Kiemelt Hírek 2018. július 16.

Videón a grönlandi falut rettegésben tartó jéghegy

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 16.
Szökőárral boríthatja be a települést.

Grönland északnyugati részén egy hatalmas jéghegy tartja rettegésben az aprócska Innaarsuit nevű falu lakosságát. A hegyméretű jégóriás olyan közel sodródott a településhez, hogy fennáll a veszélye, hogy borjadzás esetén szökőárral borítja be a falut.

A jéghegy ugyanakkor a jelek szerint leér egészen a tengerfenékig, és egyelőre nem mozdult meg. A parthoz közeli veszélyzónában élőket átköltöztetik a falu magasabban fekvő területeire.

Tavaly nyáron négy ember vesztette életét, amikor hatalmas hullámok söpörtek végig egy északnyugat-grönlandi településen.

 

Keleten is aggódhatnak

Mindeközben Grönland keleti részén hat kilométer széles jégtömeg szakadt le egy gleccserről. A New York-i Egyetem professzora, David Holland szerint több mint egy évtizede ez volt a legnagyobb jéghegyleválás Grönlandon.

A borjadzást a professzor felesége rögzítette június 22-én, amikor a pár hétig a Helheim-gleccsernél táborozott, hogy adatokat gyűjtsön a globális felmelegedés okozta tengerszint-változások pontosabb előrejelzéséhez.

Holland szerint a time-lapse módszerrel készített videó 20-szoros gyorsításban mutatja be, ahogy “Grönland éves jégvesztésének 3 százaléka lezajlik mindössze 30 perc alatt”.

Mintha rakétákat lőttek volna ki, nagyon összetett, kaotikus és zajos esemény volt

– idézte fel a szakember.

A páros ugyan Grönlandot tanulmányozza, de Holland megjegyezte, hogy “a Déli-sarkvidék ad okot az igazi aggodalomra, hiszen ott minden sokkal nagyobb, és éppen emiatt sokkal több is forog kockán”.
(MTI)

 

 

Keresés az oldalon