Tisza-tó és Tiszafüred: lenyűgöző látnivalók, csónakázás, biciklitúra is vár

Az észak-alföldi várost gyakran a „Tisza-tó fővárosának” is nevezik, az egykori ipari település fokozatosan átalakult idegenforgalmi központtá - azóta a biciklisek, vízimádók paradicsoma. Mutatjuk a kihagyhatatlan látnivalókat!

1. Városnézés

Aki most látogatna Tiszafüredre, pont jókor időzített, ugyanis nemrég elkészült a város felújított főtere, ahol egy látványos, fény- és hangjátékkal is felszerelt, 227 négyzetméteres szökőkút található, 52 négyzetméteres vízfelülettel. Egy hangulatos sétányt is kialakítottak a Kiss Pál út és a Belsőfokpart út között – ezen a területen zöldségpiac létesült -, valamint egy kávézó is várja a vendégeket. Itt kapott helyet a város legnagyobb játszótere is: a Városligetben a két ikonikus dombon különböző játékokat, szökőkutat és kilátót is épített a kivitelező. Innen karnyújtásnyira van a Lipcsey-kúria (Kiss Pál Múzeum), kisebb sétával könnyedén megközelíthető a Kemény-kastély és a kastélypark, a Nyúzó Gáspár Fazekasház – ez utóbbinál megtekinthető egy kiállítás, ami az 1839-1910 között élt neves fazekas klasszicista lakóházában eredeti berendezési tárgyai, alkotásai segítségével mutatja be a fazekasok munka-és életkörülményeit. Aki a hagyományokkal és a régi mesterségekkel ismerkedne, annak a Fazekasház mellett ajánljuk a Bőrműves Alkotóházat, ahol egyeztetés után lehetőség van jurtalátogatásra, valamint alkotótáborok, mesterség bemutatók alkalmával csoportok, és egyének számára a bőrművesség alapvető mesterfogások, valamint az íjászat alapjainak elsajátítására is.

 

Csobbanásra most a Tiszafüredi Strand- és Gyógyfürdőt javasoljuk, ám a nyár beköszöntével a Tisza-tó is elsőrendű fürdőhely lesz.

2. Csónaktúra a Tisza-tavon

Ahogy említettük, Tiszafüred a Tisza-tó fővárosa, így ha arra jársz, mondhatni “kötelező” átadni magad a víz sodrásának. A HÓD vízitúra keretein belül megismerheted a Tisza-tó csodás helyeit egy csónakból. Több útvonal közül választhatsz: Madárrezervátum, Valki-medence, napfelkelte túra a korai órákban, vagy este naplemente túra, Óhalászi sziget, Ökocentrum látogatás, de létezik több titokzatos hely a Tisza- tavon, melyeket csak vízi úton lehet megközelíteni. A túrákon megismerkedhetsz a Tisza-tó különleges növény- és állatvilágával – ebben képzett túravezető működik közre. 

A Tisza-tó – más néven Kiskörei víztározó – látképe. / MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László

3. Biciklivel a tó körül

Ha gyalogtúrára mennél, és még csak most ismerkednél a környékkel, akkor az Örvényi Pákász Tanösvény, a Tiszavirág Ártéri Sétaút vagy a Tisza-tavi Vízi Sétány bejárásával kezdd. Ha biciklit viszel magaddal, vagy bérelnél, és inkább két keréken fedeznéd fel a Tisza-tavat, akkor van egy jó hírünk: tavaly ilyentájt jelentették be, hogy teljesen körbebiciklizhetővé vált a tó, átadták a körülötte megépült 67 kilométeres kerékpárút utolsó szakaszát, a fejlesztés részeként pedig négy híd is megépült. A fejlesztés alapvetően turisztikai céljához igazodva, tiszteletben tartja a táj szépségét, illeszkedik a természetes környezetbe. Két nemzetközi kerékpáros útvonal is találkozik itt, bringásoknak kihagyhatatlan!

 

4. Hortobágyi Nemzeti Park

Az ország első nemzeti parkja a Hortobágyi, amit 1973. január 1-jén alapítottak – híres a Kilenclyukú hídról, a gémeskútról és a magyar szürke szarvasmarháról. A szikesek, rövid fűvel borított legelők, halastavak, mocsarak, holtágak, nádasok vidékén nagyszerű kirándulásokat lehet tenni, miközben a Madarásztúrán távcsövön keresztül szemlélheted meg a vidék messze földön híres madárvilágát. Ürge, menyét, hermelin – csak néhány azokból a kisállatokból, amiket a gyerekek imádnak. Az egyik kedvenc helyünk a Meggyes Csárdamúzeum, ami az egykori sóút mentén létesült, de múlt század elején kijelölt új nyomvonal miatt mára a közúttól  távolabb eső, pusztai környezetben található a csárda. Valaha a füredi, ohati és az egyeki csendőrjárőrök éjszakai találkozóhelye volt, 1975-től múzeum, ami a csárda századfordulós életét és hangulatát idézi vissza. A kiállítás a korabeli bútorokkal, tárgyakkal berendezett tisztaszobát, füstös konyhát, az ivót és a csárdás szobáját mutatja be. Látogatható a vadaspark, újra jár a halastavi kisvasút, de kerékpárral, gyalogosan, akár vezetett túrák keretében is be lehet barangolni a varázslatos vidéket. A csikós bemutató keretei közt pásztorhagyományokkal, legeltető állattartással lehet megismerkedni, míg a csónakázás közben bemutatásra kerül egy halásztanya valamint népi halászeszközök használata.

5. Tisza-tavi Ökocentrum

Tiszafüredtől nem messze, biciklivel is kellemesen megközelíthető távolságban, Poroszlón található a Tisza-tavi Ökocentrum, ami lényegében egy állatkert és szabadidős élményközpont, amely a Tisza-tó élővilágát és a helyi bioszféra működését mutatja be. A fő attrakciója az egymillió liter össztérfogatú édesvizű akvárium-rendszer, amely az épület pinceszintjén került kialakításra, hazánk és a térség jellegzetes vízi és vízparti életközösségeinek bemutatására – a több tucatnyi hazai halfaj mellett, a földszinti kiállítótérben látható közel 14 kétéltű- és 13 hüllőfaj. A sok izgalmas látnivaló közül még kiemelnénk a főépületet körülölelő több mint 7 hektáros szabadidőparkot, ami állatbemutatóival és játszótereivel egyszerre vidámpark és állatkert, míg a létesítmény részét képező Tájház, halászskanzen és hagyományőrző baromfiudvar révén valóságos időutazást tehetsz a XIX. század világába.

+1 tipp:

A kutyásoknak kötelező a tiszafüredi Tisza-tavi Mancsos Pancsoló, ugyanis 2018-óta itt már a négylábúak is vígan fürdőzhetnek.