Bájos erdei faházak Magyarországon, ahol ősszel és télen is pihenhetsz

Szponzorált tartalom
Az ősz és a tél is remek időszak a kikapcsolódáshoz, és érdemes fontolóra venni ilyenkor, hogy az évszakok adta örömöket ne az aszfalt árnyékában élvezzük ki. Sokkal inkább egy igazi erdei faházban, ahol tökéletes kényelemben pihenhetsz, ugyanakkor közel a természet!

Az ősz beköszöntét sokan szomorúan konstatálják, hiszen a strandidőnek vége, a forró nyári hetek egyszer csak hűvös hétköznapokba fordulnak. Pedig ez az évszak fantasztikusan szép: a növények felöltik legszínesebb ruháikat, és a fullasztó meleg helyét átveszi a friss, ropogós őszi levegő, az utcák megtelnek az avar és a sürgés-forgás illatával, gyorsan haladó harisnyás lábakkal.

Hacsak nem külföldre utazunk, a hasunkat már nem süttethetjük a vízpartokon, helyette viszont kapunk valami legalább ugyanolyan jót: tökéletes időjárást kirándulásokhoz, amihez végre újra felvehetjük a kedvenc kardigánunkat.

Nincs más hátra, mint megtalálni az ideális helyet: ennek érdekében olyan településeket mutatunk, ahol igazán jó lenni ilyenkor, ahol kisebbeket és nagyobbakat egyaránt túrázhatunk, és ahol van a közelben olyan látnivaló, amiért akkor is megéri elmenni, ha nem rajongunk az erdei gyaloglásért. 

Noszvaj

A Bükk a túrázók paradicsoma, az Egri-Bükkalja területén fekvő Noszvaj azonban az a hely, ahová tényleg érdemes akkor is ellátogatni, ha az időjárás-előrejelzés csapadék érkezéséről árulkodik. A szépségéről híres egerszalóki termálfürdő például kocsival alig 25 percre fekszik, és menet közben Egert is megnézhetjük, ha egy kis kultúrával vegyítenénk a láblógatós fürdőzést. Ha ennél is bátrabbak vagyunk, akkor még a Szalajka-völgybe is elmehetünk, hiszen egyáltalán nincsen messze.

De Noszvajban az a jó, hogy nem nagyon kell kitenni a lábadat ahhoz, hogy elfoglald magad akkor, ha nem szeretnél túracipőt húzni: egy szuper tavacska és forrás van a településen is, van dombtető, rajta Trianoni emlékművel és nagyszerű kilátással – ki mit szeret. A helység főként a kastélyáról nevezetes, ami kívül belül egyaránt igen csinos, a barokkot kevésbé élvező közönségnek meg ott a kastélypark növénykülönlegességekkel.

A sornak még abszolút nincs vége: van itt tájház, amely hűen mutatja be a 19. század végének körülményeit, és fontos helyi néznivalót nyújt a nem olyan régen még lakókkal rendelkező barlanglakások csendes pusztulása is.

Ha csak nyugalomra és begubózásra vágysz, Noszvajtól ezt is megkaphatod: a községben városi fül számára döbbenetes a csend, és itt találtunk egy olyan szállást, ahonnan lehet, hogy nem is lesz kedved elindulni sehova, annyira jó.

Az Erdei Kisház túlzás nélkül mindennel fel van szerelve, a kényelmes ágy itt alap, meg a tévé is, HBO-val. Ha akarod, reggelit is visznek az ajtód elé, van fürdődézsa, szauna és borospince is, és mindez kiemelkedően esztétikus, imádni való kivitelben.

Erdei Kisház

Csodálatos erdei kisház, mely neked van kitalálva! Családoknak és baráti társaságoknak is kitűnő!

Hirdetés

Felsőtold

Felsőtold is egyet jelent a túrázók mennyországával, de van itt még valami, ami különlegessé teszi ezt a 125 lelkes kistelepülést: a közvetlen szomszédságában van Hollókő. Az UNESCO világörökségi listáján szereplő egyetlen magyar falut vélhetően senkinek sem kell bemutatni, a Nógrád megyei palóc helységet az egész világon ismerik. Amitől Hollókő igazán érdekes a népi kultúrán túl, az az, hogy ez egy élő, lakott település, nem múzeum. Ja, és amúgy októberben rendezik a Szüreti Mulatságot, novemberben meg a Szent Márton Napi Vigasságot.

