Vigyázat: újra terjed az álhír a milliós kormányzati lakásfelújítási támogatásról

A hír alapja egy lobbiszervezet javaslatcsomagja, és egy szó sem igaz az ingyenmilliókról.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-10 16:43

Fotó: Thinkstock

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) közleményben jelezte, hogy egy álhír terjed az interneten, amely a Hazai Hatékonység 2 javaslatcsomagra alapul. A szervezet elhatárolódik a szöveg tartalmától, és mindenkinek azt javasolják, hogy ellenőrizzék az információ forrását, mielőtt továbbterjesztenek egy hírt. 

A kamuhír – amelyek újra és újra felbukkan a különböző hiteltelen portálokon – egy kihirdetett lakossági energetikai pályázatként mutatja be a javaslatcsomagot, és azt állítja, hogy milliós lakossági energetikai korszerűsítési támogatást lehet igényelni alanyi jogon. A MEHI megjegyzi, hogy az álhírben szereplő, nekik tulajdonított nyilatkozat is hazugság. 

A javaslatcsomagból sosem lett törvény

A Hazai Hatékonyság 2 elnevezésű lakossági épületenergetikai célú javaslatcsomagot 2016 végén készítette a Magyar Építőanyag és Építési termék Szövetség, hogy a kormányzat új megközelítésű, hatékonyan ösztönző intézkedéscsomagot hirdessen meg a lakossági épületenergetikai korszerűsítések átfogó előmozdításáért – olvasható a közleményben. A javaslatról kormányzati döntés nem született.

Címkék:

álhír