Kütyü 2019. szeptember 18.

A legjobb monitortisztítók

Marci Kütyü 2019. szeptember 18.
A monitor képernyője, mint minden használati tárgy, koszolódik, így időnként felmerül a kérdés, hogy mégis, hogy a legjobb tisztítani, lehetőleg úgy, hogy közben ne essen baja. Ebben segítünk most.

Alapvetően a monitortisztítás egyáltalán nem ördöngösség, szinte semmilyen spéci eszközre nem lesz hozzá szükségünk. Persze sok múlik az adott kijelző koszosságán is. Az alább ismertetendő praktikákat egyébként nyugodt szívvel használhatjuk máshol is, nem csak a monitorokon, így a tévén, laptopon, de a különféle okoskütyüink érintőképernyőin is (telefon, tablet).

Amire mindenképpen szükségünk lesz, az egy mikroszálas törlőkendő. Ezt egyes kütyükhöz eleve adják is, de a szemüvegtisztító törlőkendő is ilyen. Amennyiben nem rendelkezünk vele, úgy pár száz forintért szinte akárhol megvehetjük, nem egy komoly tétel, de rendkívül hasznos. Azért érdemes egy ilyet beszerezni, mert a legtöbb tisztogatásra használt rongy, nem beszélve a papírzsepiről, bizony valamilyen mértékben szöszölődik és ez nyomot hagyhat a tisztítandó felületen is, sőt, ha a rongy durvább anyagból készült, még meg is karcolhatja azt.

Onnantól kezdve, hogy megvan a mikroszálas törlőkendő, gyakorlatilag egy fontos szabályt kell csak betartani (leszámítva a legtriviálisabbat, hogy csakis kikapcsolt állapotban lévő készüléket állunk neki tisztogatni), hogy semmilyen olyan anyaggal ne kíséreljünk meg képernyőt tisztítani, ami maró hatással bír, mert annak gyászos következményei lesznek a képernyőnkre nézve. 

Egyébként akár sima ablaktisztító folyadékot is használhatunk, az egyetlen dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy minden esetben a folyadékot a törlőkendőre tegyük és ne közvetlenül a képernyőre.

Néha előfordul, hogy a tisztogatás is tud maga után nyomokat hagyni (pl. törlés közben), ilyenkor egy másik filléres megoldáshoz érdemes fordulnunk. Szinte minden benzinkútnál lehet venni desztillált vizet és a tisztítás utolsó fázisaként ezzel is érdemes áttörölni a képernyőt.

Azonban ha szakszerű eszközökkel szeretnél neki látni a tisztítós mókának, tekintsd át az alábbi listát, elvégre mégis csak az a legjobb, ha olyan cikkekkel végeztetjük el a munkát, amelyeket kifejezetten erre találtak ki.

A minden egyben

COLORWAY CW-4109, hordozható monitor tisztító készlet

Típus: Tisztító készlet; Alkohol mentes: Nem; Egyéb tulajdonság: Antisztatikus; Felhasználás: Kijelzők tisztítására (LCD, LED, TV, tablet); Ára: 1 138 Ft.

Hirdetés

 

Ez gyakorlatilag a monitortisztítók svájci bicskája, hiszen többfunkciós, ugyanis van benne egy szivacs az egyszerűbben eltávolítható szennyeződések ellen, de tartalmaz egy kefét is, amivel a keményebb, zsírosabb piszokflekkeknek mehetünk neki. Mindemellett rendelkezik beépített tisztítófolyadékkal is, magyarán, ha ezt megvettük, másra nagyon nem lesz szükségünk, ha képernyőt/kijelzőt szeretnénk tisztítani.

A gél

Hama Képernyő Tisztító Folyadék

Ára: Kb. 1 200 Ft.

Hirdetés

 

A Hama tisztítógéljét kimondottan az érzékenyebb felületű LCD/TFT/Plazma képernyőkhöz találták ki. A zsír alapú szennyeződéseket és az ujjlenyomatokat is remekül eltávolítja, ráadásul a gyártó szerint ugyanilyen hatásfokkal alkalmas a különféle érintőképernyők, scannerek és fénymásolók tisztítására is. Mindemellett környezetkímélő alapanyagokból is készült, így a káros anyag kibocsátás megfékezéséért is teszünk, ha ezt vásároljuk meg. A csomagban található egy mikroszálas kendő is.

A hab

Vakoss LCD/TFT kijelző tisztító hab

Tömeg: 100 g/db; Rövid leírás a termékről: Tisztítóhab kijelzők tisztításához; A termék tulajdonságai: Tisztítószer / tartozék típusa Kijelző tisztító folyadék; Kapacitás: 200 ml; Ára: 584 Ft.

Hirdetés

 

Az igazán makacs szennyeződések eltüntetésére szokták használni a tisztítóhabot. A legjobb benne, hogy még az odaszáradt piszkot is képes eltávolítani, ráadásul még csak nyomot sem hagy maga után, így ebben az esetben a desztillált vizes után kezeléstől nyugodt szívvel eltekinthetünk. Elsősorban azoknak javallott, akik rendszeresen zsírosabb kézzel nyúlnak hozzá a kijelzőikhez. Igen, itt elsősorban nem a csülköspacalos kézre kell gondolni, hanem sokkal inkább a mindenféle kézkrémek által képzett zsírfelületre.

A szett

Ewent EW5671 Képernyő tisztító szett

Eltávolítja a port és az ujjlenyomatokat; Antibakteriális: tesztelt SGS; Antisztatikus; Alkohol és ammónia mentes; Nincsenek csíkok és cseppek; Bőrgyógyászatilag biztonságos; Ára: 1 120 Ft.

Hirdetés

 

Ez az oldatot és egy mikroszálas törlőkendőt tartalmazó készlet leginkább azoknak való, akik rendszeresebben tisztítják a képernyőjüket, így nem kell megküzdeniük a nehezebben eltávolítható szennyeződésekkel. Az Ewent tisztító folyadékot elsősorban a por és az ujjlenyomatok eltüntetésére alkották meg és nyomot se hagy maga után.

Az univerzális tisztító spray

Elecom képernyő tisztító

Speciális tisztító kijelzőkre és egyéb üveg, illetve műanyag felületekre; Mennyiség: 250 ml; Ára: 980 Ft.

Hirdetés

 

Ez az alkoholmentes folyadék nem csak képernyők, vagy kijelzők, de a szemüvegek, tükrök és egyéb lencsék, illetve scannerek és írásvetítők tisztítására is alkalmas. Nem maszatol, nem hagy maga után nyomokat, és ami még lényeges, hogy mivel nincs benne alkohol, ezért nem is gyúlékony. Kis mennyiségben, kendőre fújva akár még a billentyűzet tisztítására is megfelelő lehet.

Keresés az oldalon