ám ahelyett, hogy a boltban készen megvásárolnánk, inkább készítsük el otthon a kedvenc hideg desszertünket.

A nagyobb áruházakban már kapni lehet többféle ízű fagyiport, amit a megfelelő mennyiségű tejjel össze kell keverni, majd a fagyasztóba tenni, néhány óra múlva pedig már kész is a hűsítő finomság. Mellette szól, hogy nem túl bonyolult és nem is túl drága mulatság, ráadásul akkora adagot kapunk, amivel az egész család jóllakik. Hátránya, hogy nagyon korlátozott a választék: leginkább a jól megszokott, “elcsépelt” ízekből lehet válogatni.

Az előbbinél sokkal izgalmasabb megoldás, ha kinézünk egy izgalmas receptet és fagyigéppel elkészítjük azt házilag. A gyerekeknek is biztonsan élveznék a fagyikalandot. Összegyűjtöttünk néhány eszközt, ami megkönnyítheti a jégkrémkészítést a konyhában, és pár hasznos kelléket, ami elengedhetetlen az evéshez. Lássuk, mik ezek!

Kezdjük az alapoknál

Mindenekelőtt egy szuper fagyigépre van szükség, ami egyszerűen és gyorsan kikeveri a desszertet, ráadásul az időjárástól és az évszaktól függetlenül saját házi fagyit készíthetünk vele. A Bacio Azzurro gép nagy előnye, hogy nem csak fagylalt, hanem joghurt és tejes koktélok elkészítésére is képes. Könnyen tisztítható, kis helyen is elfér, azonban csupán 0,8 litert fogad be, ezzel szemben a LIVOO készülékének űrtartalma egy kicsivel több, 1,2 liter.

Az InnovaGoods Juicy Joy nevű szerkezete az előbbiekkel szemben picivel több munkát igényel, ugyanis egy kar tekerésével magunknak kell működtetni az eszközt, ami a fagylalt mellett gyümölcslé készítésére is alkalmas. Ennek megfelelően elláttak 1 fagylalt és 1 gyümölcslé tartóval. Jó móka lehet, de mérlegeljünk, mennyit szeretnénk “bajlódni” a konyhában.

 

 

Miután elkészült a desszert…

Összeszedtük azokat az alapvető felszereléseket, amik a kész fagyi elfogyasztásához nélkülözhetetlenek. Első körben a kanálról kell szót ejteni, amivel adagolni tudjuk a finomságot. Az alábbiak közül mindegyik rozsdamentes acél, mosogatógépben tisztítható és megküzd a legkeményebb fagyival is. A különbség csupán annyi, hogy a rugós kialakítású darabokkal formásabb gombócokat kanalazhatsz, és a kiemelő karokat összenyomva könnyedén a tölcsérbe, pohárba rakhatod az adagot – persze az egyszerű fagyikanál is tökéletesen használható.

Tipp: nem csak a fagylaltozáshoz hasznos a fagyikanál, sokan fasírtot is ezzel az eszközzel formázzák meg.

 

 

Az igazi fagyirajongók nem fogyasztják csészéből vagy kistányérból a kedvenc hideg desszertjüket, hanem jópofa kelyhekbe szervírozzák. Manapság már szebbnél szebb darabok közül lehet válogatni a színestől a mintáson át a letisztult, elegánsig, különböző méretekből és formákból. Mutatjuk a három nagy kedvencünket.

 

 

Praktikus apróságok

Igaz, nem életbevágó egy kiskanálkészlet vásárlása, azonban kimondottan a fagyi fogyasztására alkalmas szett úgy lett kialakítva, hogy könnyebben lehessen szedni a hideg nyalánkságból.

Aki villámgyorsan szeretne egy kis adag fagylaltot készíteni, annak jól jöhet az alábbi instant fagylaltkészítő tároló, aminek az alapján található rekeszben kell összekeverni a sót és a vizet, majd a fagylaltkrémet a rozsdamentes acél edénybe lehet tenni. Pár perc rázás után a jég és a só együttműködve gyors fagyást eredményez, így hamar fogyaszthatjuk is a végterméket. Hátránya, hogy 90 milliliteres, így egy-két személynek való.

Ha előre kiadagolt jégkrémet szeretnél, vehetsz különböző formákat, amikben le tudod fagyasztani a krémet, vagy éppen a szörpből készült folyadékot. Az lenti formák szilikonból készültek, így könnyen kinyomható belőlük a fagyi, és egyszerű tisztítani is.

 

Keresés az oldalon