Felsőtoldon egyetlen látványosság van: a falu közepén álló késő barokk harangtorony, de egy ilyen aprócska, nógrádi falu páratlan élményt nyújt. A Cserhát Vendégház egyébként éppen a Hollókő felé vezető úton található, ráadásul a Kéktúra útvonalán, idillikus erdei környezetben. Itt plazmatévé nincs, van helyette hamisítatlan falusi varázslat, bográcsozó és kemence, valamint a sportos lelkületűek számára egy focipálya is.

Cserhát Vendégház Felsőtold

A vendégház családoknak is ideális, csendes erdei környezetben helyezkedik el.

Hirdetés

Bakonynána

Bakonynána kevésbé erős húzónév, mint amilyen Noszvaj vagy Hollókő, pedig igazából rengeteg szabadidős tevékenységet kínál. A Kéktúra térképén ez a település is rajta van, de azt már elég komolyan hangsúlyoztuk, hogy ebben a válogatásban csak olyan helyek szerepelnek, ahol napestig kirándulhatunk.

Mit lehet még csinálni ezen kívül Bakonynánán? Egyrészt itt van a bakonynánai Római fürdő, van két arborétum (a nádasdy és a zirci), az igazi ritkaságnak számító két tési szélmalom, amelyek közül az egyik még mindig működik. És akkor még Cseszneki várról nem is beszéltünk, vagy a Pannonhalmi Apátságról, meg arról, hogy ide télen már csak azért is érdemes jönni, mert az eplényi Síaréna is közel van. Cseszneken pár éve adták át hazánk első via ferratáját, akinek hiányzik egy kis adrenalin az életéből, az feltétlenül keresse fel.

Bakonynánán a Hópihe Apartmanokban pihenheted ki magad akár egyedül, akár családdal –  a takaros, csendes, gyerekbarát ház kifogástalanul rendezett kerttel, fákkal tarkított szántóföldekre nyíló szép kilátással rendelkezik. Azoknak pedig, akik szeretnek enni, jó hír, itt van jól felszerelt konyha, plusz lehetőség a reggelire, melynek keretében gondosan válogatott helyi ételeket és bio zöldségeket kaphatunk. És ami még nagyon jól hangzik, az a fával fűthető kerti dézsa az udvarban.

Hópihe Apartmanok Bakonynána

Engedd el a stresszt az udvaron található fűthető dézsa segítségével!

Hirdetés

Szatta

Szatta az a hely, ahol gyakorlatilag tényleg semmi sincs, már ha nevezetességekben gondolkodunk, Felsőtold és az ő egyetlen harangtornya simán lenyomja Szattát. Nekünk mégis az egyik kedvencünk a négy közül ez a település. Ennek két oka van: egyrészt itt még annyian sem élnek, mint Felsőtoldon, négy évvel ezelőtt pontosan 76 főt számlált a lakosság, vagyis ez tényleg egy nagyon pici falu, másrészt zseniális fekvése van.

Szatta területe ugyanis az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozik, és nem mellesleg Vas megye dél-nyugati csücskében terül el, vagyis belföldi túránk egy szempillantás alatt külföldivé válhat, és három másik ország közül is választhatunk: a legrövidebb út Szlovéniába vezet, Ausztria sincs sokkal messzebb, de még Horvátországba is eljutunk egy órán belül. Viszonylag közel – körülbelül fél órára – találunk fürödhető tavat és wellness központot is, lovas tanyákat és skanzent.

Arra készüljünk fel, hogy Szattán a térerő nem lesz tökéletes, de nyugi, a Kiskemence Faházban van internet. A fáradalmakat függőágyakon pihenhetjük ki, amelyekre lágy árnyékot vetnek a nagy fák, az öreg almafa alatt található kiülőről pedig tökéletes kilátás tárul elénk az erdőre a kert lábában. Itt még a vendégkönyv is tele van szeretettel, a háziasszony az udvarban szedi az érkezőknek a friss virágot, és kérésre termelői piacon vásárolt reggelit is kaphatunk.

Kiskemence Faház Szatta

Valódi felüdülés minden évszakban, minden korosztálynak!

Hirdetés

 

Amennyiben még tovább böngésznél a faházak között őszi, vagy téli időszakra, akkor nézd meg a teljes kínálatot: 

Csendet és nyugalmat keresel?

Több mint 700 tipp Magyarországon!

Hirdetés