Belföld 2021. július 06.

Ennyiért nyaralnak a családok a Balcsin, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál

Fatima Belföld 2021. július 06.
Nem okozunk meglepetést: idén is ki kell nyitni a pénztárcát annak, aki a Balatonhoz vagy a Tisza-tóhoz megy nyaralni.

Egy hónap már eltelt a nyárból, de Magyarország népszerű nyaralóhelyein még csak most indul a főszezon: júliusban és augusztusban tömegeket várnak; főleg, hogy múlt hét szombattól újabb lazításokat vezettek be a hatóságok. Már nem szükséges védettségi igazolvány a szálláshelyeken, és az éttermekben sem. Az ország 3 legkedveltebb vízpartjánál, a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál idén is mélyen a zsebbe kell nyúlniuk a pihenni vágyóknak.

A határ a csillagos ég

Balatonon nagyon specifikus az árképzés, egy óriási szorzó van a klasszikus főszezonon. A nyári Balaton sokak szemében tényleg drága, viszont még így is akkora tömegturizmus van, amit kiszolgálni sokszor nagyon nehéz. A szezonon kívüli Balaton, akár egy júniusról beszélünk, akár egy szeptemberről, ott sokkal olcsóbb eltölteni egy nyaralást. Ha egy egységnek veszünk egy éjszakát nyáron, ugyanazért a pénzért akár 3-4 napot is el tud tölteni szezonon kívül a vendég” – mondta Tóth Balázs, aki apartmanokat és éttermet működtet a magyar tengernél. Tapasztalatai szerint külföldiek még nincsenek, ám így is szeptemberig be vannak foglalva a szobák. A szállás 15 ezer forinttól kezdődik, a hatás pedig a csillagos ég, míg az étkezés leginkább a nyaralók igényetől függ – akár 10 ezer forintért is meg tud vacsorázni egy négyfős család. 

Illusztráció: Getty Images

Idén hosszabb lehet a szezon, az emberek pedig leginkább hosszú hétvégét töltenek a Balcsin, az egységek viszont munkaerőhiánnyal küzdenek, sok vendéglátós eltűnt a szakmából, és nagy valószínűséggel nem is térnek vissza a bizonytalanság miatt. Ha az árakat nézzük, a napozóágy 2000, a főtt kukorica 900 forint egy siófoki strandon, míg a felnőt 1000, a gyermek 600, a négyfős családi belépő pedig 3000 forintot kóstál. Augusztus 2 és 8 között Balatonfenyvesen a legolcsóbb a szállás:

6 éjszaka 2 felnőtt és 2 gyermek részére 108 ezer forint, közben Siófok egymillió 300 ezer forint ugyanebben az időszakban.

Velencei-tónál augusztus 2-8 között a leolcsóbb 162 720 Gárdonyban, ám a legdrágább szállás is itt található, amit 775 200 forintért vesztegetnek. A Tisza-tóhoz, mondjuk Sarudra leginkább a családosok látogatnak, egy gombóc fagyi 300, egy lángos 700, egy pizza 1500 forintnál kezdődik. Egy család egyetlen napra  40-50 ezer forinttal számoljon. Tiszafüreden van a legolcsóbb és a legdrágább szállás is: 94 500 és 867 440 forint augusztus 2 és 8 között két felnőtt és két gyermek számára.

Keresés az oldalon