Hat szokatlan karácsonyi vásár a Lajta és a Rajna között

Élet Sója
Az Élet Sója blog megmutatja, hová érdemes elutazni Németországban és Ausztriában, ha különleges, nem mindennapi karácsonyi vásárt szeretnénk látni.
vendégszerző
Élet Sója

Élet Sója

Bagó Tünde az Élet sója blog szerzője. Foglalkozott kultúrával, tanítással, majd átnyargalt jogásznak. Szereti az élet sóját, az utazásokat, a gasztronómiát, a kultúrát, a művészetet, a történelmet, s mindent, ami megfűszerezi az életünket.
Cikkei

A jól ismert városrészek és utcák decemberi átalakulása már beépült a tudatunkba. A mi kis német városunkban már novemberben látom az első jeleket, amelyek a karácsonyi vásárra utalnak. Csinosítják az utcát, kijavítanak ezt-azt, elkezdik a fényeket felrakni. Majd megérkeznek a megszokott faházak, amelyekben hamarosan a már jól ismert árusok kínálják a portékáikat. Van közöttük több is, akikhez visszajárunk, mert az ő Lebkuchen-je (német mézeskalács) a legfinomabb, náluk kapni a legszebb mézgyertyát, ott isteni fűszerekkel ízesítik a Glühwein-t (forralt bor), amott pedig egyenesen Drezdából hozzák el az ízletes Handbrot-ot (kenyértészta sonkával, sajttal).

Ezek a decemberi hétköznapok elválaszthatatlan részeivé váltak, de azért, hogy ne legyünk csak a szokásaink rabjai, hanem mindig fedezzünk fel új dolgokat is, hiszen azok által mi magunk is kicsit megújulunk, minden évben meglátogatunk egy „szokatlan” karácsonyi vásárt.

Szokatlan legyen vagy azért, mert specializált egy adott portékára, vagy azért, mert különleges helyen található, vagy a megcélzott közönség a társadalom egy adott rétege.

Van egy listám, amelyet évek óta bővítek, ha egy különleges vásárról hallok, vagy éppen személyesen sikerül felfedeznem. Erről a listáról szemezgettem, hogy nektek is legyen egy új felfedezésetek 2019 decemberében.

Ahol a Neckar-folyó vize is csokis lesz

Az egyedi karácsonyi vásárok után kutatva jutottunk el az évente megrendezésre kerülő Tübingeni Csokoládéfesztiválra, amely szerintem Európa egyik legnagyobb csokis karácsonyi vására, de Németországban biztosan a legnagyobb.

Csokoládés spagetti az osztrák Zotter sátrából, forró csokifagylalt az olaszoktól, az esőerdő védelmét szolgáló táblás csokoládé Afrikából, csokis sör, csak, hogy a német sörimádók se maradjanak szárazon, a Fekete-erdő torta ízvilága egyetlen pralinéba sűrítve, a négercsók újragondolva, a híres sváb Maultaschen (raviolira hasonlító töltött tészta) marcipánból és nugátból elkészítve, a még híresebb frank hólabda csokiba mártva, a lübecki marcipántömbökben, a teljesség igénye nélkül mindaz, amire itt rábukkanhatunk.

A csokoládé persze nemcsak egyszerűen a lábunk előtt hever, hanem a gondolatokba, a testünkbe is bemasszírozza magát. A programok között olyanokra akadhatunk, mint a saját karácsonyi pralinénk elkészítése, a híres tübingeni kávézók világának felfedezése (amelyek közül nem egy már évszázados hagyományokkal rendelkezik), az Agnus marha csokis szószban tálalása, a csokis masszázs élvezete, vagy a kakaóval készült festmény művészek általi elkészítése.

S az egészhez ez a Neckar-parti város minden bája és romantikája, kulturális miliője párosul. Ebben az évben a fesztivált december 3. és december 8. között rendezik meg a német Tübingenben. Bővebb információ itt!

Ahol a völgyben marad a mindennapok gondja

A rejtett, apró karácsonyi vásárok után kutatva találtam rá egy kis bajor falura, Halsbachra, amelynek 800 fős lélekszámából arra következtettem, hogy itt biztosan olyan hangulatra lelhetünk, amelyet a helyiek szívükkel-lelkükkel teremtettek.

A Halsbacher Waldweihnacht (Halsbachi karácsonyi vásár, Halsbach, Németország) egy erdő közepén található nem messze Münchentől és Salzburgtól, az osztrák-német határ mentén.

A sok száz fa között egy erdei színpadon építik fel az adventi falut, amelyhez gyertyákkal és lámpásokkal kivilágított ösvény vezet.

Úgy tartják, hogy ezen az úton, az élet labirintusán (ahogyan a szervezők elnevezték) mindenki maga mögött hagyhatja a mindennapok gondját, ellazulhat. Az út mellett erdei kunyhókban pedig még ajándékokra is akadhatunk szeretteink számára. A vásár közepén kórusok, zenekarok szórakoztatják a látogatókat. Ez az a karácsonyi vásár, ahol a mesék és a misztikum világába is belecsöppenhetünk, ugyanis Andersen Hókirálynője is vendég lesz az erdőben Halsbacher mellett ebben az évben.

