Kiemelt Hírek 2018. június 25.

Végleg visszavonult a 'Tanár úr' - 69 éves lett Havas Henrik

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 25.
69. születésnapját ünnepli Havas Henrik, aki államtitkár csak néhány napig volt a Horn-kormányban, újságírói munkáját viszont Táncsics-díjjal jutalmazták, egy ideje azonban visszavonult a médiából.

Pár hónappal ezelőtt a média attól volt hangos, hogy Havast kirúgták az ATV-től, mert az egykori Való Világ-szereplő Baukó Éva szexuális zaklatással vádolta meg. Az ügy kirobbanása egybeesett új könyvének megjelenésével, amit Vona Gáborról írt. Korábban is voltak más jellegű botrányai Havasnak, sok interjúalannyal veszett össze, kollégái közül is akadtak, akik megsértődtek rá sajátos stílusa miatt – nyilatkozta nemrég a HírTV Privátszféra című műsorában.

Magánéleti botrányok sosem kísérték pályáját, 1972. óta él együtt feleségével, két gyermekük született: Henrik és Nikoletta. Őket nagyon ritkán láthatta a közönség, unokája volt az egyetlen, akivel elment néhány celebműsorba.

Havas mindig is inkább a karrierére fókuszált: 1979 és 1994 között a Magyar Rádióban dolgozott, először hírszerkesztőként, később a Krónika munkatársaként, majd több rádióműsor is kötődött a nevéhez. 1989 és 1998 között a Magyar Televízióban a Nap TV műsorvezetője és szerkesztője volt.

Államtitkári karrier hat nap alatt

1995-ben Horn Gyula kormányfő a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs ügyekkel megbízott címzetes államtitkárnak nevezte ki, de egyik jelöltje sikkasztási ügybe keveredett, így Havas hat nap után lemondott.

Szinte minden Tv-csatornánál megfordult, 1999-től az RTL Klub Heti Hetes című műsorának oszlopos tagja volt, innen a TV2 Mokka című műsorába igazolt, a hírek szerint többmilliós fizetésért. Amikor a TV2-nél új vezérigazgatót neveztek ki, az egyik első intézkedése Havas elküldése volt, így került az ATV képernyőjére, ahol a Havas a pályán című műsort vezette.

Televíziós szakember, író, tanár

Havas nemcsak a különböző médiumokban próbálta ki magát, hanem íróként is. Számtalan műve jelent meg különböző témákban: írt tényfeltáró és leleplező könyveket a prostituáltakról, a börtönökről, elmegyógyintézetről, Bős-Nagymarosról, a hazai média világáról, Kelemen Annáról és Molnár Anikóról szóló művei pedig nagy botrányt kavartak.

A könyvek kapcsán az a vád is érte, hogy azokat nem is ő, hanem diákjai írták. Havas ugyanis tanárként is dolgozott, a Szegedi Tudományegyetemen, a Budapesti Média Intézet egyik alapítója volt.

 

Keresés az oldalon