Az 5 legjobb hűtőszekrény

Fatima
Milyen hűtőszekrényt vegyen az, aki sokat főz, és milyet, aki alig? Melyiket válassza az, aki szeret előre fagyasztani dolgokat, és melyiket az, aki a borokért van oda? Melyik a jó választás egy agglegénynek és melyik egy nagycsaládnak?

Ha úgy döntöttél, itt az ideje lecserélni a régi hűtőszekrényt, és a legjobbat szeretnéd jó áron, akkor érdemes utánajárni egy-két dolognak. 3 lépésben összefoglaljuk, hogy tudod kiválasztani a számodra ideális darabot és mire kell figyelni vásárláskor.

1. lépés: Azonosítani az igényeket

Mindenkinek mások a preferenciái: egy soktagú családnak, egy nyugdíjas párnak és egy egyedülállónak is mások az igényei, más mennyiséget kell tárolni – nem is beszélve a fagyasztott ételekről. A hűtőszekrények pedig sokféle formában és méretben kaphatók, hogy illeszkedjenek a legtöbb igényhez és a legtöbb konyhához. Mielőtt vásárlásba kezdenél, érdemes végiggondolni, mekkora hűtőre, milyen nagy fagyasztóra van szükséged (ha van rá egyáltalán), milyen extra funkciók jöhetnek jól – és persze mennyi az annyi.

 • Tér: Akár a régi helyére, akár a konyha átalakításával egy új területre kerül a készülék, mérni mindenképpen szükséges. A magasság, mélység, szélesség lemérése alap, sokan azonban megfeledkeznek arról, hogy a hűtőnek ajtaja is van, amit nyitni kell. Az sem mindegy, melyik oldalra nyílik, vagy változtatható-e a nyílása.
 • Használat: Ahogy említettük, mérlegelni kell, átlagosan mennyi ételt tárolnánk a hűtőben – és mennyit a fagyasztóban. A jelenlegi modell a legjobb kiindulópont: mennyire felel meg, mik az előnyei, elég a fagyó?

Ha a használatban lévő hűtő előnyeit és hátrányait felmértük, akkor könnyebb lesz az újat is kiválasztani.

 • Kényelem és vágyak: Talán jég- és hidegvíz-adagolóra, rozsdamentes acél vagy ujjlenyomatmentes kivitelre vágysz. Ez nem baj, sőt. A hűtő tipikusan egy olyan eszköz, amit akár 10 évig is használni fogsz, így jól meg kell gondolni az extra igényeket, funkciókat, amik esetleg csábítanak téged. Készíts egy listát a kívánt lehetőségekről, rangsorold őket fontossági sorrendben – add hozzá, hogy ezek mennyi külön költséggel járnak.
 • Költségvetés: Ahelyett, hogy rögzített összegben állapodnál meg, inkább egy bő „tól-ig” kategóriát állíts fel. A fontosabb szám talán itt a plafon, amit nem szeretnél átlépni, de mindenképpen vedd figyelembe: jobb egy kicsit több pénzt szánni egy tartós, energiatakarékos, jó teljesítményű darabra, mint egy olcsóbbra, de esetleg silányabbra. Ilyenkor egyébként azt is érdemes megfontolni, hogy ha a jövőben elromlik valami, milyen könnyedén és mennyiért lehet alkatrészhez jutni

2. lépés: Ismerd meg a lehetőségeket

A technológia fejlődésével rengeteg lehetőség adódik, színek, dizájnok végtelen sora kerülhet eléd. Foglaljuk össze most a fő típusokat, márkákat és funkciókat.

