Választás 2022: Itt vannak a 11 órás adatok

Startlap - Startlap
Egyelőre alacsonyabb a részvétel, mint négy évvel ezelőtt. Választás 2022 - a legfrissebb hírek.

Megérkeztek a 11 órás részvételi adatok, eszerint a szavazásra jogosultak 25,77 százaléka ment el eddig a voksolásra.

2018-ban a választók 29,93 százaléka szavazott 11 óráig.

9 óráig a választók 10,31 százaléka adta le szavazatát.

A részvételi arány 11 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 28,03 százalék, ami 75 987 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 22,22 százalék, ebben a megyében 95 974-en voksoltak.

Budapest: 25 százalékos részvétel

Délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 25,01 százaléka adta le szavazatát a fővárosban a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A legtöbben a 17. számú OEVK-ban szavaztak eddig: ott 28,52 százalékos a részvétel. A legkevesebben (22,67 százalék) az 1-es  OEVK -ban szavaztak 11 óráig.

Már 225 ezer levélszavazat érkezett

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező 456 ezer választópolgár közül 225 ezren már leadtak levélszavazatot a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnapi adatai szerint. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési képviselők választásán és a vele egy napon rendezett népszavazáson csak levélben szavazhatnak, és csak akkor, ha március 9-éig felvetették magukat a névjegyzékbe. Ezt több mint 456 ezren tették meg.

Az NVI vasárnapi adatai szerint már több mint 225 ezer levélszavazatot leadtak a választópolgárok: 34 600-at közvetlenül, levélben juttattak el az NVI-hez, több mint 190 ezret pedig a külképviseleteken adtak le. Az NVI hétfőtől ellenőrzi a beérkezett levélszavazatok választót azonosító nyilatkozatait. Az NVI nem teszi közzé, hány azonosító nyilatkozatot ellenőrzött, csak azt, hogy eddig 140 460 érvényes szavazási iratot találtak. Szerbiából több mint 39 ezer, Romániából csaknem 52 ezer érvényes szavazási irat érkezett már vissza az NVI-hez.

A szavazás napján a választópolgárok még leadhatják levélszavazatukat a külképviseleteken a külképviseleti szavazás ideje alatt (általában 6 és 19 óra között), valamint Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen is, 6 és 19 óra között.

A legkisebb szavazókörökbe húsznál kevesebb választót várnak


A legkisebb szavazókörökbe húsznál kevesebb választópolgárt várnak vasárnap – derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból. Az NVI adatai szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Debréte a legkisebb szavazókör: itt 11 helybélit és négy átjelentkezéssel szavazó választópolgárt várnak, vagyis összesen 15-en szerepelnek a választói névjegyzékben.

A Zala megyei Felsőszenterzsébeten 14-en szerepelnek a lakcímük alapján a névjegyzékben és hárman átjelentkezéssel szavaznának itt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornakápolnán 20 helybélit és két átjelentkezőt várnak. Perecsén 18 helybélit és öt átjelentkezőt, a Zala megyei Pusztaapátiban és a Veszprém megyei Megyeren pedig 21-21 helybélit és két-két átjelentkezőt várnak az urnákhoz vasárnap. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Keresztéte szavazókörébe pedig 21 helybélit és három átjelentkezőt várnak.

A Zala megyei Iborfián ugyan csak 16-an szerepelnek a névjegyzékben a lakcímük alapján, de kilenc átjelentkező is szavazna a településen. A legnagyobb magyarországi szavazókör Budapest 2. számú országgyűlési egyéni választókerületében található, az átjelentkezők számára kijelölt szavazókörbe 6139 választópolgárt várnak.

 

Címlapfotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán minél tovább fenntartaná az árstopot, kizárta a...

képcím

Tarolt a Fidesz, Orbán marad a miniszterelnök; Márki-Zay elismerte...

képcím

Márki-Zay Péter: Ugyanúgy le vagyok taglózva, mint mindenki