Belföld 2020. szeptember 02.

A kaland és kultúra városa: Pécs

Fatima Belföld 2020. szeptember 02.
A város színes történelme, lenyűgöző látnivalói és a Mecsek mindig vonzza a látogatókat. Mutatunk 5 okot, miért kell feltétlenül ellátogatnod Pécsre!

Aki járt már itt, pontosan tudja: Pécs a kaland és a kultúra városa. Aki egy kis adrenalinlöketre vágyik, bőséggel válogathat az izgalmasabbnál izgalmasabb lehetőségek közül, aki azonban kultúrára éhezik, nevezetességek végtelen sora tárul elé. Ebben a cikkben néhány fő látnivalót ismerhetsz meg, illetve elkalauzolunk a Pécs melletti községekbe is, ahol további színes programokra lelhetsz.

1. A kalandos Pécs

A Mecsextrém Park Pécstől 2 kilométerre a 66-os számú főút mellett, Árpádtetőn található. Itt bátrabbak és kevésbé bevállalósak is megtalálják saját szórakozásukat: erdei bob, alpesi kötélpályák, tiroli csúszók, 3D karika, rodeó bika, x jump, mászófal-rekeszépítés, hófánk csúszdapályák, lőszimulátor, kibővített kétszintes beltéri játszóház gondoskodik az önfeledt pillanatokról, a harcos kedvűek még airsofttal is próbálkozhatnak. Egy játékkal teli nap levezetéseként 20 perc kocsikázással elérhető a tévétorony vagy az állatkert.

A PécsZoo a Mecsek oldalában található állatkert, mely idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. Számtalan különleges állatfaj, medúzás akváriumok, planktonbemutató és még alpaka is várja a látogatókat.

A 197 méter magas pécsi tévétorony a Mecsekben az 535 méter magas Misina csúcsán áll, Magyarország legmagasabb épülete. A nem tériszonyosoknak meleg szívvel ajánlunk, hogy innen nézzenek körbe, majd fogyasszanak egy isteni ebédet, vacsorát a torony éttermében.

2. A kultúra a pécsi levegőben

A pécsi püspökséget 1009-ben Szent István király, az ország első egyetemét 1367-ben Nagy Lajos király alapította, a várost azonban Janus Pannonius tette az ország kulturális, művészeti életének egyik központjává – azóta is jelentős a szerepe. A kultúrák és nemzetiségek keveredése mindig jelen volt a területen, így nem véletlen, hogy  a város 2010-ben Essennel és Isztambullal együtt Európa egyik kulturális fővárosa lett.

Széchenyi tér és Gázi Kászim pasa dzsámija
Széchenyi tér és Gázi Kászim pasa dzsámija / MTI/Sóki Tamás

Számtalan múzeum, templom található a városban, egy hétvége kevés lenne ezek bejárásához. A központi sétálóutcán, a Király utcán haladva megtekinthető a Színház Tér, a főtérre érkezve a Hunyadi-szobor, a Szentháromság-szobor, a Dzsámi, a Művészetek és Irodalom Háza, A Zsolnay-kút és egy márkabolt, de innen indul a városnéző kisvonat is, ami elvisz a fő nevezetességekhez. Néhány perc sétával elérhető az Ókeresztény Mauzóleum, ahol idegenvezetéssel ismerhetjük meg a sírkamrákat, a kereszténység, és az európai kultúrtörténet szempontjából fontos temetkezési épületek, festmények, jelképek magyarázatával bizonyítva a keresztény vallás jelenlétét a 4. századi nekropolisz területén. Mellette a Csontváry Múzeum, innen a Dóm térre érkezve pedig a turista szeme elé tárul a pompás Pécsi Bazilika és Püspöki Palota.

A Janus Pannonius utcában – amely a Széchenyi téri Dzsámit és a Pécsi Székesegyházat köti össze – található egy lakatfal, olyan szerelmesek zárnak lakatot, akik ezzel a gesztussal azt kívánják megerősíteni, hogy összetartozásuk örök. 