A hűtőszekrények 5 fő típusa:

 • Felül fagyasztós hűtőszekrények: Klasszikus darabok, felül elkülönített, kicsi fagyasztó, alul egy nagyobb hűtő rész. Olcsó, – méretétől függően – a kicsi egy-két főnek, míg a nagyobb akár egy 4 személyes családnak is jó választás lehet. 
 • Alul fagyasztós hűtőszekrények: Ez is népszerű kivitelezés annak érdekében, hogy az alapvető ételek mindig szemmagasságban legyenek. Szerencsére csak a fagyasztott árukért kell hajolni, de a legtöbb ember ezt elfogadható kompromisszumnak tekinti a friss élelmiszerek tárolásának hozzáférhetőbbé tételéért cserébe – írja a Money Crashers. Ennek az ára valamivel magasabb, mint az előzőé.
 • Kétajtós hűtőszekrények: Ilyenkor általában az egyik oldalon a mélyhűtő, másik oldalon a sima hűtőszekrény foglal helyet. Amellett, hogy látványos és elég hely van benne az élelmiszereknek és fagyasztott áruknak, olyan funkciókat tartalmazhat, mint a jég- és hidegvízadagoló. Néhány, a csúcskategóriás modellen még kis kijelző is helyet kapott.
 • Beépített hűtőszekrények: A beépített hűtőszekrények jelentik a legjobb lehetőséget azok számára, akiknek szükségük van testreszabhatóságra, hogy megfeleljenek a helyigényeknek, az átalakított konyhának vagy egy adott belsőépítészeti esztétikának. A beépített készülék tökéletes illeszkedést, szuper karcsú megjelenést és kiváló minőséget biztosít – ugyanakkor nagyon magas árcédulát is kap. Úgy tartják, a beépített rendszerek gyakran hosszabb ideig tartanak, optimális teljesítményt nyújtanak (hosszabb ideig frissebbé teszik az ételt), segíthetnek az energiamegtakarításban – ezek alapján el lehet tekinteni a borsosabb ártól.
 • További opciók: Találhatók a piacon kisebb egységek aprócska fagyóval, ezeket pult alá építhetőnek is nevezik. Vannak borhűtők, fiókos tárolásra alkalmas modellek is.

Márkák

A márkanév nagy szerepet játszik a kutatásban és a vásárlásban – különösen olyan  készülékeknél, mint a hűtőszekrények. A legismertebb itthoni márkák: LG, Zanussi, Whirlpool, Electrolux, AEG, Gorenje, Bosch.

Fotó: Getty Images

Jellemzők

Egyes hűtőszekrények „extrái” pénzkidobásnak számítanak, míg másikak szükségesek és értéket kínálnak. 5 dolog, amit érdemes keresni:

 • Energy Star besorolás: A hűtőszekrények folyamatosan működnek, ezért több áramot fogyasztanak, mint az összes többi konyhai készülék. Nem állnak tétlenül, mint egy mosogatógép, és nem lehet kihúzni őket a konnektorból, mint egy kenyérpirítót. Az energiahatékonyság tehát messze élen jár a szempontok között. Az Energy Star besorolás azt jelenti, hogy a készülék legalább 20% -kal hatékonyabban fog működni, mint az előírások. Ez a teljesítmény komoly megtakarításokat jelent az évek során.
 • Frissesség technológia: Nincs annál rosszabb, mint pazarolni az ételt, hiszen ezzel együtt pénzt és erőforrásokat is pazarlunk. Azok a lehetőségek, amelyek hosszabb ideig frissebbé teszik az ételt, és megvédik a belső teret a baktériumoktól és a penésztől, ugyanolyan sokat jelentenek az költségvetés szempontjából, és a család egészségéhez és biztonságágához is hozzájárulnak.
 • Praktikum: A kihúzató polcok és tárolók sokkal könnyebbé teszik mindennapokat a konyhában. Gondold végig, milyen elrendezést szeretsz: inkább a polcokat, inkább több fiókot szeretnél – Aki például sok hűtött italt tart, annak egy olyan hűtőszekrény is jól jöhet, akol nemcsak az ajtóban, hanem kimondottan a polcok között is van a flakonoknak kialakított hely – sokkal hasznosabb, helytakarékosabb megoldás. 
 • Rozsdamentes acél: A rozsdamentes acél felületének letisztult megjelenését sokan szeretik. Ha szűkös a költségvetésed, akkor ajánljuk a kevésbé drága “műacél” opciókat, amelyek hasonlóak a valósághoz.
 • Vízszűrő: A beépített szűrővel ellátott hűtőszekrény megvásárlásával egy csapásra megszabadulhatunk a műanyag palackoktól és végtelen hulladéktermeléstől. Az a víz, amellyel főzni és inni fogsz, jobb ízű lesz, és lényegesen kevesebb klórt, nehézfémeket és egyéb káros anyagokat tartalmaz.

