Kiemelt Hírek 2018. július 25.

Tragédia: egy 6 hónapos csecsemő a görögországi tűz legfiatalabb áldozata

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 25.
Legalább 79-en meghaltak a katasztrófában, amely az ország történetében az eddigi legnagyobb tűzvész.

Athéntól 30 kilométerre, a tengerparti Matinban erdőtűz ütött ki hétfőn, amely azóta egyre nagyobb méreteket öltött, és rengeteg áldozatot követelt. A tűzvészben csaknem 200-an sérültek meg, közülük 23 gyerek. Nyolcvanra emelkedett a halálos áldozatok száma, számos embert még eltűntként tartanak nyilván.

A hvg.hu arról ír, hogy egy mezőn huszonhat felnőtt és gyerekek összeölelkezett holttestét találták meg. A legfiatalabb áldozat egy 6 hónapos csecsemő – közölte az MTI.

A katasztrófa Görögország történetének a legnagyobb tűzvésze, a 2007-es poloponnészoszi tűznél is több áldozata van.

Nagyon sok ember eltűnt és keresik őket a hatóságok, a közösségi oldalakon számos fotó kering családtagokról, rokonokról. Van olyan Facebook-csoport, ahol a tűzvész során elveszett állataikat keresik gazdáik.

A hvg.hu idézi a Euronewst, aki egy szemtanút szólaltatott meg:

Amikor láttuk, hogy nincs kiút, hátrahagytuk az autót és hároméves gyerekünkkel a karunkban a tenger felé kezdtünk szaladni. Szerencsénk volt, épphogy elértük a vizet, mielőtt a lángok utolértek volna bennünket. Az a huszonhat ember is a tenger felé igyekezhetett, de ők valószínűleg nem jártak olyan szerencsével, mint mi, és még a mezőn érte őket utol a tűzvész

– fogalmazott.

Csökken a veszély

Bár az áldozatok száma nő, a veszély egyre csökken, lassan talán sikerül megállítani a lángokat, és úgy tűnik, ehhez nincs szükség külföldi segítségre, holott a szomszédos országok többsége – Izrael, Ciprus, Horvátország, Spanyolország, Oroszország – felajánlotta támogatását.

A halászok, a parti őrség és a nyaralók több mint 700 embert menekítettek ki a strandokról kis csónakokkal. A magyar konzul szerint a tűzvésznek nincs magyar áldozata vagy sérültje.

Fotó: MTI/EPA/Pantelisz Szaitasz

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök háromnapos nemzeti gyászt hirdetett meg.

A katasztrófát a forróság, a szárazság, a nagy szél okozta, de egyes források szerint gyújtogatás történt.

Keresés az oldalon