A következő videóban a szervező és helyiek beszélnek elég erős bajor akcentussal, de a hangulat kedvéért érdemes belenézni. Bővebb információ itt!

Ahol a legmagasabb vásárban lehetünk

Az osztrák Petzen-hegyen (Petzen, Ausztria – Graztól nem messze) 1700 méteres magasságban rendezik ezt a karácsonyi vásárt. A látogatók egy 15 perces felvonózás után érkeznek meg a varázslatos adventi világba. A helyszínen túl zenei előadásai (open-air) is mindig elkápráztatják a látogatókat – hallom Ausztriában élő barátaimtól. A hó nagy eséllyel nem marad el ebben az évben sem, így a fenyőkkel együtt garantáltan megteremti a karácsonyi hangulatot.

A karácsonyi vásárra 2019-ben december 7-én, 14-én és 21-én 14 és 19 óra között kerül sor a Petzen-hegyen. Bővebb információ itt!

Ahol vonatok suhannak el felettünk

Egészen véletlenül fedeztük fel egyszer Dél-Németország egyik különleges helyszínen megrendezett karácsonyi vásárját. Freiburg városából autóztunk hazafelé, már este volt és hirtelen araszolni kezdtek az autók. Szerencsére, mondom így utólag, hiszen ennek a lassításnak köszönhetően pillantottam meg az út bal oldalán, egy szurdokban a kicsi, kivilágított faházakat.

A hely a Fekete-erdőben a Ravennaschlucht volt. A szurdok fölött egy viadukt húzódik, amely része a környék egyik legszebb vasúti útvonalának is. Az útról rápillantva amikor éppen egy vonat futott át a viadukton, úgy tűnt, mintha egy nagy terepasztal lenne. Szerencsére az adventi időszakban már gyakori, hogy itt hó borítja a tájat és ezzel még jobban fokozza a hangulatot. Mondanom sem kell, hogy a kis házikókban a Fekete-erdő tradicionális ételeit és kézműves alkotásait (naná, hogy kakukkos órát is) kínálták. Bővebb információ és nyitvatartás itt!

Repüljetek el ezzel a kis videóval a Fekete-erdő legszebb karácsonyi színhelyére!

Ahol a kert a karácsonnyal találkozik

Németországban több helyen, Berlinben, Stuttgartban, Münsterben és Drezdában botanikus kertekben vagy parkokban indult útjára a Christmas Garden – karácsonyi kert programsorozat az adventi időszakban.

Ilyenkor a kertekben fények gyúlnak ki esténként, amelyek a bokrokat, fákat, szobrokat, épületeket egy varázslat, egy mese részévé alakítják.

Ahová én ebben az évben készülök, az a stuttgarti Christmas Garden (a Wilhelma Állatkert és Botanikus kert). Itt két kilométeres ösvényen lehet végigsétálni és élvezni a fények játékát. Azt ígérik, hogy ebben az évben nemcsak a fények, hanem a hangok is nagy szerephez jutnak. Harangok, karácsonyi csengők és dallamok hangoznak fel a kertben, néha egészen váratlanul. Izgalmasan hangzik, nem?

Bővebb információ itt!

 

 

Ahol minden egyszerűen csak szép

Ráadásként azt a helyet szeretném ajánlani, amely a nászutunk óta a bakancslistánkon van téli kiruccanáshoz. A Salzkammerguti tavak egyike, a Wolfgangsee körül található kis falvak St. Gilgen, St. Wolfgang és Strobl olyannyira elbűvöltek bennünket annak idején, hogy azóta is szívesen ajánljuk ismerőseinknek.

Pár éve pedig karácsony környékén több helyen olvasom, hogy Ausztria legszebb és legkedveltebb karácsonyi vásárjának kiáltják ki. Az apró települések dekorációja már önmagában kiérdemeli ezt a címet a beszámolók szerint, de az adventi hajókörút, amely mindhárom települést érinti, maga az álom. El tudom képzelni, hiszen nyáron is az volt!

A „legszebb ruha” mellett mindegyik település igyekszik még valami egészen különlegessel is szolgálni: St. Gilgenben egy 9 méter magas gyertyát állítanak fel, Stroblben 6 méter széles üstököst készítenek, s St. Wolfgangban a vízen egy 19 méter széles lámpás úszik.

Az adventi vásárok évszázados hagyományára nemcsak a kínált portékákkal emlékeznek, hanem azzal is, hogy esténként, 16 óra után lekapcsolják a villanyt a falvakban és csak a természetes fények, a gyertyák, a lámpások világítanak az utcákon és a vásárban. Mesebeli tájon mesebeli hangulat lehet – nézzük meg, gyertek! Bővebb információ itt!