3 lépés: Vásárlás

Sok évvel ezelőtt az elektronikai boltokba kellett járni megnézni és megvenni a készülékeket, míg ma már ott az internet is. A net mindenképpen hasznos a tájékozódásra, akár a visszajelzések, vélemények és tesztek elolvasására, azonban mindenképpen javasoljuk, hogy élőben is nézd meg az eszközt, hiszen ott látod igazán a paramétereit.

 

A tágas fagyasztótér igénylőinek

Bosch KGV39VW31

154 900 Ft

Hirdetés

 

Részletek:

 • Készülék típusa: Kombinált hűtőszekrény
 • Nettó hűtő űrtartalom: 249 l
 • Nettó fagyasztó űrtartalom: 94 l
 • Leolvasztás a hűtőtérben: Automatikus
 • Éves energiafogyasztás: 237 kWh
 • Tömeg: 84 kg

Miért szeretjük?

A Bosch neve szerintünk már eleve garantálja a problémamentességet. 249  liter hűtő-, és 94 liter fagyasztóterület – nem kicsi, de nem is a legnagyobb monstrum, egy két-háromgyerekes családnak pont kényelmes. Szexepilje, hogy páratartalom-szabályozásával a zöldségeket és a gyümölcsöket különösen sokáig tartja frissen.

Különösképp jó döntés lehet, ha szükséged van extra mélységű fagyasztófiókokra, például cukrászkodsz és gyakran készítesz emeletes tortákat, vagy szeretsz nagyobb adag ételeket előre lefagyasztani.

Hátrányok

A mély fagyasztórekeszek elvesznek egy kicsit a normál hűtéses térből, szóval ha a korábbi hűtődet rendszeresen teletömted, akkor ellenőrizd, hogy ez nem lesz-e kisebb annál!

A felülfagyasztós hűtők kedvelőinek

Zanussi ZRT18100WA

74 900 Ft

Hirdetés

 

Részletek:

 • Típus: felülfagyasztós hűtőszekrény
 • Összes nettó térfogat: 173 liter
 • Hűtőtér nettó térfogat: 132 liter
 • Fagyasztótér nettó térfogat: 41 liter
 • Fagyasztókapacitás: 3 kg/24 óra
 • Éves energiafogyasztás: 215 kWh
 • Visszamelegedési idő: 17 óra
 • Polcok: 2x üveg
 • Súly: 36,5 kg
 • Méret (Ma x Szé x Mé): 120,9 x 49,6 x 60,6 cm

Miért szeretjük?

Mert a felülfagyasztósok közül, amelyeket nem a családos, sokat főző, nagybevásárlásokat tartó életmódhoz szabtak, ez tűnik a legbarátságosabbnak ár-érték arányban.

Automata leolvasztó funkciójának köszönhetően nem kell tartanod az olvadékvíz jelenlététől, az ugyanis elpárolog egy külső tárolóedényből.

Beépített palacktartóval és jó széles zöldséges rekesszel rendelkezik. Nem utolsó sorban pedig: nagyon barátságos áron kínálják!

Hátrányok

Problémás lehet, ha sok mindent szeretnél fagyasztani – ebben ugyanis csak kb. 3 kilogramnyi fagyasztott árunak van hely. És hát a sima hűtős része sem a legnagyobb: 132 literes. 

 

A szagosabb ételek, halak kedvelőinek

Bosch KGN46XL30

239 900 Ft

Hirdetés

 

Részletek

 • Készülék típusa: Kombinált hűtőszekrény
 • Nettó hűtő űrtartalom: 280 l
 • Nettó fagyasztó űrtartalom: 105 l
 • Leolvasztás a hűtőtérben: Automatikus
 • Éves energiafogyasztás: 288 kWh
 • Tömeg: 82 kg

Miért szeretjük?

