TOP 10 adventi program országszerte

Startlap Utazás 2019. november 22. Itthon
Itt az év vége, megérdemeljük, hogy egy picit lassítva készülődjünk majd a legszebb és legnagyobb ünnepre, de azért mégis kikapcsolódva. A karácsonyt megelőző rohanásba iktatnánk be olyan “fékeket”, ahol a családdal, de akár a barátokkal is jól tudjuk érezni magunkat, hogy aztán újból magasba szökhessen a vásárlási láz. Megnéztük, Budapesten kívül merre érdemes indulni adventkor.

Kis hazánk több szegletéből válogattunk: elhozzuk a legnagyobb vásárok illatát és fényeit, valamint rendezvényeket, ahol felcsendülnek az ilyenkor megszokott dallamok, terítékre kerülnek az újborok. A mézeskalácsnak külön fesztiválja lesz, de az is kiderül, hogy a Balatonon direkt ilyenkor tartanak vitorlásversenyt.

Mikulásfalva, Nagykarácsony – 2019. december 17. – december 22. 

Mikulás a gyerekek körében, advent idején a Mikulásház udvarán
A gyerekekhez szól a Mikulás Nagykarácsonyban, advent idején a Mikulásház udvarán (Fotó: MTI / Mudra László)

A Mikulással a magyarországi főhadiszállásán bárki találkozhat az adventi időszakban. Ajándékot is készíthetnek itt helyben a lurkók, de várja őket a jóságkút, az adománykuckó is. Az udvaron a Télapó szánjával fotózkodhatnak, de még a sétáló Olaf és Rudolf rénszarvasokkal is lehetőség nyílik egy kis beszélgetésre. 

Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár  – 2019. november 29. – december 7. 

Pécsi adventi vásár
Adventi vásár Pécsett, a Széchenyi téren (Fotó: MTI)
Utaznál, de nem tudsz dönteni? Kövesd az Utazás Tippek oldalt a Facebookon a legmenőbb úti célokért!Követem!

Idén november utolsó péntekén veszi kezdetét Baranya megye legszebb ünnepi forgataga a Széchényi téren. A klasszikus ünnepi vásárban a megszokottakon túl megcsodálhatjuk a fényfestés pazar világát, felkereshetjük a Mikulásházat, tanúi lehetünk a vasárnapi gyertyagyújtásoknak is.

Ha valaki mégis egy picit másra vágyna, annak csak ajánlani tudjuk a régió legnagyobb borral kapcsolatos eseményét, amelyet szintén a téren rendeznek, a Littke Palace Látogatóközpontban. Az Adventi Borszalonon rengeteg kiváló magyar borászat mutatkozik be, de külföldiekből sem lesz hiány. Természetesen olyan étkek is bemutatásra kerülnek, melyek a lehető legjobban illenek az itt fogyasztható italokhoz.

XII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál – 2019. december 6. – 8. 

Mézeskalács az adventi vásárban
Mindenféle mézeskalács édességek az adventi vásár kínálatában (Fotó: iStock)

Az adventi rendezvények közkedvelt édessége és a méz köré szerveznek fesztivált Magyarország egyik legszebb történelmi városában.

A számtalan program és a vásár mellett fáklyás felvonulást is tartanak a lovagi rendek tagjaival, valamint a Mézkirálynő első udvarhölgyével, sőt megválasztják a Mézlovagot is.

A látogatók részt vehetnek mézszentelő szentmisén, viaszgyertya versenyen, de még mézes szauna is várja őket a Gyulai Várfürdőben.

Adventi koncertek, Sopron – 2019. december 7.

Hegedűs játszik a hangszerén.
Hegedűs egy szimfonikus zenekarban (Fotó: iStock)

A hűség városában két nagyszerű hangverseny is lesz az ünnepi időszakban, napra illetve majdnem órára pontosan azonos időpontban.

A 190 éves Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar muzsikáját a Szent Imre templomban élvezhetjük majd.

A koncert külön érdekessége, hogy felcsendül három szerzemény is, mely a Reszkessetek betörők! című filmben volt hallható.

A Fidelissima Vegyeskar jótékonysági koncertjére az Evangélikus Templomban kerül majd sor. A szívmelengető karácsonyi énekek hangulatvilágát ritkán látható, látványos homokfestéssel teszik még varázslatosabbá.

