Tippek 2019. december 19.

Kihagyhatatlan karácsonyi programok gyerekekkel

Yelon Tippek 2019. december 19.
Az adventi időszak a karácsony megérkezéséig az izgatott várakozásról, a készülődésről szól. Ez mind a gyerekeknek, mind a szülőknek egy jó felkészülés lehet az ünnepekre, ha sikerül az együtt töltött időt növelni vagy hasznosan tölteni, ami nem kell hogy az ajándékok beszerzéséről szóljon.
vendégszerző
Yelon

Yelon

A Yelon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány programja, amely a www.yelon.hu/szuloknek oldalon szülőknek nyújt segítséget a gyereknevelés kényes kérdéseiben. Az alapítvány a magyarországi gyerekekért dolgozik, a gyerekek legfőbb érdekét képviseli.
Cikkei

Figyeljünk oda, mi esik jól szülőként, és mire vágyhat ebben az időszakban a gyerek. Álljon itt pár ötlet, hogy mivel hangolódjunk az ünnepre közösen. 

A készülődésbe is vonjuk be a legfiatalabbakat is

Sokszor praktikusan is kell gondolkodni, hogy minden beleférjen az időbe, így a készülődést is lehet együtt tölteni. Az is közös élmény, ha elmeséljük, hogy hol tudjuk beszerezni a legszebb díszeket vagy a legfinomabb alapanyagokat a sütéshez, főzéshez. Az adventi naptár, a koszorú, a világítás megtervezése, a színek kiválasztása, az ajándékok elkészítése, kigondolni, hogy melyik családtag milyen és mivel lehet meglepni – mind-mind tervezés és belső utazás, amihez a jó helyek megtalálása és a gyerek bevonása klassz együttes élményt ad.

karácsonyi készülődés gyerekekkel
iStock

Gondolkozzunk közösen, hogy milyen karácsonyt szeretnénk: ezzel lehet átadni azt a fontos tapasztalatot, hogy ünnepi hangulatot tudunk közösen megteremteni, ami nem adatik meg magától. Persze hagyjunk meg néhány műhelytitkot! A szövetkezés az egyik gyerekkel a másik családtag meglepetéséhez mélyíti a kapcsolatot, és kellemes bizsergést, várakozást okoz.

Mozgás, szabad levegő, téli programok

A játszótereken túl hosszabb túrákra is el lehet menni, nagyobb hegycsúcsokat is meg lehet hódítani.

Össze lehet kötni ezeket a kirándulásokat az ünnepi mesékkel, legendákkal, kincskereséssel, hogy izgalmasabb legyen a gyerekeknek.

Fel lehet keresni a közeli vagy távolabbi kirándulóhelyeket – ezekhez remek térképeket és útleírásokat lehet találni az interneten. Ha lehetőség van rá, a közös hóemberkészítés, szánkózás, síelés, korcsolyázás remek program mindenki számára.

Vásárok, fények, esti programok

Kalandos tud lenni a nézelődés a karácsonyi vásárokban, ahol zenei programok, bábelőadások, felolvasások is szoktak lenni a gyerekeknek.

Érdemes előre informálódni, hogy milyen családos programokat ajánlanak, mert a bóklászás, nézelődés a gyerekeket nem köti le annyira, és nagy lesz a kísértés, hogy kérjenek még egy ajándékot. Egy esti séta a gyerekekkel a kivilágított utcákon beszélgetéssel, meséléssel nagyon intim tud lenni anélkül, hogy meg kellene tervezni. A spontaneitás, egy-egy kaland kigondolása akár hagyományteremtő is lehet.

Műhelyek, foglalkozások, adománygyűjtés

Sok helyen szerveznek ajándékkészítést, különböző mesterségek bemutatását, apró meglepetésekhez kézműves foglalkozást.

A gyerekek számára is jó élmény új dolgokkal megismerkedni, és növeli a hatékonyság érzését, ha valamit saját maga el tud készíteni, miközben nagyobb csoportban a türelemre is megtanítja a várakozás, amíg más van soron.

Ezekkel a foglalkozásokkal az örömszerzést is megismerik a gyerekek: hogyan gondoljon a másikra is, hiszen a karácsony nemcsak a kapásról, hanem az adásról is szól.

Bár egész évben gyümölcsöző lehet az adományozásra tanítás, legtöbbször a karácsonyhoz kötődik ez a tevékenység. Érdemes ilyenkor beszélgetni arról is, hogy mennyire különböző élethelyzetekben vannak a rászorulók, és összeszedni, hogy mi az, amiben már egy gyerek is részt tud venni, miben tud már ő is segíteni. Ötleteljünk közösen, beszélgessünk erről a témáról – sok meglepetést tud okozni egy-egy ilyen helyzet.

karácsonyi program gyerekekkel
iStock

Itt az év vége, a hosszabb utazásokat is megérdemlik

Ha lehetőségünk van rá, induljunk hosszabb utakra, ahol a régen látott rokonokat, ismerősöket is meg lehet látogatni. A téli hangulat megtalálása lehet, hogy egy hosszú hétvégén sikerül, távolabb a várostól, a havas tájak között. Gondoljuk végig, ez milyen élményekkel és készségekkel gazdagíthatja gyerekünk életét, és mennyire lehet a pihenésnek, feltöltődésnek átadni a helyet.

 

Vancsura Petra pszichológus, a Yelon program szakértője

Keresés az oldalon