Az előzőnél is nagyobb tárolóhely (280 és 105 liter), bekapcsolható EcoMode-dal, amivel a hűtőszekrény automatikusan egy gazdaságos hűtési hőmérsékletet állít be, szóval ha nagyon-nagyon szereted figyelni az energiatakarékosságot és óvni a környezetet, akkor ez szimpatikus lesz.

A FreshSense névre keresztelt szenzorok emellett folyamatosan figyelik és vezérlik a környezeti, a hűtőtéri és a fagyasztótéri hőmérsékletet. Ennek eredménye a hűtőszekrényen belüli állandó, a külső hőmérséklettől független hőmérséklet.

Van még ezen kívül úgynevezett airfreshFilter, illetve antiBacteria védelme is, amik pedig kiszűrik a kellemetlen szagokat (a szűrőt soha nem kell cserélni).

Különösképp ajánljuk ezért, ha gyakran fogyasztasz penészes sajtot, halféléket, vagy más, erősebb szagú ételt.

NoFrostos, azaz sosem kell leolvasztanod. A NoFrost azt jelenti, hogy a hűtő nagyon okos, mert folyamatosan összegyűjti a levegő páratartalmát, és időnként automatikusan elvégzi a leolvasztást. Az így keletkező kondenzvizet a készülék egyszerűen kivezeti a hűtőből, ahol elpárolog.

Hátrányok

A magas gyümölcsös rekeszek miatt az átlagostól eltérően nem kettő, csak egy tágasabb polcot lehet kialakítani benne.

A fagyasztást teljesen mellőzőknek

Bosch KSV36VI3P

229 000 Ft

Hirdetés

 

Részletek

 • Készülék típusa: Hűtőszekrény
 • Nettó hűtő űrtartalom: 346 l
 • Leolvasztás a hűtőtérben: Automatikus
 • Éves energiafogyasztás: 112 kWh
 • Tömeg: 70 kg
 • Szín: Inox

Miért szeretjük?

Ha nem szoktál fagyasztót használni, akkor ez a termék tökéletes választás lehet számodra! Az egyajtós Bosch hűtő nemesacél ajtajával először is állati modern, dögös kinézettel dobja fel a konyhádat, emellett van benne úgynevezett SuperCooling funkció, amit akkor érdemes bekapcsolnod, ha épp bevásárolni indulsz. Ez rövid időre lecsökkenti a hőmérsékletet, így amikor beteszed majd a kissé melegedésnek indult termékeket, az ételek hőmérséklete pont kiegyenlítődik.

Különösképp ajánljuk, ha szereted a borokat, vagy más palackos italokat ízléses, modern módon tárolni – van ugyanis egy szép, krómozott palacktartója is.

Hátrányok:

Ezzel a hűtővel tényleg el kell felejtened az állandó fagyasztást igénylő élelmiszereket, például a jégkrémet vagy a mirelit zöldségeket. (Illetve azonnal meg kell enned őket.)

 

Ha kevés emberre tartasz otthon ételt

Neff KI7863F30

345 900 Ft

Hirdetés

 

Részletek

 • Készülék típusa: Kombinált hűtőszekrény
 • Nettó hűtő űrtartalom: 188 l
 • Nettó fagyasztó űrtartalom: 67 l
 • Leolvasztás a hűtőtérben: No-Frost rendszer
 • Éves energiafogyasztás: 222 kWh
 • Gyártói garancia: 24 hónap
 • Szín: Fehér

Miért szeretjük?

Először is, a gép beépíthető. Másodszor, a hűtő és a fagyasztó részleg hőmérsékletét külön-külön szabályozhatod. Rendkívül alacsony az energiafogyasztása – tehát az árának igen hamar visszanyered a többszörösét -, és ami a legjobb: soha nem kell leolvasztanod, mert a levegő a keringetésének köszönhetően száraz marad, így nem halmozódik fel jég a fagyasztóban! Szerintünk ez eléggé csúcs kombináció.

Különösen jó döntés, ha nem egy falkának főzöl állandóan, csak másod-, legfeljebb harmadmagaddal élsz, illetve ha gyakran érzed szükségét annak, hogy a hűtő és a fagyasztó hőmérsékletét külön-külön állíthasd be.

Hátrányok

Ez bizony eggyel magasabb árkategória, a prémium minőségért cserébe.