Adventi Téli Fesztivál és Vásár Győr / 2019. november 29. – december 23.

Advent alkalmából fényfestés Győrben
A győri adventi programsorozat megnyitóján fényfestés a Loyolai Szent Ignác bencés templom homlokzatán 2017 decemberében (Fotó: MTI / Krizsán Csaba)

Ha valaki járt már ilyentájt a Rába parti településen, az tudja, hogy nemcsak egyetlen teret, hanem a belváros jelentős részét is az ünnepi hangulat járja át. Nyugodtan elmondhatjuk, mindenhova bőven jut a karácsonyi fényekből. Nem is lehetne ez másképp, hiszen a régió legnagyobb adventi vásáráról van szó, ahol több utcát is ellepnek a árusok portékáikkal.

De ha már említettük a fényeket: idén is, ha lemegy a nap, többször átszínezik majd a Széchenyi téren található bencés rendházat és templomot. 

Debreceni Adventi Vásár – 2019.november 23. – december 23.

Adventi vásár Debrecen.
Ünnepi adventi vásár Debrecenben. Jobbról a Debrecen Eye óriáskerék látható. (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Az ünnepi sokadalmat a cívisvárosban a régmúlt emlékeit felidézve pásztorok, juhászok és csikósok felvonulása nyitja meg, no meg egy remek Kelet Brass Band koncert. Száz faházban kínálják az árusok a portékáikat, és a finom karácsonyi étkeket, illetve a forralt borokat. Ha errefelé járnánk, ne hagyjuk ki az óriáskereket, mert felülről nézve csodás látványt nyújt a vásárnak helyet adó Kossuth tér.

Szegedi Karácsonyi Hetek Szeged  – 2019. november 29. – december 24. 

Karácsonyi vásár Szeged főterén
A karácsonyi vásár Szegeden, a Dóm tér előtt, a gyerekek számára épített szalmalabirintussal (Fotó: MTI)

Nem szerénykednek a szegediek, megadják a módját az adventi hangulatnak. A Dóm téren lesz óriáskerék, ahogyan korcsolyapálya is várja a vendégsereget. De felállítják Magyarország egyik legnagyobb szalmalabirintusát, sőt újra lesz Mesekastély táncházzal, koncertekkel, kastélymozival.

Advent Miskolc – 2019. november 29. – december 23. 

Adventi villamos fényei Miskolcon
Fényfüzérekkel feldíszített adventi villamos a miskolci Széchenyi utcán
MTI Fotó: Vajda János

Ismét ünnepi hangulat járja át a Szent István teret november utolsó péntekétől. A klasszikus adventi vásárban lesz Szeretet Sütigyár (egy kicsivel arrébb, az Erzsébet téren) ahol a helyszínen önkéntesek gyönyörű mézeskalácsot készítenek majd. A fellépők közül Czelláth Pannát, valamint a Sky Fanaticot ajánlanánk minden idelátogatónak, no meg persze az ilyenkor ünnepi díszben kivilágított villamost is.

Adventi Forgatag Nyíregyháza – 2019.november 30. – december 31. 

Hóember Nyíregyháza főterén advent idején.
Advent idején hóember figura Nyíregyháza főterén, a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyház előtt (MTI Fotó: Balázs Attila)

Minden eddiginél nagyobb fényárban fog úszni a belváros: a szervezők még a tavalyinál is nagyobb pompát ígértek. November utolsó vasárnapján meggyújtják az első gyertyát a koszorún és ettől kezdve egymást érik majd a fellépők a Polgármesteri Hivatal előtt felállított színpadon.

V. Balatonlellei Karácsonyi Vásár és III. Adventi Gasztro Piknik  – 2019. december 7-8. 

Balatonlelle, BL YachtClub épülete
Balatonlelle, BL YachtClub épülete a korcsolyapályával (Fotó Blyc.hu)

A magyar tenger egyik legnagyobb téli buliján lesz koripálya, fotózkodhatnak a kicsik a Mikulással, és egész nap szól majd az élőzene. Meglepetésként pedig elrajtol a IV. Mikulás Regatta vitorlásverseny. Hogy mindez miként is fog kinézni ezen a két napon, a Bl Yacht Clubnál, az ide kattintva fog kiderülni.

Keresés az oldalon