A legfontosabb látnivalók listájáról egy “tétel” lemaradt: a Zsolnay Múzeum, mely a Janus Pannonius Múzeum állandó kiállítása Pécs legrégebbi ma is álló lakóházában, a Káptalan utca 2-ben. A porcelánból készült díszműveket kronológiai sorrendben, ezen belül stílusirányzatok, tervezők szerinti csoportosításban lehet megtekinteni, emellett egy külön szobában a Zsolnay család berendezései, a róluk készült felvételek is láthatók.

 

Szállások Pécs környékén

Hirdetés

 

3. Magyarhertelend

Fél órányi utazással Mánfán és Magyarszéken keresztül eljutunk a hertelendi Kapucinus kézműves sör otthonába, Magyarhertelendre. Az aprócska község azonban nem csak a magas alkoholtartalmú söritaláról híres, hanem termálfürdőjéről is, melynek vize 550 méter mélyről érkező 38 Celsius-fokos és 1062 méter mélységből jövő 63 Celsius-fokos forrásokból táplálkozik. A főépületben négy beltéri medence valamint egy közvetlen a komplexumból kivezető folyosón megközelíthető kültéri medencével várja a kikapcsolódni vágyó vendégeket. A nyári szezonban a fedett fürdők mellett árnyékos erdei stranddal kiegészülve összesen 12 medencével csalogatják az ide látogatókat. Szaunapark, büfé jellegű éttermek és termálkert is szolgálja a teljes kikapcsolódást.

A vizet ivókúraként is alkalmazzák fogínybetegségekre magas fluoridtartalma miatt.

Aki azonban egy kis kalandra vágyik, a fürdőtől nem messze talál egy meredek feljáratot az erdőbe, ahol fantasztikus túraútvonalakon lehet “bevenni” a Mecseket, sőt, másfél órás hegyi sétával el lehet jutni  Orfűre is.

 

Szállások Magyarhertelenden

Hirdetés

 

Pécs és környéke látnivalók
Pécsi-tó / MTI/Sóki Tamás

4. Orfű

Legfőbb vonzereje a hatvanas, hetvenes évek során megépített három mesterséges tó: az Orfűi-, a Pécsi-, illetve a Herman Ottó-tó. Az első kettő turisztikai jellegű, míg a Herman Ottó-tó inkább tájvédelmi jellegű: fürdeni nem, csak horgászni lehet benne – itt rendezik meg egyébként a híres Fishing on Orfű Fesztivált is. A szabadvízi és kiépített strandok – említésképpen a fantasztikus Aquapark – mellett, sportpályák, lovardák, illetve a tavakon kajakozási, vitorlázási és csónakázási lehetőség is hozzájárulnak a vendégek kikapcsolódásához. A barlangászoknak két fokozottan védett barlangot ajánlunk: a Mészégető-források barlangját és a Vízfő-barlangot, míg a kultúra kedvelői a Malommúzeumban, a Tájház és Kemencés Udvarban múlathatják idejüket.

 

Szállások Orfűn

Hirdetés

5. Abaligeti-cseppkőbarlang

Pécstől neme messze, mindössze 30 perc autóútra található az Abaligeti-barlang a Mecsek leghosszabb, patakos barlangja. Sokáig csak az előürege volt ismert, amelyet a falu első plébánosa, Riedl Antal házának felépültéig pincének használt, s ezért a helybéliek Paplikának nevezték el, majd az 1700-as évek végén megszaporodrak a barlang látogatói, egyre többen kutatták. Ma már hosszú szakaszon bejárható, megtekinthető temérdek cseppkőcsoda, például: a Pisai ferdetorony, a Flórián-kút, a Kálvária, az Elefántfej, Karthágó romjai vagy a Niagara-vízesés.

Abaligeti-barlang
Az Abaligeti-barlang / MTI Fotó: Sóki Tamás

A barlang egyébként jelentős, téli denevérpihenőhely. A kutatók 19 olyan denevérfajt figyeltek meg, amelyek csak barlangban telelnek, vagy szaporodnak. Ezek közül időnként a nagy patkósdenevérek és kis patkósdenevérek a kiépített szakaszokon is láthatók, aki azonban jobban belemélyedne a denevérfajtákba, annak a barlang mellett található Denevérmúzeum látogatását javasoljuk. A környéken kis szuvenírboltok és egy tó is található, ahol vízibiciklizni lehet.

 

Szállások Abaligeten

Hirdetés

Keresés az oldalon