Pénztárcabarát videokártyák, amikre érdemes figyelni

Balázs
Az AMD és az Nvidia is januárban tervezi piacra dobni a belépőkategóriásnak szánt, megfizethetőbb videokártyáit.

Az AMD a pletykák szerint egy pár pénztárcabarát videokártyával készül, és a legújabb spekulációkban az RX 6500 XT és az RX 6400 GPU-k megjelenési dátuma is felmerült, előbbi állítólag már januárban megérkezik. Ez az értesülés a kínai Bilibili fórumról származik – ami általában messze nem a legmegbízhatóbb forrás, de a VideoCardz szerint, amely megjelölte a bejegyzést, a kiszivárogtató eddig hitelesnek bizonyult értesüléseket közölt.

Szerintük az RX 6500 XT január közepén kerül forgalomba, az olcsóbb RX 6400 pedig márciusban követi majd.

A szivárogtató továbbá megjegyzte, hogy mindkét AMD grafikus kártya VRAM-töltése 4 GB lesz, és az RX 6400-at nem kell majd a tápegységhez csatlakoztatni. A korábbi spekulációk szerint mindkét termék a Navi 24 GPU-t fogja használni, az RX 6500 XT a teljes 1024 stream processzorral (SP vagy mag) dicsekedhet, míg az RX 6400 768 SP-re lesz lefaragva.

Az Nvidia sem akar lemaradni

Az Nvidia várhatóan a jövő hónapban mutatja be az RTX 3050 névre hallgató pénztárcabarátnak szánt videokártyáját – vagyis annak asztali változatát, szemben a laptopos verzióval, amely már megjelent. A kártya két változatban érkezhet, 4GB és 8GB memóriával.

Erről a Twitteren pletykálkodó kopite7kimi (amit a VideoCardz szúrt ki) számolt be, aki azt állítja, hogy kétféle kártya lesz: a GA106-150, amely 2560 CUDA magot és 8GB memóriát tartalmaz majd, valamint a GA106-140, amely 2304 CUDA magot és 4GB VRAM-ot.

Más szóval, egy (viszonylag) erősebb, dupla annyi VRAM-mal rendelkező verzióval állunk szemben, egy olcsóbb modell mellett, bár ne feledjük, hogy ezt jelentős szkepszissel tanácsos fogadnunk, különösen azért, mert az RTX 3050-nel kapcsolatban rengeteg különböző pletyka keringett már.

Ennek ellenére ez a friss pletyka egybevág néhány korábbi spekulációval, amit hallottunk, vagy legalábbis az állítólagos GA106-150-es modellel. Ha minden jól megy, akkor az Nvidia az RTX 3050-et, vagy akár mindkét verziót a januári CES 2022 kiállításon mutathatja be, a kártyák pedig a hónap későbbi szakaszában, a pletyka szerint január 27-én kerülhetnek forgalomba. Az RTX 3090 Ti várhatóan a kedvező árú Ampere modell(ek) mellett is felbukkan majd, így a videokártya spektrum mindkét végén kaphatunk újdonságokat.

Egy erősebb videokártya közelről.
Forrás: Getty Images

Jó, jó, de mennyi lesz az annyi?

Persze a legkínzóbb kérdésre egyelőre nem tudunk válaszolni, miszerint mennyivel is lesznek olcsóbbak ezek a kártyák a mostani horrorárakhoz képest és azért sem lehet ezt most még megállapítani, mert a gyártó szándékain felül akad még pár szempont, ami befolyásolhatja a kártyák árát. Többek között olyan dolgokra kell itt gondolni, mint a szállítási kapacitás kapcsán felmerült problémák, a legtöbb okosdolgot és számítógépes kütyüt sújtó chiphiány, illetve az ebből fakadó, akadozó ellátást kihasználni vágyó nyerészkedők csínytevései.

Ezek mind kiváló hírek, ám itt jön az a csúnya de

Már hallottunk ezekről a kártyákról korábban, kivéve, hogy a pletykamalom ezeket egy bizonytalanabb, első negyedéves megjelenési dátummal címkézte föl. Jó, hogy most sokkal konkrétabb időkereteket hallani, de persze ne feledjük, hogy ez csak pletyka egyelőre és semmi több.

Még a 4 GB memória korlátozása mellett is ezek a kedvező árú kártyák továbbra is remekül használhatók klesznek az 1080p-s, azaz a Full HD-s játékélményhez, bár előfordulhat, hogy itt-ott egy kicsit vissza kell majd csavarni a grafikai beállításokban hozzájuk. Bár mint mindig, a pontos teljesítmény nagyban függ az adott játéktól, és olyan dolgoktól, mint a videokártya-illesztőprogramok aktuális állapota, stb.

A pénztárcánkhoz barátságosabb videokártyák megjelenése természetesen üdvrivalgással üdvözlendő, különösen annak fényében, hogy ez volt a kirakós hiányzó darabja mind az AMD, mind az Nvidia frontján a jelenlegi generációs ajánlatok esetében.

Ha igaz, hogy az Nvidia is megfizethetőbb kártyákkal támad jövőre, akkor ez szorosan követné az olcsó AMD kártyák piacra dobását, és a jelenleginél lényegesen vonzóbbá alakítaná át a videokártyapiacot, hiszen ha a konkurens nagy cég olcsósít, akkor nincs értelme a hasonló kvalitású kártya árát az egekben tartani, mivel azzal csak azt lehet elérni, hogy a kutya se fogja megvenni.

A másik nagy kérdőjel azonban az elérhetőség, tekintettel arra a tényre, hogy az Nvidia vezérigazgatója világossá tette, hogy a részvényproblémák nem fognak megszűnni 2022 folyamán. Az AMD valamivel optimistább hangot ütött meg a GPU-k rosszul eltorzult kereslet-kínálati egyensúlya körül, de még mindig nem számít valódi fellendülésre 2022 végéig. Így marad egy homályos kép a jövő év elején érkező új, megfizethető árú videokártyák – legalábbis az ajánlott áraik alapján – rendesebb áradatáról, és aggodalmak arról, hogy ezeket az eredetileg kedvező árakat mennyire verheti fel a hiány és a nyerészkedés.