Videón a brazil gátszakadás pillanata

Startlap - Startlap
Több száz lehet a halálos áldozatok száma.

Leszakadt múlt hét pénteken Brazíliában a Vale SA bányavállalat zagytározójának gátja, melynek következtében 12 millió köbméter iszap ömlött ki. Eddig 84 a katasztrófa halálos áldozatainak a száma, de félő, hogy több száz lesz, mert 276 embert eltűntként tartanak számon.

Előkerült egy videó a gátszakadás pillanatáról – a felvételen jól látszik, hogy a közelben autók haladtak.

A kutatás folyamatosan zajlik a túlélők után, csak pénteken szakították meg egy rövid időre a megemlékező ceremónia miatt.

A bányavállalat állítása szerint a kiömlött iszap nem ártalmas, de a szakértők szerint visszafordíthatatlan károkat okozhat a környéken. Azt tanácsolják, hogy a Paraopeba folyóból, illetve annak 100 méteres körzetéből ne használjon vizet senki.

A brazil igazságügyi minisztérium összesen 11 milliárd reált, azaz megközelítőleg 825 milliárd forintot zárolt a Vale SA bányavállalat vagyonából a gátszakadás okozta károk megtérítésére. A pénzt az áldozatok kártalanítására és a környezeti károk enyhítésére tervezik felhasználni.

Az üggyel kapcsolatban kedden őrizetbe vették a Vale SA bányavállalat három alkalmazottját, valamint két külső mérnököt, akik legutóbb a gát stabilitását ellenőrizték, további hét gyanúsítottat pedig keresnek.

 

Ez is érdekelhet

képcím

Lovagkereszttel tüntette ki Áder az orvost, akit kamu...

képcím

Már tudni részleteket Fülöp herceg temetéséről

képcím

EP-alelnök: Rossz idézetet közöltek, nem Magyarországot, hanem...