Kütyü 2021. április 26.

Mit tud a Xiaomi okosórája?

Balázs Kütyü 2021. április 26.
Olcsóbb, mint a Fitbit, egy csomó funkcióval rendelkezik, viszont nem tökéletes és van pár vonása, amit meg kell szokni.

Míg a legtöbb népszerű okostelefon márkának vannak karron viselhető okoskütyüi is (pl. Samsung, Huawei, Apple, stb.), addig a Xiaomi hasonló termékeire a nyugati piacokon egészen 2020 őszéig várni kellett, ekkor jelentette be ugyanis a cég az Mi Watchot, ami végül 2021 elején került fel a boltok polcaira. Ez nem jelenti azt, hogy a Xiaomi korábban nem gyártott ilyesmit, csupán azt, hogy Kínán kívül ezek a cuccok nem voltak hozzáférhetők.

A Xiaomi Mi Watch két kiszerelésben érkezett meg, melyből az egyik egy Lite verzió, ami kevesebb fitness programot tud, de cserébe feleannyiba is kerül, mint a tesója. Az okosóra egyébként egy halom fitness módot tud, rendelkezik továbbá elég sok egészségmegfigyelő opcióval, valamint néhány életmód funkcióval is.

Ebből is látható, hogy első nekifutásra nem nehéz a Xiaomi Mi Watchot a Fitbit Versa szériájának konkurenciájaként értelmezni, hiszen éppen ugyanúgy egy teljesítményében és árában is egyaránt középkategóriás készülékről van szó. Ugyanakkor van pár lényeges különbség a két márka megközelítése között. Míg a Fitbit egy csomó kiegészítővel és szoftverrel tudja csábítóbbá varázsolni a maga termékét, addig a Xiaomi a jó öreg olcsósítás mellett döntött, tehát az Mi Watch lényegesen barátságosabban mosolyog a pénztárcánkra, mint a Fitbit hasonló szintű okoskütyüje.

Jó, jó, de mit tud?

Összességében jó kis okosóra ez, de távolról sem lehet tökéletesnek nevezni, ha egyetlen mondatban akarnánk összefoglalni a hátrányait, akkor valahogy így prezentálnánk: Ugyan az okosóra első blikkre rengeteg funkcióval rendelkezik, de ha jobban belemerülünk, egyből látni fogjuk azok hiányosságait is.

Az Mi Watch elvileg méri a szívműködésünket, az energia és stresszszintünket, figyeli az alvásunkat, számlálja a lépéseinket, ám az így kapott értékek néha eltérnek a valóságtól. Például az alvásfigyelő nem elég okos ahhoz, hogy különbséget tudjon tenni a valódi alvás és az ágyban való ejtőzés között, míg a stresszmérő hajlamos pánikba esni egy jó csésze kávé elfogyasztásától is. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezek a funkciók hasznavehetetlenek lennének, épp ellenkezőleg, ugyanakkor érdemes az általuk mutatott értékeket fenntartásokkal kezelni.

Van benne több mint 100 fitness követő opció, melyek egyenként eltérnek komplexitásukban és részletességükben, ám többségük igen hasznosnak minősül, a nagy részükhöz különösen jól jön beépített GPS különösen. Ha mondjuk elmegyünk egyet kocogni egy csomó értéket képes mérni az óránk, de ahhoz, hogy valamennyi visszajelzésre rálátásunk legyen, a Xiaomi Wear alkalmazást kell használnunk.  

Az edzésfunkciók közül néhány persze nem annyira részletgazdag, mint amit a futásnál tapasztalunk (mely utóbbi nem véletlenül a legnépszerűbb mind közül), de az is igaz, hogy a helyszín és a tengerszint fölötti magasság amúgy sem lényegesek olyan sportok esetében, mint pl. a Tai Chi. Az így kapott információk nagy része meglehetősen pontos, bár a megtett távolságot egy kissé mintha félremérné.

Könnyű elfeledkezni róla

Persze ne tegyünk úgy, mintha némi tökéletlenséget nem vártunk volna a Xiaomi Mi Watchtól, már csak az árcédulája okán is, hiszen az olcsó termékekkel szemben nincs nagyon értelme a prémium kategória elvárásait támasztani, mert akkor át fogjuk bosszankodni az életünket, ráadásul teljesen fölöslegesen. Emellett az is elmondható a kütyüről, hogy példásan teherbíró az akkumulátora, és annyira pehelykönnyű, hogy időnként akár el is feledkezhetünk arról, hogy viseljük, ami egy óriási piros pont az okosórák esetében.

A Xiaomi Mi Watch tökéletes választás azoknak, akik figyelemmel szeretnék kísérni az egészségi állapotukat és fittségüket, de nincsen szükségük túlságosan részletekbe menő információkra ezekről. Jelenleg három színben kapható a klasszikus változata, míg a Lite kettőben.

Xiaomi Mi Watch okosóra

Ára: 39 900 Ft

Hirdetés

 

Xiaomi Mi Watch Lite okosóra

Ára: 19 900 Ft

Hirdetés

 

Keresés az oldalon