Veszélyhelyzet a magyar határ közelében - átszakadt egy gát a Murán

Startlap - Startlap
Szlovéniát története legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtja. A heves viharoknak és áradásoknak eddig négy halálos áldozata van. Alsóbeszterce mellett átszakadt egy vízi erőmű gátja.

Szlovéniát története legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtja, a heves esők okozta áradások akár 500 millió euró kárt is okozhattak már – közölte Robert Golob szlovén miniszterelnök a nemzetbiztonsági kabinet szombati ülése után.

Az áradások az ország területének kétharmadát érintik. Szombatra az esők intenzitása csökkent, a legtöbb folyó vízszintje stabilizálódott, de továbbra is áradnak.

Veszélyhelyzet a magyar határ közelében – átszakadt egy gát a Murán

Elsodrot híd Stahovicában.
Árvíz elsodorta autó a szlovéniai Komenda környékén 2023. augusztus 5-én.
Áradásban összedőlt híd.
Elárasztott kosárlabdapálya a dél-kelet szlovéniai Krsko településen.
A Krka folyó elárasztotta házak Velike Malence településen 2023.08.05-én.
A Krka folyó elárasztotta napraforgóföld 2023-08-05-én.
Fotó megosztása:

Átszakadt egy gát

Veszélyhelyzet alakult ki szombat este a magyar határtól mindössze 20 kilométerre délnyugatra fekvő Alsóbeszterce (Dolnja Bistrica) mellett, amikor átszakadt egy kisebb vízi erőmű gátja a Murán – írja a Hirado.hu. A településről mintegy 500 embert kellett kimenekíteni. Az áradás körülbelül tíz kelet-szlovéniai települést, falvakat veszélyeztet a környéken.

A szakemberek attól tartanak, ha a víz elkezdi elhordani a talajt, a gát teljesen összeomolhat, és az árhullám kilenc-tíz falut is elboríthat. A szlovén hadsereg szombat este helikopterekkel szállított betontömböket a gát sérült részéhez, így próbálva meg elzárni a víz útját.

 

 

Halálos áldozatok

Az eddigi információk szerint a heves viharokban és áradásokban négy ember meghalt: két holland hegymászó, feltehetően villámcsapásban a Kranj környéki hegyekben, és egy nő Kamnik városban az árvíz miatt. Ljubljanában szintén holtan találtak egy férfit a Száva partján. A rendőrség mindegyik esetet megerősítette.

A kormányfő szerint az út- és az energiahálózat különösen nagy károkat szenvedett el, de többszáz lakóház és egyéb épület is. Többezer ember kellett kimenekíteni otthonából, sokakat helikopterrel vagy csónakkal mentettek tűzoltók vagy katonák. A hadseregnek sikerült eljutnia olyan településekre, amelyek egy ideig el voltak vágva a külvilágtól. Fényképeken látszik, hogy teljes falvakat, kempingeket öntött el a víz, sárba ragadtak gépjárművek.

Több száz embert evakuáltak

Ausztria és Szlovénia több körzetében is bevetették a katasztrófavédelmet vasárnap a napok óta tartó heves esőzések és áradások, valamint a csapadék okozta földcsuszamlások miatt – írja az MTI. Az éjszaka folyamán a szlovén mentőalakulatokat 186 körzetben mozgósították, több helyen veszélyesé vált épületekből kellett embereket kimenteni.

Az osztrák határ környékéről csaknem 110 embert telepítettek ki. Az emberek átmeneti szállásokon várják az időjárás jobbra fordulását.

Szlovéniában emellett összesen 85 holland állampolgárt is kimenekítettek az elöntött területekről, őket az ANP holland hírügynökség értesülése szerint várhatóan vasárnap szállítják haza Hollandiába. A holland külügyminisztérium bejelentette, hogy a szlovén hatóságok rábukkantak öt hollandra is, akiket korábban eltűntként jelentettek.

Jóllehet a vízszint országszerte stabilizálódik, a heves esőzések és a nedves talaj miatt nőtt a földcsuszamlások veszélye, a szlovéniai geológiai intézet pedig óvatosságra intett.

Ausztriában, Lengyelországban is aggasztó a helyzet

Ausztriában az ország déli részén mérséklődött a csapadék, ám a fellazult talaj itt is veszélyt jelent. A tűzoltókat több alkalommal hívták elöntött pincékhez, Karintiában pedig legalább 40 házat és lakást evakuáltak földcsuszamlás veszélye miatt.

Mindeközben Északkelet-Lengyelországban szombat éjjel is heves viharok dúltak, áldozatokról nem érkezett jelentés, a meteorológiai intézet azonban arra figyelmeztetett, hogy a nagy mennyiségű csapadék miatt a folyók megáradhatnak.

(MTI)

Címlapkép: Összedőlt híd Dolsko településen (AFP)

Ez is érdekelhet

képcím

Torlódást okozott a magyar-szlovén határnál a visszaállított...

képcím

Szlovénia határellenőrzést vezet be a magyar határon –...

képcím

Legalább 11 ezren meghaltak a líbiai áradásokban