Új módszerrel próbálja csökkenteni a kórházi várólistákat a kormány

Startlap - Startlap
Bírságot szabnának ki több esetben is.

Büntetik azokat a kórházakat áprilistól, amelyek nem a lehető legkorábbi időpontot adják a betegeknek – írja a Népszava.

Áprilisban fogják élesíteni az új várólista regisztráló-elszámoló rendszert. Ez hibaüzenetet ad ki, ha az orvos nem a lehető legkorábbi időpontra írja be a beteget és a biztosító nem is fizet addig, amíg nem tisztázódik ennek oka. Akkor is 40 ezer forintos büntetésre számíthatnak, ha a bejegyzett időpontban mégsem végzik el a beavatkozást. A betegek előresorolását is vizsgálni fogják, ez ugyanis felveti annak eshetőségét, hogy hálapénz ellenében történt. Szakmailag indokolt esetben viszont nem lesz szankció, erre 48-72 órája lesz az orvosnak.

2012 óta próbálják csökkenteni a várólistákat. Először kiszűrték azokat a pácienseket, akik több intézménybe is bejelentkeztek, majd plusz finanszírozáshoz juthattak azok a kórházak, ahol gyorsabban sorra kerülhettek a betegek. Ezek hatására a 2012-es 70 ezres várólistát 2016-ra a felére csökkentették. Erre a célra az utóbbi két évben milliárdokat költöttek, idén hatmilliárd forintot szánnak rá.

 

Ez is érdekelhet

képcím

Hamarosan a központi időpontfoglalóban is regisztrálhatsz a...

képcím

Orbán Viktor kiábrándult kultúrharcosa beszólt: Romániában is...

képcím

Visszafogja a kormány az irtózatos költekezést, amivel...